Tadić, Vlahović i Jović (©MN Press)
Tadić, Vlahović i Jović (©MN Press)

Vlahović protrljao mundijalsku lampu: Petarda Bahreinu za čudesne noći u Kataru

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.11.22. | 18:20

Orlovi se mučili u prvih 45 minuta, ali je ulazak Juventusovog napadača sve promenio

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Bahreina)

Aleksandar Mitrović pod velikim znakom pitanja za prvu utakmicu sa Brazilom, Dušan Vlahović oporavljen i spreman da se uživi u ulogu dobrog duha koji će čarolijom Srbiju pogurati do uspeha na Svetskom prvenstvu. Ulazak Juventusovog napadača u drugom poluvremenu prijateljskog meča sa Bahreinom gotovo momentalno je ni iz čega stvorio dve lopte u mreži domaćeg tima, pa Srbija put Dohe ide osokoljena pobedom od 5:1.

Izabrane vesti

Jednu od te dve lopte u mrežu je smestio kapiten Dušan Tadić, koji je potpisao i prvi gol Orlova već u osmom minutu utakmice, a pride se minut posle svog drugog pogotka petom odužio Vlahoviću na asistenciji.

Nikome ipak ne bi koristilo kada bismo prećutali preterano bi bilo reći zabrinjavajućih, ali recimo “pustinjskih” pola sata iz prvog poluvremena. Dobre akcije su tom periodu bile retke kao oaze u pesku, a opasnosti je bilo više no što bi se naslutilo s prvim pogledom na naizgled bezbedan okoliš.

Videlo se od prve sekunde da je Srbija značajno kvalitetniji tim i dok se Bahreinci nisu sabrali već je bilo 1:0, pošto je Dušan Tadić majstorijom iz slobodnjaka – u osmom minutu gađao golmanov ugao sa nekih 24 metra – doneo Srbiji prednost. Međutim, ako se u tom trenutku i učinilo da ćemo prisustvovati rutinskoj goleadi drugi utisak sa meča je bio jednako jasan: Srbiji je ovo bila test utakmica, da se igrači rastrče i osete zalivski vazduh, Bahrein je meč na Muharak stadionu shvatio kao jedinstvenu priliku da se odmeri sa vrhunskim evropskim timom i bio je spreman da glavom ide kroz zid ne bi li se pokazao u najboljem svetlu.

I kako to obično biva kada se sudare dobar i gladan, nastavak poluvremena je bio mnogo uravnoteženiji. Srpski fudbaleri su držali loptu, prebacivali je sa jedne na drugu stranu terenu tražeći pukotinu u protivničkoj odbrani, ali su usput čuvali noge. Nije večeras bio trenutak da ih guraju tamo gde mogu da puknu.

Bahreinci su pak demonstrirali da nisu divlja ekipa. Ne ni posebno ozbiljna naravno, ali uvežbana u presingu, disciplinovana dok drži liniju. I dovoljno brza da u par navrata ozbiljno zapreti. Jedna takva akcija je u 14. minutu i donela izjednačenje, 194 centimetara visoki Abdula Jusuf je nadskočio Strahinju Pavlovića, a hitronogi Ali Džafar Madan – sigurno najopasniji fudbaler Bahreina – bio je brži od Stefana Mitrovića i iznudio penal. Jusuf ga je pretvorio u gol, koji je psihološki pomerio Orlove iz optimalnog stanja uma.

Nije ovo bila utakmica u kojoj treba tražiti dlaku u jajetu, ali da li zbog toga što je nisu shvatili najozbiljnije – što je i bilo đavolski teško u ambijentalnoj atmosferi praćenoj zvucima zalivskog melosa – ili zato što su prvenstveno gledali da izbegnu rizične duele, tek previše je u prvom poluvremenu bilo nepreciznih pasova u najprostijim situacijama, duela izgubljenih u opasnoj zoni… Ozbiljniji rival to ne bi praštao.

I tada je naravno bilo jasno da je Srbija daleko bolji tim, te da je samo pitanje trenutka kada će se ta istina i otkriti. A, otkrila se kada se u drugom poluvremenu Dušan Vlahović pridružio u prvom delu prilično odsečenom Luki Joviću – imao jedan dobar pokušaj na centaršut veoma dobrog Filipa Mladenovića – i u saradnji sa Tadićem prizemljio ego Bahreinaca. Prvo Vlahović asistent, Tadić egzekutor, onda izmenjene uloge: peta Tadića i deveti gol Juventusovog centarfora u 17 reprezentativnih utakmica.

Dva brza gola relaksirala su situaciju, pa je selektor mogao sebi da dozvoli i brojne ismene. Još ranije je Mitrovića na mestu centralnog štopera sasvim solidno odmenio Nemanja Gudelj, a Lazović na boku Andriju Živkovića, kasnije su Filip Đuričić i Marko Grujić odmorili Tadića i Sergeja Milinković SavićaĐuričić se i upisao i u listu strelaca, a Jović i je popravio utisak krunisavši odličnih 45 minuta golom za 5:1 i produžetak sna o čarobnim noćima u Kataru.

Jer ovaj tim je ofanzivno fantastično potentan. I sve je u suštini u njemu jasno postavljeno još od kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i samo će zdravstveni bilten ili neke ekstremne okolnosti moći da uslove veće promene. Zašto i menjati nešto što funkcioniše?

BAHREIN – SRBIJA 1:5 (1:1)

/Jusuf 15pen - Tadić 8, 50, Vlahović 51, Đuričić 87, Jović 90/

Stadion: Muharak

Gledalaca: oko 4.000

Sudija: Kalid Saleh Alturais (Saudijska Arabija)

Bahrein (4-3-2-1): Džafar – Said, Hasan, Alhajam, Isa – Haram, Alšaik, Almalud (od 73. Alasvad) – Madan (od 57. Humajdan), Marhun – Jusuf (od 73. Sajid Isa).

Srbija (3-4-2-1): V. Milinković Savić – Milenković (od 79. Eraković), S. Mitrović (od 46. Lazović), Pavlović – Živković (od 46. Vlahović), Gudelj, Ilić (od 71. Maksimović), Mladenović – S. Milinković Savić (od 60. Grujić), Tadić (od 60. Đuričić) – Jović.



tagovi

Dušan TadićLuka JovićDušan Vlahovićfudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022Filip Đuričić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara