Slavlje RFS-a nakon gola Ilića (Reuters)
Slavlje RFS-a nakon gola Ilića (Reuters)

Veliko iznenađenje u Firenci: Srbin pogodio za istorijski bod Letonaca (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.09.22. | 20:47

Umesto da rezervista Luka Jović pomogne u rušenju RFS-a, Andrej Ilić pokvario Fiorentini premijeru u Ligi konferencije

Došao je letonski RFS u goste na stadion Artemio Franki. Čitava Firenca očekivala je laganu pobedu na startu Lige Konferencije, nadala se i golu sprskog golgetera i na kraju ga je dočekala. Na njenu žalost nije ga postigao Luka Jović koji je na večerašnjem meču imao ulogu rezerviste, već napadač gostujućeg sastava Andrej Ilić. Tako je evropska premijera Viole dobila možda ne toliko gorak, ali svakako ukus razočaranja - 1:1.

Usmerila je Fiorentina svoje napadačke snage ka cilju da brzo razoruža autsajdera, međutim mreže su ostale mirne. Nisu izabranici Vinćenca Italijana uspeli da unovče nijedan od 16 udaraca upućenih tokom prvih 45 minuta. Najbliži su bili Antonjin Barak posle čijeg udarca iz pestog minuta je lopta očešala stativu, kao i Kabral kojeg je u povoljnoj situaciji zaustavio golman Stajnbors. Mogao je neiskorišćene šanse Viole u 42. minutu da kazni Ilić, istrčao je sam pred Pjerluiđija Golinija, ali ga je italijanski golman majstorski zaustavio u situaciji jedan na jedan.

Izabrane vesti

Poslao je Italijano desetak minuta po startu drugog dela na teren Luku Jovića i već u narednom napadu njegov tim se radovao vođstvu. Srpski golgeter doduše nije učestvovao u akciji u kojoj je Kristijan Biragi spakovao pogodak Baraku. I umesto da iskoristi nalet energije i potpuno ugasi protivniku bilo kakvu nadu da može da napusti Čizmu neporažen, domaći tim je kapitulirao u 74. minutu.

Nova situacija za Ilića oči u oči sa Golinijem, ovoga puta znatno zahtevnija jer je imao čoveka na leđima. Međutim, u takvim okolnostima se nekadašnji omladinac Partizana, odnosno član ivanjičkog Javora znatno bolje snašao i doneo RFS-u istorijski bod budući da je njegov plasman u grupnu fazu nekog od evropskih takmičenja, prvi podvig te vrste za jednu ekipu iz baltičkih zemalja.

Fiorentina je do kraja imala vremena na pretek da potraži novi gol, samim tim i pobedu, ali domaći fudbaleri maltene nisu uspeli ni da se domognu ni polu-prilike.

Kada je žreb spojio Viljareal u istu grupu Lige Konferencije sa Lehom, bečkom Austrijom i Hapoel Ber Ševom, bilo je jasno da je Žuta podmornica projektovana uglavnom da potopi pomenutu konkurenciju i autoritativno napusti grupu kao lider. Međutim, premijera kontinentalnog takmičenja je pokazala da španski klub može i te kako da krvari. Tačnije, na to ga je naterao hrabri Leh iz Poznanja koji je igrao herojski, ali ipak poginuo u završnici meča - 4:3.

Unaj Emeri jeste promešao karte i od prvog minuta izveo kombinovani sastav ali nikako nije očekivao da će njegov tim biti na kolenima već posle dva minuta igre, a onda posle preokreta i vođstva 3:1 dozvoliti sebi da primi dva gola za petnaestak minuta. Doduše, mogao je trener domaćih da vidi i neke pozitivne stvari. Za početak da će i u domaćem prvenstvu moći ozbiljnije da levokrilnog Aleksa Baenu koji je u Primeri otpočetka sezone imao isključivo ulogu rezerviste.

Na rani gol gostiju u režiji Skoras, Viljareal je odgovorio malo po isteku pola sata igre. Prošlogodišnja velika želja Crvene zvezde Hoan Mohika odmah je pokazao da će biti veliko pojačanje kluba u čijem je dresu večeras debitovao. Spakovao je izjednačujući gol Samjuelu Čukvuezeu koji je majstorski reagovao na njegov centaršut i poslao loptu iz prve u dalji ugao.

Narednih osam minuta eksplodirao je pomenuti Baena pogocima u 36. i 40. nagovestio da bi ekipa iz Poznanja mogla da ima čak i košmarnu noć na nekadašnjem Madrigalu. Međutim, Viljarealu se u drugom delu dogodio scenario koji nikako nije očekivao. Švedski napadač Mikael Išak, inače asistent kod vodećeg gola Leha je u prvom minutu nastavka realizovao jedanaesterac, a petnaestak minuta kasnije hladnokrvno reagovao pred golom rivala.

Mirisalo je na veliki podvig poljskog kluba, ali nije ga dozvolio Franses Kokelan. Nije zadnjem veznom Viljareala u opisu radnog mesta da rešava utakmice, ali odličnim udarcem iz predvorja kaznenog prostora učinio upravo to. Poslao je svoj tim na prvo mesto grupe C pošto su Austrija i Hapoel odigrali utakmicu u kojoj nije bilo golova.

LIGA KONFERENCIJE – 1. KOLO

Četvrtak

Grupa A

Fiorentina - RFS 1:1 (0:0)

/Barak 56 - Ilić 74/

Harts - Bašakšehir 0:4 (0:1)

/Kaldirim 26, Ndajšimje 46, 67, Izdžan 82/

Grupa B

Anderleht - Silkeborg 1:0 (0:0)

/Silva 80pen/

21.00: (1,23) Vest Hem (7,00) FCSB (14,0)

Grupa C

Austrija Beč - Hapoel Ber Ševa 0:0

Viljareal - Leh 4:3 (3:1)

/Čukvueze 32, Baena 36, 40, Kokelan 89 - Skoras 2, Išak 46, 61/

Grupa D

Nica - Keln (u toku)

Slovacko - Partizan 3:3 (2:0)

/Kalabiška 5,19, Kozak 83 - Dijabate 47, 53, Rikardo 62/

Grupa E

21.00: (6,00) Dnjepar 1 (4,10) AZ Alkmar (1,55)

21.00: (3,35) Vaduz (3,40) Apolon (2,30)

Grupa F

21.00: (2,25) Molde (3,45) Gent (3,15)

21.00: (3,90) Šamrok Rovers (3,50) Jurgorden (2,05)

Grupa G

Balkani - Kluž 1:1 (0:0)

/Tači 65 - Matijas 90+1/

21.00: (3,70) Sivas (3,40) Slavija Prag (2,15)

Grupa H

21.00: (1,20) Bazel (7,75) Pjunik (16,0)

21.00: (1,65) Slovan Bratislava (3,80) Žalgiris (6,25)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

ViljarealLehLeh PoznanjFjorentinaRFS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara