Vreme za promene? Konte nikada nije izgubio (u Italiji), a Pioli nikada nije dobio derbi

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.10.20. | 13:48

Na redu je novo izdanje Derbija dela Madonina...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Kovid-19 je desetkovao Inter Antonija Kontea i učinio milanski derbi mnogo zanimljivijim nego što bi on to bio da su dva tima u kompletnim sastavima. Druga slučajnost koja pojačava neizvesnost je datum odigravanja: neposredno po povratku fudbalera iz njihovih reprezentacija. Iskustvo nas uči da se najveća iznenađenje u Seriji A događaju upravo posle pauza zbog nastupa nacionalnih selekcija. 

Izabrane vesti

Na strani Intera su tradicija (Inter ima 14 pobeda više u Seriji A) pozitivan niz koji traje četiri godine (poslednji trener Milana koji se radovao pobedi nad Interom u Seriji A bio je Siniša Mihajlović 2016. godine), kvalitet tima i oreol pobednika koji prati Antonija Kontea. Štaviše, kormilar Nerazura ako večeras osvoji tri boda postaće prvi trener u istoriji Intera koji je pobedio na prva tri derbija (u Italiji se derbijem nazivaju samo sudari timova iz istog grada) 

Slabosti Intera se verifikuju u odbrani. Handanović je već šest puta vadio loptu iz mreže: dva gola po utakmici. Takođe, slovenački golman je na startu ove sezone pokazao prve znakove popuštanja pred godinama. Kapiten ima 36 leta i ovo je verovatno njegova poslednja sezona u kojoj će mu biti zagarantovano mesto startera. U tom kontekstu odsustvo Bastonija i Škrinjara su još bolniji za Kontea. D’Ambrozio i Kolarov su protiv Fjorentine pokazali da se ne snalaze dobro u ulozi defanzivaca: “dekica” Riberi se poigravao sa njima kao da su početnici a na prekaljeni fudbaleri. Nije dobar znak ni odsustvo Janga, Perišić ne može da pokriva ceo levi bok što se videlo u duelu sa Kjezom koji je poništio Hrvata kao taksenu marku, kako u defanzivnoj tako i u ofanzivnoj fazi. 

Na sredini terena se vidi šta znači imati dugačku klupu. Interu će nedostajati Sensi, Galjardini, Najngolan i Vesino, ali će Konte moći da izvede dovoljno respektabilnu veznu liniju. Čak će sebi dozvoli luksuz da ostavi na klupi Kristijana Eriksena. U dobre vesti za Nerazure ulazi zdravstveno stanje Aleksisa Sančeza koji će biti na klupi, spreman da uskoči ako zatreba u poslednjih 15-20 minuta. 

Udarna pesnica Intera ostaje napadački tandem Lukaku - Lautaro Martinez. Belijanac i Argentinac su počeli u velikom stilu novu sezonu: već su se upisali u listu strelaca po tri puta a u prethodne dve nedelje su otkucavali golgeterski karton i u dresu Crvenih đavola i Gaučosa. 

Na klupi Intera će sedeti i Filip Stanković pošto je Radu pozitivan na Kovid - 19. Sin Dejana Stankovića će biti treći golman. 

U startnoj postavi Intera igrači koji bi mogli da donesu prevagu i da budu iznenađenja iz drugog plana su Hakimi i Barela. Marokanac je kvalitativno najvažnije pojačanje u timu Kontea ovog leta, a Barela je ubedljivo najbolji igrač Intera na startu ove sezone. Mladi vezista je i u dresu Italije pokazao da se nalazi u odličnoj formi. 


Konteovi džokeri sa klupe će biti Sančez i Eriksen i pored toga što se Danac i italijanski stručnjak, da upotrebimo eufemizam, ne razumeju. 

Milan nije desetkovan Kovidom-19 kao Inter, ali je koronavirus uzeo danak i u Milanelu. Defanzivci Duarte i Gabija su pozitivni. Njihovo odsustvo je dodatno otežavajuće zbog povrede Musakija, tako da trener Stefano Pioli, bukvalno neće imati zamene za pozicije centralnih bekova, odnosno Kjaera i Romanjolija. Na listi odsutnih je i Ante Rebić, ali je njegov izostanak manje neugodan za Piolija, budući da u napadu ima nekoliko adekvatnih alternativnih rešenja. 

Stefano Pioli i njegovi mladi lavovi predvođeni veteranom Zlatanom Ibrahimovićem stižu na derbi silno motivisani: Milan je vezao 15 utakmica bez poraza u Seriji A između prethodne i tekuće sezone, u ovom šampionatu su stigle tri pobede bez primljenog gola, napredak u igri tima kao i pojedinačni progres gotovo svih fudbalera je vidljiv. Kalabrija, Kjaer, Kesi, Rebić, Benaser i Čalhanoglu su bukvalno preporođeni. Romanjoli i Donaruma su bili svetionici igre Milana čak i u najmračnijim periodima. Ernandez se smatra najboljom investicijom Milana u poslednjih deset godina. Salemakers je jedno od najprijatnijih iznenađenja a i Leo je počeo da daje signale buđenja. 

Nema sumnje da su Paolo Maldini i Pioli napravili veliki posao, kako je to podvukao Karlo Ančeloti u intervju Gazeti delo sport: uspeli su da naprave veliki, gotovo nezamislivi zaokret, posle poraza od Inera i Đenove pre “lokdauna”. Od tima koji je bio u rasulu, malodušan na momente čak i depresivan, napravili su poletnu mašinu. Vrlo često se dešava da svi igrači na terenu, ne računajući Kjaera i Ibrahimovića, imaju manje od 26 godina. 

Deo fudbalskih komentatora u Italiji dovodi preporod Milana u vezu sa igranjem utakmica pred praznim tribinama. Po njima Pioli ali i pojedini ključni igrači, poput Čalhanoglua, ne uspevaju da drže najbolje pritisak sa tribina i da su puni stadioni, pogotovo San Siro, više teret nego stimulans. Takođe se podvlači i da su Rosoneri imali vrlo lak raspored u prva tri kola: Bolonja i Specija na Meaci i gostovanje u Krotoneu. 


Stefano Pioli ne želi samo da prekine četvorogodišnji post Milana u derbijima u Seriji A već i da skine lični tabu: nije nikada uspeo da pobedi u suočavanjima sa gradskim rivalima, bilo da je sedeo na klupi Lacija, Intera ili Milana. Na sedam utakmica, uknjižio je četiri poraza i tri remija. 

Povratak kapitena Romanjolija je od fundamentalne važnosti za Milan. Alesio nije samo najbolji defanzivac Rosonera već je i jedini tzv. dominantni centralni bek. Na sredini terena će biti potvrđeni Kesi i Benaser, Tonali će morati još da radi da bi se nametnuo kao starter. Jedina dilema oko sastava se odnosi na desnog spoljnog iza leđa Ibrhimovića. Konkurenti su Kastiljeho, Brahim Diaz i Leao

Osim Ibrahimovića i Čalhanoglua koji su neka vrsta garancije za Piolija, igrači koji bi mogli da budu jezičak na vagi u korist Rosonera su Salemakers i Ernandez koji će pokrivati desni bok. Džokeri sa klupe bi mogli da budu Leao i Brahim Diaz ako Kastiljeho zbog svog iskustva dobije prednost da istrči na teren od prvog minuta. 

INTER 3-4-1-2: Handanović - D’Amrbozio, De Fraj, Kolarov - Hakimi, Vidal, Brozović, Perišić - Barala - Lukaku, Lautaro Martinez

MILAN 4-2-3-1: Donaruma - Kalabrija, Kjaer, Romanjoli, Ernandez - Benaser, Kesi - Kastiljeho, Čalhanoglu, Salemakers - Ibrahimović. 

SERIJA A – 4. KOLO

Subota

15.00: (2,45) Napoli (3,70) Atalanta (2,45)

18.00: (2,30) Inter (3,40) Milan (3,10)

18.00: (3,20) Sampdorija (3,40) Lacio (2,25)

20.45: (6,50) Krotone (4,30) Juventus (1,50)

Nedelja

12.30: (2,65) Bolonja (3,30) Sasuolo (2,65)

15.00: (5,50) Specija (3,80) Fjorentina (1,65)

15.00: (2,25) Torino (3,35) Kaljari (3,20)

18.00: (1,93) Udineze (3,45) Parma (4,10)

20.45: (1,35) Roma (5,30) Benevento (8,00)

Ponedeljak

20.45 Verona - Đenova

***kvote su podložne promenama

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Serija A

Obaveštavaj me

Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara