Navijačice Vidad Kazablanke (©AFP)
Navijačice Vidad Kazablanke (©AFP)

Vidad pod Radžinim pritiskom, vreme je da Mbenza proradi da bi sačuvao titulu najboljeg strelca

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.04.22. | 22:15

Najtrofejniji marokanski klub u noći između petka i subote, tačno u ponoć, dočekuje velikog rivala FAR iz Rabata

Uzbudljivo je na severu Afrike. Mnogo važna utakmica za Vidad Kazablanku dolazi u nezgodnom momentu zbog zgusnutog rasporeda. Ušli smo u poslednju trećinu prvenstva Maroka, Radža Kazablanka je izvršila pritisak na Izabranike Valida Regragija, pa oni sada imaju obavezu da traže trijumf protiv FAR Rabata, u noći između petka i subote (23.55 časova).

Radža je vezala pet pobeda, u noći između četvrtka i petka se izjednačila sa Vidadom na tabeli, doduše uz meč više. Sada obe ekipe imaju po 46 poena, s tim što je aktuelni prvak Maroka i dalje prvi zbog bolje gol-razlike. Ostatak time je ponovo lako ispao iz borbe za titulu, najbliži Radžini pratioci su Magreb iz Feza i FAR, sa po 31 bodova.

Izabrane vesti

Vidad je prošlog vikenda igrao u četvrtfinalu Lige šampiona protiv Beluizdada (0:0), u sredu je savladao Olimpik Safi (1:0), a već sledećeg vikenda ga očekuje polufinale elitnog takmičenja protiv Petro Atletika iz Luande. U Angolu će putovati čarterom u četvrtak, dva dana pre utakmice, kako bi ekipa odmorna dočekala važnu bitku.

Fokus sada ipak mora da mu bude na FAR Rabatu, četvrtoplasiranom timu iz Maroka, koji se bori za treću poziciju i plasman u Kup konfederacija. Pre svega, Vidadu je cilj da sačuva niu nepobedivosti, koji u ovom momentu iznosi 11 mečeva u svim takmičenjima. Od toga, samo dva puta je odigrao nerešeno (0:0), sve ostalo je pobedio.

23.55: (1,57) Vidad Kazablanka (3,60) FAR Rabat (6,00)

Od februara do sada poraz od Vidada je izbegla samo Jusufija, koja je izvukla u prvenstvu bod kod kuće. Beluizdadovih 0:0 u Kazablanci se ne može nikako nazvati uspehom, pošto su Alžirci jurili gol zaostatka iz prvog meča četvrtfinala Lige šampiona.

Vidad je inače najuspešniji klub u Maroku, bio je prvak 21 put. Noćašnji njegov rival, FAR, zajedno sa Radžom deli drugu poziciju sa po 12 titula. Razlika je samo u tome što je rivalstvo Vidada i Radže plod modernog fudbala, jer su Zeleni došli do prvih trofeja tek krajem 20. veka i od tada su konstantno u vrhu, dok je FAR 10 titula osvojio pre 1990. godine.

Međutim, kada gledamo učinak u Ligi šampiona Afrike, tu je Radža uspešnija od Vidada. Bila je prvak Crnog kontinenta tri puta (1989, 1997. i 1999), Vidad ima dve titule (1992. i 2017), a FAR jednu (1985). Radža je i aktuelni osvajač Kupa konfederacija, prošle sezone ga je osvojila po drugi put. FAR je jedini taj trofej osvojio 2005. godine, dok Vidad nije imao uspeha u drugom po kvalitetu klupskom takmičenju.

Ove sezone je Vidad zabeležio već jednu pobedu nad FAR-om. Krajem oktobra je slavio u Rabatu sa 1:0, pogotkom libijskog veziste Muajida Elafija. Najveća opasnost po FAR ipak bi trebalo da bude 22-godišnji reprezentativac Konga, Gaj Mbenza. Mladi napadač, koji je na pozajmici iz belgijskog Antverpena do kraja sezone, najbolji je strelac marokanske lige sa 11 golova na 20 mečeva. Zanimljivo je međutim to što Mbenza nije postigao nijedan pogodak u 2022. godini, on je poslednji prvenstveni gol dao 28. decembra protiv FUS Rabata. Zato je u Ligi šampiona bio strelac tog jedinog gola protiv Beluizdada.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

MAROKO 1 – 22. KOLO

Četvrtak

FUS Rabat – Radža Kazablanka 0:1 (0:0)

/Ahadae 52/

Petak

23.55: (1,57) Vidad Kazablanka (3,60) FAR Rabat (6,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Maroko 1Vidad Kazablanka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara