FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Vengerov đak i san koji traje: Debitovao protiv Zvezde, danas nosi kapitensku traku na Vembliju

Vreme čitanja: 5min | ned. 21.04.24. | 11:26

Nekadašnji vrlo uspešni polaznik Arsenalove akademije, Ben Šif, danas u dresu Koventrija ima priliku da na delu protiv Mančester Junajteda dokaže da je igrač za velike domete

Nekada nije dovoljno ni da imate visoke ocene u akademiji velikog kluba. Mesta na glavnoj pozornici jednostavno nema za sve. Najvažnije je da onda kada padnete na “diplomskom”, ne odustanete od svojih ambicija, već da budete svesni da će vaš kvalitet kad-tad biti prepoznat. Kapiten Koventrija, Ben Šif, u školi Tobdžija nije uspeo da ode putem koji su ozbiljni fudbalski autoriteti prediđali da će ići, iako je Arsen Veneger svojevremeno ozbiljno verovao u njega. Ipak, do tog glavnog puta je morao da ide sporednim ulicama.

Igrao je u Ligi dva za Stivenidž, portom Ligu jedan za Donkaster, a onda se u septembru 2020. godine pridružio tek promovisanom članu Čempionšipa, Koventriju, koji je godinu dana kasnije iskoristio opciju da ga zvanično dovede u svoje redove. Potpisao je trogodišnji ugovor, nakon toga još jedan (30. jun 2026), a danas će kao kapiten predvoditi svoj tim u borbi za drugo finale FA kupa u klupskoj istoriji, protiv slavnog Mančester Junajteda na londonskom Vembliju (16.30).

Izabrane vesti

Ben Šif (26) nije zaigrao za prvi tim Arsenala u Premijer ligi, ali je debitovao za prvi tim Tobdžija 19. oktobra 2017. godine u utakmici Lige Evrope protiv Crvene zvezde na Emirejtsu (0:0), kada je u 89. minutu zamenio Frensisa Kokelana. Delovalo je da tu neće biti kraj za ovog raznovrsnog vezistu u Arsenalu. Venger ga je posmatrao još dok je igrao za omladince, a potom je defanzivnog vezistu nagradio prekomandom u seniorski tim.

Francuz je oduvek umeo da prepozna posebne karakteristike kod mladih igrača, one koje bi mogle da im budu bitne onda kada zaigraju seniorski fudbal. Šif ta predviđanja nije ispunio u Arsenalu, koji je u tom trenutku predstavljao preveliki zalogaj za njega, ali i te kako jeste u Koventriju.

"On je uvek korak ispred dešavanja na terenu, njegov kvalitet predviđanja je ogroman. Ima tu vrstu mentalne snage, tipičan britanski način rešavanja stvari, suočiće se sa poteškoćama na veoma hladan i inteligentan način. Ima nešto u njemu u šta verujem da će mu omogućiti da konstantno napreduje. Zato što dobro analizira šta se dešava, zbog čega verujem da će imati dobru karijeru", rekao je Arsen Venger.

Šif je do sada zabeležio 139 utakmica u dresu Koventrija, najviše na poziciji šestice, ali može da pokrije i "osmicu", i da bude štoper ako je neophodno. Upisao je i po devet golova i asistencija, ali mu put do važne uloge ni u Koventriju nije bio lagan. Teško se nosio sa očekivanjima, bilo je dosta kritika zbog pogrešnih procena i nepreciznih dodavanja. Ali je uspešno prošao tu školu velikih očekivanja kroz koju na poseban način u manjim sredinama prolaze deca koja su stigla iz akademija vilikih klubova.

Mnogi su njegov dolazak iz trećeligaša Donkastera gledali ispod oka, verovali su da neće izdržati, da će ostati u klubu samo 12 meseci koliko je trajala pozajmica, ali je on postepeno podizao samopouzdanje i kupovao poverenje publike. Ne da nije ostao godinu dana, nego već gazi četvrtu i to sa kapitenskom trakom na ruci.

Može se reći da je ključnu spona između njega i pristalica Koventrija napravljena u februaru 2022. godine, kada su navijači nebeskoplavih posle utakmice FA kupa protiv i Šifove autoritativne uloge na terenu protiv Sautemptona na Sent Merisu zapevale pesmu sa njegovim imenom.

“Nisam mogao da čujem baš sve reči, ali sam u jednom trenutku čuo svoje ime, bio je to zaista lep osećaj. Podrška koju imamo je zaista neverovatna, kod kuće i u gostima. Ja samo pokušavam da ostanem prisutan, da naporno radim, budem dosledan koliko mogu i pomognem timu. Trenutno sam zadovoljan svojim igrom, moram da držim pognutu glavu i da nastavim da radim ono što radim”, rekao je pre dve godine Ben Šif.

 Koventriju će ovo biti prvo polufinale FA kupa od istorijske sezone 1986/87, kada su u bori za trofej savladali Totenhem sa 3:2. U aktuelnoj sezoni ekipa Marka Robinsa na putu do Vemblija prešla je pet prepreka – Oksford (6:2), Šefild Venzdej (1:1, 4:1), Mejdstoun Junajted (5:0) i Vulverhempton (3:2).

Sve to omogućilo im je da stignu do londonskog hrama fudbala, ali da bi došli i do same borbe za trofej i okršaja sa Mančester Sitijem moraju da savladaju snažni sastav Erika ten Haga, čiji je tim pod konstantno veliki pritiskom jer ne ostvaruje rezultate u skladu sa ambicijama.

“Nema straha, zaista. Moramo da gledamo na to kao da nemamo šta da izgubimo. Mnogi od nas se zaista raduju utakmici. Znamo da danas možemo biti težak rival svakome. Junajted ima vrhunske igrače i dobar tim, ali mi se zaista radujemo utakmici. Voleo bih da igranje protiv Man Junajteda i ovakvih timova iz Premijer lige može da postane svakodnevica za nas, nadamo se da možemo da stignemo do Premijer lige. Ali definitivno ne uzimam ove trenutke zdravo za gotovo, želimo da izađemo tamo i uživamo”, rekao je Šif pred večerašnje polufinale.

Momak iz Kenta, igrački stasao u Londonu, imao je neka drugačija očekivanja od svoje karijere, ali je bio dovoljno psihološki snažan da ostane veran svojim snovima. Ovaj večerašnji, u kojem će nositi kapitensku traku, jedan je korak ka ispunjenju istih.

Onog trenutka kada je postao svestan svojih kvaliteta Šif je postao pravi komadant svog tima. Rođen je lider, što pokazuje u svakom momentu na terenu, načinom na koji loptu prenosi sa svoje polovine u završnu trećinu terena, preciznim pasovima koji šalje ka svojim najisturenijim saigračima, startovima kojima unosi strah u kosti protivničkim igračima. Okršaj sa Mančester Junajtedom i veznim igračima vrhunskog kvaliteta pomoći će mu da izmeri svoje trenutne mogućnosti i shvati koliko je blizu finalnog stepenika u svoj karijeri i onog momenta u kojem će moći da kaže – „moj san je danas ostvaren“.

Oduvek sam želeo da igram u Premijer ligi. Uvek sam želeo da budem reprezentativac Engleske. Još uvek imam te aspiracije. Pretpostavljam da sam to morao da uradim na teži način, iz Lige 2, Lige 1 i Čempionšipa. Osećam da sam se dobro etablirao u ovom timu, sad želim da ga odvedem još dalje. Moram da budem ponosan na ono što sam uradio, ali to me neće sprečiti u želji da se razvijem i postajem bolji”, poručio je Ben Šif.


tagovi

Ben ŠifKoventri SitiFA kup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara