Vesnik evropskog proleća: Ivanić deset puta bolji nego kod Miloja, ni u BATE-u nije igrao ovako

Vreme čitanja: 3min | sre. 03.11.21. | 09:38

Jasno je zašto navijači crveno-belih veruju da bi plemeniti vezista mogao sutra da sruši Midtjiland

 

Uspeo je Mirko Ivanić, pre dve sedmice u Herningu, da sruši još jednu barijeru u crveno-belom dresu. Dao je prvi gol u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja, mada je u prethodne dve sezone bio jedan od najuticajnijih igrača Crvene zvezde. Ako ne i najuticajniji.

Izabrane vesti

Mnogo toga je napisano vezano za igrački preobražaj iskusnog veznog igrača, koji je dugo bio u raljama psihološke barijere. Sve je nagoveštavalo da će Mirko Ivanić, plaćen više od milion evra, biti promašaj Crvene zvezde, ali je vrlo brzo, posle pauze izazvane pandemijom virusa korona, Dejan Stanković uspeo da otključa nekadašnjeg kapitena Vojvodine. Pričao je o tome i Mirko Ivanić u intervju za MOZZART Sport, kao i da su mu pomogle japanske, reiki metode da pronađe sreću na Marakani.

Ivanić je i ove sezone na potrebnom nivou. Upisao je već devet pogodaka u svim takmičenjima, uz jednu asistenciju. Ali pogled na njegov dosadašnji bilans u karijeri jasno pokazuje da je mirni momak iz Bačkog Jarka jedan od vesnika evropskog proleća. Suve brojke govore o tome da Mirko Ivanić, pod komandom Dejana Stankovića, igra fudbal života i da je čak deset puta bolji nego u periodu šefovanja Vladana Milojevića.

Mučio se Mirko Ivanić kada je došao u Ljutice Bogdana, bio u velikoj senci Marka Marina i nije uspeo da se nametne kao vođa tima. Tek povremeno je znao da blesne, kao u aprilskom derbiju 2019. godine kada je upisao dve asistencije.

Međutim, tokom Milojevićevog staža na 42 zvanične utakmice Mirko Ivanić je upisao samo tri gola i isto toliko asistencija. Kod Dejana Stankovića nešto sasvim drugačije. Punio je marlljivo Mirko Ivanić obe kolone u poslednjih 18 meseci došao do fantastičnih brojki. Na 78 utakmica koje je na klupi Crvene zvezde predvodio bivši as Lacija i Intera, Mirko Ivanić je dao 32 gola i dodao 20 asistencija.

Jasno je da kreativac, koji se u tandemu sa Aleksandrom Kataijem nametnuo kao glavna ofanzivna opcija, igra fudbal života. Tokom staža u Belorusiji Mirko Ivanić je bio jedan od najboljih fudbalera tamošnjeg prvenstva. Imao je konstantano dabl-dabl učinak (dvocifren broj golova i asistencija), ali nije dosegao do učinka kao u aktuelnom mandatu Dejana Stankovića.

Blistao je pod komandom Aleksandra Jermakoviča, jednog od najboljih stručnjaka tog dela Evrope. Videlo se to i septembra 2017. godine kada je sa BATE Borisovom Ivanić gostovao na Marakani. Tada je posle lepog driblinga savršenim centaršutem doprineo izjednačenju beloruskog tima u prvom kolu Liga Evrope. Ukupno kod Jermakoviča odigrao 84 utakmica i upisao po 19 golova i asistencija.

Vojvodina je imala veliki benefit od dobih igara Mirka Ivanića. Posebno je, kada je Zvezdin vezista u pitanju, bilo upečatljivo leto 2015. godine. Tada su Novosađani uspeli da eliminišu Sampdoriju i u uvodnom delu prvenstva savladaju Partizan. Brojke pokazuju da je Ivanić najboljii u Vojvodini bio tokom mandata Zlatomira Zagorčića, pošto je na 32 utakmice postigao čak 13 golova (imao i dve asistencije). Tokom samo jedne polusezone koristio ga je Nenad Lalatović (sedam golova, jedna asistencija), što je bilo dovoljno da o njemu priča kao o najboljem igraču Srbije. Ispostavilo se da je temperamentni stručnjak znao šta priča.

Osećao se u jednom trenutku sezone umor kod Mirka Ivanića. Posebno što do sada nije propustio nijedan meč, ali se u poslednjim duelima vratio na pravi put. Dao je gol u Danskoj, zatim i otvorio bravu kragujevačkog Radničkog.

U sutrašnjem duelu sa Midtjilandom sarađivaće sa Kataijem, Benom i Pavkovom. Možda i nagoveštaj novog sjaja Miće Ivanića.


tagovi

Dejan StankovićVladan MilojevićMirko IvanićBATE Borisov

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara