Mateo Kovačić (©Manchester City)
Mateo Kovačić (©Manchester City)

Više nije Pepova tiha patnja, već Sitijev potporni stub: Kovačić do 2027. na Etihadu

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.06.23. | 19:45

Čelsiju će leći 28.250.000 evra, kroz bonuse može da inkasira još 5.650.000

Nije se postavljalo bitanje da li će, bilo je pitanje trenutka: Mančester Siti popunio je prazninu u veznom redu nastalu odlaskom Ilkaja Gundogana ni manje, ni više nego čovekom kome se lopta lepi za noge, a trofeji za ruke. Više nije tiha patnja Pepa Gvardiole, od danas je potporni stub Građana. Mateo Kovačić će naredne četiri godine provesti na Etihadu!

Posao je zaključen, mančesterski klub obezbedio se na duge staze. Hrvatski reprezentativac potpisao je do 2027. godine, a Čelsi će biti obeštećen sa 28.250.000 evra. Toliko će u cugu leći na Stamford bridž, dok kroz bonuse može da inkasira još 5.650.000 evra. Novčano je na dobitku, a koliko je igrački u minusu… Pa, možda najbolje govori to koliko ga je revolucionar Pep želeo.

Izabrane vesti

Gde je Mateo Kovačić – tu su trofeji. Ne mimoilaze ga, kao ni veliki klubovi. Redom mu otvaraju vrata. Od Intera dok je još kao tinejdžer u transferu vrednom 11.000.000 evra prešao na Đuzepe Meacu, preko Real Madrida sa kojim je osvojio tri “ušata pehara”, do Čelsija i još jednog pehara Lige šampiona. I svugde je bio omiljen, gotovo da nema trenera koji nije voleo da radi sa hrvatskim vezistom.

Mateu Kovačiću je drugo ime uspeh, vezivno je tkivo hrvatske reprezentacije, duša sredine terena sa Lukom Modrićem i Marcelom Brozovićem, ali i neko za kime je Pep Gvardiola dugo čeznuo. Konačno je ulovio čoveka je do savršenstva doveo probijanje protivničkih linija. Više mu nije tiha patnja, nego neko na koga će se oslanjati i moći slepo da mu veruje. Jer, trenere “ne izdaje”.

Možda Pep Gvardiola nije i neće biti u prilici da sarađuje sa Lukom Modrićem, da mu poveri dirigentsku palicu, ali će, ipak, drugi put otkako je trener deliti svlačionicu sa Hrvatom. Španski strateg je šefovao Mariju Mandžukiću u Bajernu iz Minhena, sa temperamentnim centarforom je imao odnos “od ljubavi do mržnje”, ponekad se mučio da pronađu zajednički jezik. Tih problema sa Mateom Kovačićem neće imati.

Dobio je nekonfliktnu ličnost, stablnu i željnu da sarađuju.

“Ovo je za mene sjajan potez. Svako ko je gledao ovaj tim pod Pepom zna koliko su dobri – za mene su najbolji na svetu. Pridruživanje ovom timu je zaista san svakog fudbalera”, poručio je hrvatski vezista na predstavljanju.

Retko kada Pep greši u izboru igrača, odabrao je Hrvata da mu bude kamen temeljac za novo razdoblje. A, još manje je Mateo grešio prilikom izbora klubova. Svaki korak ispravan, karijera na kakvoj bi mu mnogi pozavideli i četiri “ušata pehara”.

Baš za taj “ušati pehar” postojala je bojazan pred finale da je Mančester Siti odocnio, da nije na vreme reagovao i potpisao Matea Kovačića. Jer, deset leta unazad šampion Lige šampiona u svom timu imao je Hrvata. Građani nisu, Inter jeste Marcela Brozovića. Tradicija je srušena, a sada je kucnuo čas za doradu hrvatskog dijamanta u radionici najpreciznijeg španskog klesara.

“Došao sam u veliki klub sa neverovatnim trenerom da učim, da unapredim svoje razumevanje fudbala i da pokušam da budem najbolja verzija sebe”, istakao je Kovačić.

Za usavršavanje i finalnu obradu boljeg učitelja nije mogao da odabere.



tagovi

Letnji prelazni rok 2023Mateo KovačićMančester SitiČelsi

Obaveštavaj me

Man. Siti
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara