Vidi se da Mađari imaju Italijana na klupi - autogolom u 97. minutu do Prvenstva Evrope!

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 20:09

Bugari vodili, ali naši severni susedi pogotkom u 97. minutu došli do boda i sigurnog plasmana u Nemačku - 2:2

Neko bi rekao: Vidi se da ih trenira Italijan. Možda nisu Mađari zaslužili svih šest bodova u dvomeču sa selekcijom Srbije, ali - uzeli su ih. Verovatno se i večeras na gostovanju Bugarskoj sve crtalo da Soboslaj i drugovi kartu za Prvenstvo Evrope potraže u poslednjem kolu, u direktnom okršaju sa Crnom Gorom. Ali su iz pakla Sofije pronašli izlaz. I to na čudan način. Autogolom Aleksa Petkova u 97. minutu, stigli su do potrebnih 2:2, kojim su overili treći uzastopni plasman na Prvenstvo Evrope.

Posle igračkog podbača u Bugarskoj, ugroženo im je prvo mesto, ali je jasno da je ekipa Marka Rosija u Budimpešti sasvim drugi tim, i da će nošeni podrškom 60.000 ljudi biti veliki favorit protiv Crne Gore. Prava šteta i za Srbiju i za Crnu Goru, jer se crtalo da Mađari u poslednjem kolu budu pod velikim pritiskom. Da igraju sa tegovima na nogama.

Izabrane vesti

Bugari su odigrali odličan meč. Videla se mnogo bolja energija nego u selektorskoj eri Mladena Krstajića. Junački su igrali i period meča sa igračem manje, oslanjali se na bravure golmana Danijela Naumova. Ali kao protiv Srbije - nisu izdržali. Očigledno je to jedna od mnogobrojnih falinki ove bugarske generacije. Pošto su u sudijskoj nadoknadi izgubili bodove i protiv Crne Gore. Poslednji centaršut na meču, do tada odlični štoper Aleks Petkov je skrenuo u sopstvenu mrežu i obradovao Mađare širom sveta - 2:2.

Od kakvih je čuda samo sastavljen bugarski fudbal. Posle svega što je prethodilo njihovom duelu sa Mađarskom, promene selektora i velikih previranja u Savezu, čak i nepoznanice gde će duel biti odigran, sve je nagoveštavalo da će naši severni susedi u Sofiji lagano upisati još jednu recku. I potvrditi vizu za Nemačku, kao prvoplasirana ekipa grupe.

Mnogo toga je viđeno u Sofiji i pre duela Mađarske u Bugarske. Domaći navijači, nezadovoljni radom Saveza, želeli su da stavove iznesu ispred stadiona Vasil Levski. Nije im dala bugarska policija, pa je došlo do ozbiljnog sukoba. Epilog je više desetina povređenih lica sa obe strane.

U takvoj atmosferi nepoverenja, Bugarska je odigrala najbolji meč u poslednjih nekoliko godina. I bila na pola koraka od prve pobede posle 12 meseci. Pravo je čudo šta je nekadašnja fudbalska sila sve preturila preko leđa za 90 minuta. Nije Bugare demoralisao ni rani pogodak snažnog Martina Adama, koji je na petercu zakucao loptu glavom u mrežu.

Mađari su sličan mamac zagrizli u Litvaniji prethodnog meseca, a i sada su došli na turističko putovanja. Kažnjeni su brutalno. Opomena je stigla sredinom prvog poluvremena, kada je domaća selekcija odigrala perfektnu kontru. Minčev je sjajnim kretanjem odvukao dvojicu čuvara, a Spas Delev je pogodio gornji levi ugao. Odigrali su Bugari tu akciju kao da su velesila, kao da imaju brojne igrače svetske klase.

Imala je domaća selekcija pozitivan stav, dobru energiju koja im je nedostajala u eri Mladena Krstajića. Od 36. minuta imali su igrača manje pošto je opravdano isključen Valentin Antonov. Bili su to trenuci mađarske dominacije, koja je na poklon mogla da dobije još jednog igrača više. Srećom po domaćina, situacija kod crvenog kartona Grueva je proverana. Videlo se da je Nego inicirao taj kontakt.

Želeli su Mađari da “na foru” stignu do bodova. Momak srpskih korena Miloš Kerkez zasluženo je u 57. minutu dobio drugi žuti karton, pošto je prvi put javno opomenut prilikom pokušaja da odglumi jedanesterac.

Imali su Mađari mnogo više šansi i kada su bili brojčano jednaki. Veliko veče imao je golman Daniel Nuamov. Odbranio je nekoliko udaraca Soboslaja, zaključno sa zicerom u sudijskoj nadoknadi. Na drugoj strani Kiril Despodov, jedini igrač solidne klase u domaćem sastavu, uspeo je da cdemonstrira kvalitet u 77. minutu. Krilo PAOK-a je promešalo mađarsku odbranu, iznudilo prekršaj, a potom i precizno izvelo jedanesterac.

Mirisalo je na čudo. Na radost Srbije i Crne Gore. Na kraju su Bugari prosuli još dva boda u sudijskoj nadoknadi. Baš nisu morali.


KVALIFIKACIJE ZA EP - 8. KOLO

Grupa G

Bugarska - Mađarska 2:2 (1:1)

/Delev 24, Despodov 78 pen - Adam 10, Petkov 90+7 ag/

20.45 (1.35) Crna Gora (5.30) Litvanija (10.5)



tagovi

Dominik SoboslajFudbalska reprezentacija Mađarske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara