Jirgen Klop (©Reuters)
Jirgen Klop (©Reuters)

Vreme curi, Klop razmišlja: Četiri kandidata za štopera Liverpula

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.01.21. | 08:04

Šampionu Engleske neophodno pojačanje kako bi ostao u trci za vrh

Izabrali su u Liverpulu jesenas da prištede zbog finansijske krize izazvane koronom i odlučili da ne kupuju štopera uprkos ozbiljnim povredama Virdžila van Dajka i Džoa Gomeza, međutim, sada ne bi smeli da kalkulišu. Pitanje je kada će se pomenuta dvojica vratiti na teren i da li će uopšte ove sezone, a nadovezala su se još dva peha kada je reč o centralnim defanzivcima.

U pobedi nad Totenhemom (3:1) Žoelu Matipu stradali su ligamenti zgloba i tek će biti utvrđena dužina pauze, dok je van stroja zbog lakše povrede mišića trenutno i defanzivni vezista prinudno prekomandovan na štopera, Fabinjo.

Izabrane vesti

Brazilac bi trebalo da se uskoro vrati treninzima, a kako će uz njega neko vreme u opticaju biti samo još tinejdžer Ris Vilijams i nešto stariji, ali takođe neiskusni, Natanijel Filips, nema dileme da će Jirgen Klop morati da iskoristi poslednje dane zimskog prelaznog roka (do ponedeljka u 23.00) za kupovinu defanzivca koji će ulivati sigurnost pred Alisonom Bekerom. U suprotnom, Liverpul se kocka ne samo s odbranom titule, koja je trenutno za četiri boda bliža Mančester sitiju, već i sa plasmanom u Ligu šampiona, pošto su Redsi posle nepunih 20 kola na četvrtom mestu.

Mogli ste već da čitate da pojedini bivši asovi Premijer lige očekuju reakciju sa Enfilda u vidu dovođenja pojačanja, a Dejli Mejl je već sastavio listu ko bi to mogao da bude. Na spisku su igrač Liverpulovog protivnika u osmini finala Lige šampiona, zatim navijač najvećeg rivala Mančester junajteda, još jedan reprezentativac Hrvatske posle Dejana Lovrena i Turčin kom je idol Van Dajk. Preciznije, to su: Ibrahima Konate (RB Lajpcig), Manuel Akanji (Borusija Dortmund), Duje Ćaleta-Car (Olimpik Marselj) i Ozan Kabak (Šalke).

Mesecima je Dajo Upamekano iz RB Lajpciga figurirao kao pojačanje engleskog šampiona, međutim, američkim vlasnicima bilo je previše da letos izdvoje 40.000.000 evra za njegov transfer. Pojedini engleski mediji i dalje ga dovode u vezu sa Liverpulom, ali prednost bi sada mogao da dobije Konate, njegov saigrač iz kluba i reprezentacije. Pitanje je da li bi on uopšte bio jeftiniji, a posebna je tema to da li u Lajpcigu žele da prodaju jednog od svojih najboljih igrača direktnom rivalu u osmini finala Lige šampiona na manje od mesec dana pred prvi duel.

Mnogo realnija (i sigurno jeftinija) opcija je Olimpikov Ćaleta-Car, jer u Marselju ne kriju da su primorani da prodaju svoje najbolje igrače zbog loše finansijske situacije. Hrvat je ranije bio na meti Vest Hema, a njegova cena je oko 25.000.000 evra. Dobro iskustvo da Lovrenom moglo bi da ima uticaj na Klopa, a upravo je sadašnji štoper Zenita govorio da bi se njegov mlađi kolega odlično snašao u Premijer ligi zbog svoje snažne građe i dobre skok igre.

Mogao bi Klop narednih dana i da kontaktira svoje nekadašnje poslodavce u Dortmundu i pokuša da iskoristi uticaj na dovođenje švajcarskog reprezentativca, posebno imajući u vidu da Akanjiju ističe ugovor za godinu i po dana. On jeste standardan ove sezone u timu Borusije, ali žuto-crni ne igraju na očekivanom nivou i moguće je da na leto bude nekoliko promena u igračkom kadru. Gledajući rok trajanja aktuelnog Akanjijevog ugovora, poziv iz Liverpula bio bi odlična prilika za dobru zaradu.

Problem u njegovom slučaju, doduše, mogle bi da predstavljaju ranije izjave u intervjuu za Bličer Riport, kada je govorio o velikoj ljubavi prema Mančester junajtedu, Liverpulovom najvećem rivalu.

"Mnogi znaju da je Mančester junajted moji omiljeni klub iz detinjstva. Bilo bi lepo da zaigram tamo, ali trenutno to nije tema jer sam zadovoljan u Borusiji", izjavio je 2018. Švajcarac nigerijskog porekla.

Na kraju Dejli Mejlove liste je 20-godišnji Ozan Kabak iz Šalkea, poslednjeplasiranog tima Bundeslige, samim tim i vrlo povoljne mete za klub kakav je Liverpul. Njega je do nedavno trenirao veliki Klopov prijatelj, David Vagner, tako da informacije o ovom igraču na Enfildu sigurno ne nedostaju. Ako bi se Redsi odlučili za Kabaka, možete samo zamisliti kako bi se osećao, pošto je mladi reprezentativac Turske u jednom od ranijih intervjua rekao da mu je fudbalski idol Virdžil van Dajk i da se ugleda na njegov stil igre.

Koga god da izaberu na Enfildu, ako zaista biraju, jedno je sigurno - biće to među najvećim transferima ove zime, jer su svi dobro upoznati sa povredama u Klopovom timu i zbog hitnosti situacije pokušaće da izvuku što više novca za obeštećenje. Podsetimo, prelazni rok u engleskoj završava se u ponedeljak u 23 sata.


tagovi

Jirgen KlopLiverpulŽoel MatipDuje Ćaleta-CarOzan KabakVirdžil van Dajk

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara