Old Traford (©Reuters)
Old Traford (©Reuters)

‘Vembli severa’ umesto Old Traforda – prst u oko navijačima: Junajted ima pet opcija za selidbu

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.03.24. | 17:53

Ser Džim Retklif sve češće potencira da mančesterski klub konačno mora da uđe u 21. vek kada je infrastruktura u pitanju. Rušenje ili potpuna rekonstrukcija Teatra snova za njega su neminovnost

Rat navijača Mančester junajteda sa halapljivom porodicom Glejzer, koja na klub gleda kao na igračku koja joj omogućava da obrće novac i uvećava bogatstvo, zasigurno će trajati sve dok Amerikanci ne napuste Old Traford. Ali, sva je prilika, ta želja im se neće ispuniti u skorije vreme. Gajili su nadu da bi do toga moglo da dođe, međutim, da će biti napravljene minimalne krekcije postalo je jasno onoga trena kada je ser Džim Retklif otkupio nešto manje od 28 odsto akcija i odlučio da se pozabavi rukovođenjem sportskog sektora.

Vlasnik Ineos grupacije baviće se sportskom politikom, njegova će biti poslednja i sa time pristalice mančesterskog kluba nemaju nikakav problem. Stava su da je svako bolji od Glejzera, da ne može biti gore, međutim, ser Džim Retklif od dolaska insistira i na tome da dođe do promena i na drugim poljima. Sve češće potencira da Junajted konačno mora da uđe u 21. vek kada je infrastruktura u pitanju, i sve više se govorka da postoje tri mogućnosti vezane za stadion: izmeštanje na drugu lokaciju, rušenje i gradnja iz temelja, odnosno totalna rekonstrukcija. Ta treća najmanje se dopada novom vlasniku, a najviše navijačima. Razmimoilaženja u stavovima su ogromna.

Izabrane vesti

Sanacija Old Traforda je neminovnost. Odavno ne ulazi u konkurenciju za organizaciju velikih takmičenja, nema ga na listi stadiona koji će biti domaćini pojedinih utakmica na Evropskom prvenstvu 2028. godine, za koje se izborilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Nije to nikakvo iznenađenje, jer krov prokišnjava, instalacije su dotrajale, malo šta je urađeno prethodnoh godina unutar i oko čuvenog zdanja. Gotovo ništa.

Otkako je ser Džim Retklif kupio klupske akcije, bezmalo da nije propustio priliku da govori o izgradnji stadiona. Da se isključivo on pita – novog. Čak ne na istom mestu, već nedaleko od Teatra snova. Svaki put je tom pričom tvrdoj navijačkoj struji gurnuo prst u oko. Ipak, i oni su svesni da Mančester junajted mora da ide u korak sa vremenom i da je neophodno da se nešto poduzme.

“Postoji dovoljno prostora, imamo priliku da izgradimo najsavremeniji stadion od 90.000, ili možda čak 100.000 mesta, ako se donese ta odluke. I ona bi omogućila da se neka od velikih takmičenja održe na severu Engleske”, rekao je nedavno ser Džim Retklif i postavio niz pitanja:

“Zašto Engleska uvek igra na jugu? Zašto je finale FA kupa uvek na jugu? Zašto finale Lige šampiona ne može povremeno da bude na severu? Šta imamo na severu? Fudbal na severu je jednako važan kao i na jugu, verovatno i više, a ljudi na severu plaćaju porez. Šta imamo na severu? Postoji jak argument da se ‘Vembli severa’ izgradi”.

Sve je i dalje na dugačkom štapu, ali jasno je i zašto je vlasnik Ineos grupaciji skloniji izgradnji novog stadiona, a zašto navijači rekonstrukciji. Podizanje kompletno novog objekta je isplativije, ali u tom slučaju bi Mančester junajted privremeno morao da potraži novi dom, dok sa temeljnom rekonstrukcijom to nije slučaj.

Kako ser Džim Retklif mesecima unazad agituje za gradnju ‘Vemblija severa’, tako se i priča širi. Uveliko u klubu gledaju koje su im mogućnosti za naredni period, a za sada se pominje pet opcija za privremenu kuću.

Najjednostavnije bi bilo Junajted pređe na stadion gradskog rivala – Mančester Sitija. Ipak, tome je malo ko sklon, jer Crveni đavoli bi popunjavali budžet omraženog rivala, navijačima se nipošto to ne bi dopalo, a veliko je pitanje da li bi šeici na to i pristali. Iz sličnog razloga u obzir ne dolazi selidba na Enfild, ali postoji mogućnost da dođe do privremenog boravka u Liverpulu.

Everton će uskoro završiti izgradnju novcijatog stadiona kraj dokova, smešten je tik uz more, a klub ima problem sa finansijskim fer-plejom. Injekcija bi mu dobro došla, Mančester junajted bio bi mu od pomoći i koristi.

Što se tiče fudbalskih stadiona na Ostrvu, zbog razdaljine u obzir dolaze Boltonov od 28.000 mesta, kao i Blekburnov. Na Ivud park može da stane 31.000. peta opcija je ostanak u mančester i preseljaj na stadion kriket kluba, čiji kapacitet je 22.000 mesta.

No, prvo će ser Džim Retklif morati da pronađe put i način da progura svoju ideju o izgradnji ‘Vemblija severa’…




tagovi

Mančester JunajtedOld TrafordDžim Retklif

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara