Vladan Kovačević (©Reuters)
Vladan Kovačević (©Reuters)

Vladan Kovačević sprečio debakl Rakova u Bergamu, Betis izgoreo u paklu Ajbroksa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.09.23. | 23:06

Sporting za osam minuta preokrenuo u Gracu, Sparta za pet protiv Arisa

Istorijski prvi nastup u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja u Rakovu neće pamtiti po dobrom. U prvom kolu Lige Evrope poljskog šampiona je savladala Atalanta - 2:0 (0:0).

Nema za čim da žali tim Davida Švarge. Boginja provincije u potpunosti je nadigrala gotovo bezopasna tim iz Čenstohove i da nije bilo Vladana Kovačevića italijanski predstavnik bi slavio i ubedljivije.

Izabrane vesti

Potencijalni srpski reprezentativac zabeležio je osam odbrana i bio najzaslužniji što je Rakov na poluvreme otišao bez primljenog gola. Ipak, početkom drugog poluvremena i on je poklekao. Dva puta u petnaestak minuta, oba puta na identičan način, posle ubačenih lopti na peterac koje su u mreži poslali prvo Šarl De Ketelare u 49. minutu, potom i Ederson u 66. Poljski klub, u čijoj su se startnoj postavi našla još dvojica srpskih fudbalera, Srđan Plavšić i Milan Rundić, bio je potpuno nemoćan u pokušajima da uopšte priđe golu protivnika i bilo je već tada jasno da će se šampion Poljske kući vratiti praznih šaka.

No, to nije značilo da će Atalanta tada povući ručnu. Domaći tim nije imao nameru da skloni nogu sa papučice za gas, pokušao je da nagazi rivala do kraja, ali je sa tri intervencije u samoj završnici Kovačević još jednom zablistao i sprečio debakl gostiju.

Takmičenje u Grupi D započeo je i Sporting na gostovanju u Gracu, iako je malo falilo da bude obratno. Šturm je bio neznatno bolji u prvom poluvremenu, uspeo pred istek sat vremena igre i da povede preko Vilijana Bovinga, ali je u završnih pola sata dodao gas i preokrenuo rezultat.

Preokret je samo osam minuta po vođstvu domaćina najavio Viktor Đekeres iskoristivši neopreznu i sporu reakciju protivničkog defanzivca, a kompletirao ga u 84. minutu snažnim udarcem sa ivice šesnaesterca Usman Diomande. Zanimljivo da su se isti igrači upisali u strelce i za vikend u pobedi protiv Moreirensea.

U Grupi C veliki trijumf ostvario je Rendžers nad Betisom - 1:0 (0:0). U duelu dva favorita za plasman u nokaut fazu pobednika je odlučio jedan pogodak, delo Abdalaha Sime. Pozajmljeni fudbaler Brajtona najbolje se snašao u gužvi pred golom andaluškog tima sredinom drugog dela i na taj način krunisao bolju igru Rendžersa u nastavku. Domaćin je u prvoj polovini drugog poluvremena u potpunosti nadigrao rivala, napadao je u talasima, nizao prilike jednu za drugom, Borna Barišić je u 56. minutu uzdrmao i prečku iz slobodnog udarca.

Visili su fudbaleri Betisa nad paklom Ajbroksa i bilo je pitanje kada će u istom završiti. Sa vrha litice gurnuo ih je Sima.

U drugom meču iste grupe praška Sparta je kod kuće savladala Aris posle preokreta - 3:2 (2:1). Gosti sa Kipra do vođstva su stigli golom Aleksandra Kokorina iz penala u 11. minutu, ali je štoper Sparte Ladislav Krejči blickrigom već do polovine prvog dela preokrenuo rezultat. Vođstvo domaćina duplirao je Vitik sredinom nastavka, a Babička je u poslednjem minutu utakmice ublažio poraz Arisa za koji je u startnoj postavi igrao doskorašnji defanzivac Partizana Slobodan Urošević.

LIGA EVROPE - 1. KOLO

Grupa C

Rendžers - Betis 1:0 (0:0)

/Sima 68/

Sparta Prag - Aris 3:2 (2:1)

/Krejči 20, 25, Vitik 67 - Kokorin 11pen, Babička 90/

Grupa D

Šturm Grac - Sporting Lisabon 1:2 (0:0)

/Boving 58 - Đekereš 76, Diomande 84/

Atalanta - Rakov 2:0 (0:0)

/De Ketelare 49, Ederson 66/



tagovi

AtalantaVladan KovačevićBetisRakovLiga EvropeGlazgov RendžersRendžersSporting Lisabon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara