©Reuters
©Reuters

Vladan Kovačević: UEFA mora da mi dozvoli da branim za Srbiju, glavom sam već bio u Benfiki

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.10.23. | 19:10

Golman Rakova istakao želju da debituje za Orlove, ali se i osvrnuo na propali transfer u Portugaliju

Srbija je paralelno sa bitkama za Evropsko prvenstvo vodila niz borbi van terena u želji da privoli niz igrača naših korena u inostranstvu da postanu deo Orlova. Jednu od najvećih pobeda na pomenutom polu predstavljala je činjenica da je Lazar Samardžić pozitivno odgovorio na poziv Dragana Stojkovića, dok bi u narednom periodu dragoceno pojačanje mogao da predstavlja Vladan Kovačević.

Golman Rakova, aktuelnog šampiona Poljske, već se našao na jednom od selektorovih spiskova, ali su realizaciju ideje i debi sprečile prepreke tehničke prirode.

Izabrane vesti

FSS i Kovačević međutim nisu odustali od zamisli, a čuvar mreže na ovu temu govorio je za poljski Čenel Sportovi, prvi put je javno govorio na ovu temu.

"Priča o reprezentaciji je zaista teška tema, jer sam želeo da promenim nacionalni dres. Hteo sam da igram za Srbiju, ali se malo zakomplikovalo i sada ova situacija stoji nerazrešena. Ne mogu da kažem šta je rešenje, ali UEFA mora da prihvati moju i želju Srbije. Nadam se da će se to konačno desiti i da ću igrati za Srbiju. Stalno razgovaram sa ljudima iz Fudbalskog saveza Srbije, u kontaktu smo. Postojao je plan, bilo je sve spremno da debitujem, ali se na kraju to nije desilo. Nadam se da će u najkraćem mogućem roku sve biti rešeno kako bih mogao da konačno zaigram", rekao je Kovačević i potom se osvrnuo na poreklo u želji da obrazloži sopstvenu situaciju:

"Ja sam iz Banjaluke, to je Republika Srpska, ali je i u Bosni i Hercegovini. Znate, to je zaista teška tema za razgovor, ne znam šta da vam kažem... U Bosni žive Srbi, Hrvati i Bosanci, tri naroda. Uvek će biti podela, ali ja na to ne gledam tako, dosta je politike umešano i zato ne želim da pričam na tu temu. Nikada i nisam. U medijima nisam nikada govorio o reprezentaciji. Čekao sam priliku da branim za Srbiju i to je moja odluka".

Na pitanje da li postoji šansa da već u novembru obuče dres Srbije Kovačević je bio rezervisan.

"Nadam se da će naredni mesec doneti promenu. Zaista je teško, ali se nadam da će UEFA pokazati razumevanje i konačno prihvatiti prihvatiti sve. Imam srpski pasoš, ali sam sa 22 godine branio za bosnu i Hercegovinu, a postoji pravilo da može da se igra samo do 21. Sada se sve zakomplikovalo".

Za razliku od situacije na reprezentativnom polju gde Kovačević već mesecima ima glavobolje usled tehničkih detalja, u klupskim redovima srpski golman proživljava fenomenalan period. Među stativama poljskog Rakova prošle sezone je predstavljao poslednji bedem tima koji je primio najmanje golova u prvenstvu i iz te perspektive je pružio značajan doprinos ka istorijskoj tituli. Sjajne partije nisu prošle nezapaženo u najboljim evropskim ligama, a najozbiljnije interesovanje pokazala je Benfika. Iako je Kovačević bio na korak od prelaska u Lisabon, realizacija je izostala.

"Ovde se osećam odlično, a kada će doći do transfera ne znam, videćemo... Na meni je da radim koliko mogu, da pružam maksimum na terenu i na treninzima. Najvažnije je da budem zdrav. Već smo hiljadu puta čuli za interesovanje Benfike. Bilo je blizu. Razgovarao sam sa predstavnicima postugalskog kluba i bio sam nezamislivo blizu prelaska u tako veliki tim. Ipak, to se na kraju nije dogodilo".

O detaljima koji su uticali da transfer ne bude realizovan Kovačević nije želeo da govori mnogo.

"Ne znam tačno šta se dogodilo. Ne mogu da kažem, nažalost. Bio sam veoma blizu. Glava mi je već bila u Lisabonu, sve je bilo dogovoreno, ali se nije realizovalo", rekao je srpski golman.

Podsetimo, Kovačević je golmanski put krenuo iz Sarajeva sa kojim je osvojio dve šampionske krune, a upravo u bordo dresu je privukao pažnju šire javnosti. U istom periodu Kovačević je nosio dres mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine za koju je poslednje minute upisao u kvalifikacijama za Juniorsko prvenstvo Evrope u oktobru 2020,. godine protiv mlade reprezentacije Nemačke. Iako perspektivni čuvar mreže rođen u aprili 1998. godine nije upisao minute za A reprezentaciju, problem je izazvala činjenica da je posle 21. godine igrao za reprezentaciju čiji dres sada želi da zameni opremom Orlova.


tagovi

Vladan KovačevićBenfikafudbalska reprezentacija SrbijeRakovPoljska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara