Voša završila Kosanovu ideju: Radi analitički centar

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.08.21. | 11:14

Novosađani podigli nivo rada na viši nivo

Stručni štab Vojvodine ovog leta doživeo je značajne promene. Po završetku prošle sezone, Vošu su napustili šef stručnog štaba Nenad Lalatović, pomoćni treneri Dragan Šarac i Vidak Bratić i trener golmana Milan Jovanić, a umesto njih, brigu o Vošinim prvotimcima preuzeli su novi šef Slavoljub Đorđević, kome u radu od početka sezone pomažu Predrag Ranđelović, Aleksandar Radunović i Srđan Žakula.

Međutim, stručni štab Stare dame je ovog leta po još jednom faktoru postao bitno drugačiji nego pre, a to je činjenica da se, od početka ove sezone, u njegovom sastavu nalaze i analitičari koji su zaduženi za taktičku analizu rivala, ali i analizu i taktičko usavršavanje Vošinog tima, kako grupno, tako i individualno po pitanju svakog igrača pojedinačno.

Izabrane vesti

Na taj način, stručan rad u Vojvodini je podignut na viši nivo i dodatno približen onim najvećim evropskim klubovima, jer je opšte poznato da je taktička priprema utakmice, odnosno taktička obučenost fudbalera danas gotovo jednako bitna za rezultat koliko i njihova fizička pripremljenost, odnosno suvi fudbalski kvalitet i talenat.

Prema rečima šefa analitičkog tima Vojvodine Bojana Ofenbehera, time je ispunjena vizija i želja bivšeg i nažalost preminulog sportskog direktora Milana Kosanovića, na čiju inicijativu je ovaj centar i pokrenut.

“Postavljanjem Milana Kosanovića na mesto sportskog direktora kluba početkom 2021. godine, počeo je sa radom analitički centar FK Vojvodina. Kao jednu od mnogih inovativnih ideja i projekata koje je započeo, Kosan je, uz veliku pomoć uprave kluba i direktora akademije Duška Grujića, u januaru oformio analitičko odeljenje, sa ciljem da se, uz pomoć najsavremenijih alata taktičke analize, pomogne razvoj taktičke svesti igrača. Kako sa aspekta timske, tako i sa aspekta individualne taktike”, kaže Ofenbeher.

Naravno, za pokretanje ovog odeljenja, bila su neophodna i određena ulaganja.

“Izdvojena su velika finansijska sredstva za nabavku kompjuterske opreme, analitičke platforme „SPIDEO“ i ostalih softverskih alata, a obezbeđena je i savremeno opremljena kancelarija-učionica za rad i edukaciju. Takođe, napravljena je organizaciona i logistička šema za postepeno implementiranje analitičkih metoda u svakodnevni rad svih uzrasnih kategorija”.

U početku, analitički centar je bio isključivo u službi omladinske škole „Ilija Pantelić“.

Tokom prvih šest meseci, odeljenje je primarno obavljalo uslugu taktičke analize za takmičarske kategorije omladinaca i kadeta, u smislu analize protivnika i korektivne analize sopstvenog mehanizma igre, kao i individualne korektivne analize igrača navedenih kategorija. Analitičari Igor Gagričić i Dejan Medić su, paralelno uz taktičku edukaciju i usvajanje alata za tehničko sprovođenje analize i prezentacije materijala, sve vreme blisko sarađivali sa stručnim štabovima omladinskog i kadetskog tima i, zajedno sa njima, za tih šest meseci sproveli više od 150 analiza i prezentacija”, naglašava Ofenbaher.


tagovi

Milan KosanovićSlavoljub Đorđević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara