Iv Baraj, Kvinsi Menig i Žan Filip Kraso (©Starsport&FK Crvena zvezda)
Iv Baraj, Kvinsi Menig i Žan Filip Kraso (©Starsport&FK Crvena zvezda)

Više niko nema problem sa strancima u srpskom fudbalu: Nova odredba obradovala Krasoa, Meniga, Glazera...

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.07.23. | 18:57

Crvena zvezda ima petoricu, Partizan jednog igrača van Evropske unije, slična je situacija i u ostalim timovima iz Mozzart Bet Superlige

Kako bi bili konkurentni u Evropi, srpski klubovi su posegnuli za inostranim pojačanjima. Davanje pasoša strancima postala je praksa, sve kako timove u Mozzart bet Superligi ne bi „gušilo“ pravilo o broju igača koji se mogu naći u protokolu, a da nisu državljani Republike Srbije. Uskoro će mnogo lakše disati, srpski fudbal više neće imati problem sa strancima.

Fudbaleri rođeni na teritoriji zemalja Evropske unije više se neće voditi kao stranci u srpskim klubovima. I ranije je postojala mogućnost da takva odredba bude doneta, pošto je Srbija još 2019. godine potpisala niz međunarodnih ugovora. Na današnjoj sednici Izvršnog odbora u Staroj Pazovi, doneta je odluka da će stranci biti drugačije zavedeni.

Izabrane vesti

Nijedan igrač iz Evropske unije neće se tako voditi.

„Ograničenja broja stranih igrača/igračica iz člana 1. ove odluke ne odnose se na strane profesionalne igrače/igračice koji su državljani/državljanke država članica Evropske unije i ti profesionalni igrači/igračice imaju pravo nastupa na utakmicama odgovarajućih ligaških i kup takmičenja, bez obzira na propisani (ograničeni) broj stranih igrača/igračica, pošto se shodnom primenom propisa Republike Srbije i primenom Mišljenja Komisije za pravna pitanja FSS broj 19-1769/1 od dana 04.10.2019. godine smatraju domaćim igračima/igračicama, odnosno osobama u radnopravnom statusu izjednačenim sa domaćim profesionalnim igračima/igračicama“, saopštio je FSS.

Treneri tako više neće morati da se dovijaju i kalkulišu koga će staviti u protokol, a ko će morati na hlađenje. Novina u srpskom fudbalu najviše je obradovala klubove koji teže izlasku na međunarodnu scenu i plasmanu u grupnu fazu neka od tri evropska takmičenja. Partizan i Vojvodina gotovo da neće imati strance, kao i TSC, dok je u Crvenoj zvezdi njihov broj drastično smanjen.

STRANCI VIŠE NISU KRASO, MENIG, GLAZER, BARAJ, ĆALUŠIĆ, DIJABATE...

Odredbi će se zasigurno obradovati Barak Bahar, jer od igrača na koje ozbiljno računa malo ko će se voditi kao stranac. Izraelski golman Omri Glazer ima rumunsko državljanstvo, a Žan Filip Kraso francusko. Gelor Kanga je odranije srpski državljanin, Osman Bukari je danas dobio srpska dokumenta, a uskoro će ih dobiti i Edmund Ado.

Defanzivni vezista iz Gane će se do tada voditi kao stranac, a među njih spadaju i gruzijski levi bek Irakli Azarov, te argentinski Aleks Vigo, za koga crveno-beli neće platiti otkupnu klauzulu od 2.500.000 evra. Takođe i Kings Kangva, ali Zambijac bi u do kraja leta mogao da bude prodat. Brojni klubovi su pokazali interesovanje, a srpski šampion i Notingem Forest su razgovarali i o ceni. Kao stranac vodiće se i novopristigli ofanzivac Piter Olajinka.

I Partizan je, kao i Crvena zvezda, u prethodnom periodu delio pasoiše. Bibars Natho dobio je srpsko državljanstvo, a usvojena odredba tiče se holanskog krila Kvinsija Meniga, kao i Fusenija Dijabatea, koji ima francuska dokumenta, te Patrika Andradea. Vezista Zelenortskih Ostrva imao i portugalski pasoš, međutim, on će izvesno ovog leta napustiti Humsku i vratiti se u Karabag. Praktično će stranac ostati samo Frenk Kanute.

Vojvodinu i TSC pravila o strancima nisu preterano morila. Ali, na Karađorđu od danas se tako ne vodi Iv Baraj, jer je i on portugalski državljanin, dok u Bačkoj Topoli zbog Josipa Ćalušića (Hrvatska) i Bensa Sosa (Mađarska) trljaju ruke. Manje probleme mogao bi da ima Čukarički, jer su mu stranci uglavnom iz Afrike. Hose Mario Gomes se više ne vodi tako – i on ima portugalska dokumenta – ali odredba nije uticala na status Sambu Sisoka (Mali), Samjuela Ovusua (Gana), Mohameda Badamosija (Gambija), Ibrahime Endijajea (Senegal) i Ričarda (Brazil).


tagovi

Mozzart Bet SuperligaFK Crvena zvezdaFK PartizanTSC Bačka TopolaFK VojvodinaČukarički

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara