Stadion Željezničara, igrač Tobola Miljan Vukadinović i fudbaleri Legije (©Reuters, ©AFP, ©Starsport)
Stadion Željezničara, igrač Tobola Miljan Vukadinović i fudbaleri Legije (©Reuters, ©AFP, ©Starsport)

Voša nije uspela, ali je pet drugih klubova zbog Evrope ove nedelje odložilo mečeve

Vreme čitanja: 4min | ned. 30.07.23. | 11:02

Zbog obaveza u kvalfikacijama za Ligu konferencije na teren neće izaći Željezničar iz Sarajeva, podgorička Budućnost, CSKA 1948 iz Sofije, Tobol i Legija

Želeli su čelnici Vojvodine da odlože meč 1. kola Mozzart Bet Superlige Srbije sa Crvenom zvezdom (nedelja, 20), ali im zahtev nije ispunjen. Da jeste, Vojvodina bi se pridružila Željezničaru, Budućnosti, CSKA 1948 iz Sofije, Tobolu i Legiji, ekipama koje su dobile od svojih liga dozvolu da ne igraju prvenstvene utakmice, kako bi se bolje pripremili za revanše u Evropi. Svih pet timova igraju kvalifikacije za Ligu konferencije, baš kao i Voša.

Novosađanima je problem napravila Crvena zvezda, koja nije želela da odlaže meč 1. kola. Činjenica, ne bi baš bio idealan scenario da aktuelni šampion preskoči otvaranje prvenstva, ali ne bi bio ni presedan. Ferencvaroš je prošlog vikenda odložio svoj meč 1. kola šampionata Mađarske, isto zbog Lige konferencije.

Izabrane vesti

Znamo da je izuzetno težak raspored pred nama, ali tako je kako je. Hteli smo i da odložimo utakmicu sa Zvezdom, ali nisu nam izašli u susret”, požalio je se trener Vojvodine Radoslav Batak posle meča sa APOEL-om. Kiprani dolaze u Novi Sad sledećeg četvrtka, braniće iz Nikozije prednost od 2:1.

Željezničar je trebalo da igra ove nedelje od 17.30 časova meč prvog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv Igmana, ali je taj meč odložen. Plavi će imati nekoliko dana više da se odmore i pripreme za susret sa Nefčijem u Bakuu, gde će biti u egal situaciji, pošto su prošlog četvrtka odigrali u Sarajevu 2:2. U subotu iz istog razloga nisu igrali ni Zrinjski protiv Posušja, odnosno Borac iz Banjaluke protiv Širokog Brijega.

20.00 (1,12) Crvena zvezda (9,50) Vojvodina (19,0)

Budućnost je odložila meč sa Dečićem, koji je trebalo da se igra u isto vreme kao onaj na stadionu „Rajko Mitić“, zbog okršaja sa Strugom. Podgoričani su u Makedoniji izgubili sa 1:0, kod kuće će pokušati da nadoknade taj minus.

Na teren neće ni CSKA 1948 iz Sofije, koji je trebalo da gostuje Ardi od 18 časova. Bugari su takođe prošlog četvrtka izgubili od FCSB sa 1:0. Sledećeg četvtka će juriti taj zaostatak u Bukureštu, objektivno bliži su eliminacije nego Vojvodina, koja igra pred svojim navijačima.

Kazahstanski Tobol je u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije priredio veliko iznenađenje, savladao je Bazel usred Švajcarske sa 3:1. Tobol neće igrati od 14 časova protiv Maktarala meč 17. kola domaćeg prvenstva, sve je podređeno tome da Miljan Vukadinović, Bojan Mlađović, Ivan Rogač i drugovi prođu što dalje na međunarodnoj sceni.

Drugi kazahstanski predstavnik u Ligi konferenciej Ordabasi unapred je odigrao svoj meč 17. kola, tako da je i on imao slobodan vikend. Zbog toga, Ordabasijev rival Legija je odložila utakmicu 2. kola Ekstraklase, koju je trebalo da odigra od 20 časova sa Krakovijom. Pred poljskim velikanom je težak posao protiv Ordabasija u Varšavi, pošto su oni u Šimkentu odigrali 2:2. Kazahstanci su čak posle prvih sat vremena vodili sa 2:0, ali se Legija golovima Peharta i Kramera vratila rezultatski u dvomeč.

Vojvodina će danas igrati utakmicu, a APOEL ne. Kiparsko prvenstvo još nije počelo, njegov start je predviđen tek za tri nedelje, ako vremenski uslovi to dozvole. Zbog velikih vrućina na Rajskom ostrvu prethodnih godina se dešavalo da se početak odloži za po nedelju-dve.

Podsetimo, pre početka Mozzart Bet Superlige uvedeno je novo, jasno pravilo o odlaganju utakmica klubova koji predstavljaju Srbiju na međunarodnoj sceni.

Napravili smo promenu u propozicijama za narednu sezonu i ozvaničili potencijalna odlaganja utakmica učesnika evropskih takmičenja. Ranije je postojao džentlmenski dogovor o pomeranju jednog, najviše dva meča tokom kvalifikacione faze. Sad imamo jasan normativ – u prva tri kola kvalifikacija klubovi će moći da odlože jedan meč i još jedan eventualno u plej-ofu. Prošle godine, Crvena zvezda i Partizan odložili su po dve utakmice, niški Radnički se odmah u prvom kolu odlučio za pomeranje… Čukaričkom svaka čast, izgurao je tri kola kvalifikacija bez odlaganja“, objasnio je pre mesec dana Aleksandar Pivić, direktor takmičenja Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije.

Igračima nekoliko dana odmora više pred najvažnije utakmice uvek dobro dođe. Međutim, postoji i druga strana medalje. Mnogi navijači su unapred planirali dolazak na prvenstvenu utakmicu, možda su prilagodili odmor ili slobodne dane na poslu kako bi se našli na tribinama. Njima svakako nije prijatno kada se utakmica pomeri svega nekoliko dana pre odigravanja. Zato, nije lako ni kriviti Crvenu zvezdu što je bila protiv odlaganja premijernog susreta sa Vojvodinom. Možda bi drugačija priča bila da beogradski crveno-beli, kao i ranijih godina, tokom leta igraju kvalifikacije...

ODLOŽENE UTAKMICE

BiH 1: Željezničar – Igman

Bugarska 1: Arda – CSKA 1948

Kazahstan 1: Maktaral – Tobol

Crna Gora 1: Budućnost Podgorica – Dečić

Poljska 1: Krakovija – Legija


tagovi

Superliga SrbijeFK Crvena zvezdaFK VojvodinaFK ŽeljezničarŽeljezničarBudućnost PodgoricaCSKA 1948TobolLegija

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara