Marko Arnautović i Aleksandar Dragović (©Reuters)
Marko Arnautović i Aleksandar Dragović (©Reuters)

Verovatno poslednji Dragovićev i Arnautovićev pokušaj da se domognu Mundijala

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.03.22. | 11:02

Reprezentacija Austrije će u Kardifu protiv Velsa (20.45) probati da ostane u konkurenciji za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru

Prošlo je 24 godine od kako je Austrija poslednji put učestvovala na Svetskom prvenstvu u fudbalu. Čitave generacije fudbalera su došle i prošle kroz nacionalni tim, bez prilike da se pokažu na najvećem i najznačajnijem turniru. Taj niz loših rezultata bi mogli napokon da prekinu ove godine, učestvovaće u baražu. Polufinalni meč će odigrati u četvrtak od 20.45 časova protiv Velsa u Kardifu, a pobednik tog susreta će čekati jun, kada bi trebalo da se sastanu Škotska i Ukrajina u drugom polufinalu.

Austrija nije mogla da dobije idealnije protivnike u baražu od ovih. Izbegnut je šampion Evrope, Italija, izbegnuta je Portugalija, čak i Poljska predvođena Robertom Levandovskim… Da nije došlo do rata u Ukrajini, zbog kojeg će neizvesnost da bude prolongirana za nekoliko meseci, rekli bismo da je ovaj žreb bio savršen za izabranike Franka Fode.

Izabrane vesti

Austrijanci su na Evropskom prvenstvu prošle godine pokazali da mogu da pariraju najboljim selekcijama. Savladali su Ukrajinu i Makedoniju, prošli grupu sa druge pozicije, a potom ih u osmini finala savladala Italija posle produžetaka. Vels, objektivno gledano, nije ni blizu tog nivoa, pogotovo pošto mu zvezde Geret Bejl i Aron Remzi mesecima nisu odigrali ozbiljan takmičarski meč.

Ovo bi mogla da bude poslednja prilika za štopera Crvene zvezde Aleksandra Dragovića da se nađe na Mundijalu. On sada već ima 30 godina, a čak i da „preživi“ čistku koja će izvesno da usledi posle turnira u Kataru, biće već veteran za turnir u Severnoj Americi i verovatno neće biti među starterima.

20.45: (2,90) Vels (2,85) Austrija (2,85)

Pritom, nije Dragović jedini kojeg bi zbog godina mogli da precrtaju iz reprezentacije u naredne četiri godine. Na toj granici između „najboljih godina“ i „istrošenih matoraca“ biće tada i Marko Arnautović, Martin Hinterager i David Alaba. Istina, Hinterager je nešto mlađi od preostale trojice, ali stil kojim igra fudbal tokom čitave karijere ne obećava mu baš dugovečnost, o čemu i Austrijanci pišu. Dakle, realnost je da je ovaj baraž važniji nego ikada za glavne reprezentativce centralnoevropske države.

Svaka utakmica mi je važna, ali ova ima naravno posebnu vrednost. Znamo da, ako pobedimo, napravićemo korak ka mestu na kojem želimo da se nađemo. Verujem u saigrače, mnogi od njih su već igrali plej-of sa klubovima, znaju da se izbore sa pritiskom koji nose ovakve utakmice. Na talonu je Svetsko prvenstvo. Ljudi, to je maksimum“, poručio je Arnautović, koji je jasno stavio do znanja da bi mu plasman na Mundijal bio kruna karijere.

Foda će moći da računa večeras na gotovo kompletan tim koji je i izgurao minule kvalifikacije. Nedostajaće mu samo Florijan Grilič, koji je otpao iz tima jer se zarazio virusom korona. Podsetimo, Austrija je bila tek četvrta u kvalifikacionoj grupi, iza Danske (direktno se plasirala), Škotske i Izraela. Plasirala se u baraž zbog dobrih rezultata u Ligi nacija. Vels se tamo takođe dobro kotirao i prošao bi do baraža baš zbog tog takmičenja, sve i da nije uspeo da bude drugi u E grupi, iza Belgije, a ispred Češke, Estonije i Belorusije.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BARAŽ ZA SVETSKO PRVENSTVO - POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

20.45: (1,22) Italija (6,75) Makedonija (17,0)

20.45 (1,43) Portugalija (4,70) Turska (8,50)

20.45: (2,05) Švedska (3,30) Češka (4,20)

20.45: (2,90) Vels (2,85) Austrija (2,85)

***kvote su podložne promenana

Odloženo

Škotska – Ukrajina

NAPOMENA: Rusija, koja je trebalo da igra sa Poljskom, izbačena je iz takmičenja posle izbijanja rata.


tagovi

reprezentacija Austrijereprezentacija VelsaKvalifikacije za SP 2022.Aleksandar DragovićMarko Arnautović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara