Foto: MN Press, Reuters
Foto: MN Press, Reuters

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu: Braća Mamić će morati iza rešetaka!

Vreme čitanja: 2min | pon. 15.03.21. | 18:52

Zdravko na šest i po godina, Zoran na četiri i osam meseci

Vrhovni sud Hrvatske u najvećem delu je potvrdio presudu Županijskog suda u Osijeku iz 2018. godine protiv braće Mamić i njihovih saradnika. Kako se navodi u saopštenju Vrhovnog suda, bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću je zbog malverzacija u zagrebačkom klubu i izvlačenja 116.000.000 kuna iz istog potvrđena kazna od šest i po godina zatvora, dok će njegov brat, a sadašnji trener šampiona Hrvatske, Zoran, iza rešetaka provesti 4 godine i osam meseci, tri manje u odnosu na prvobitnu presudu.

Izabrane vesti

"U opsežnom krivičnom predmetu, Vrhovni sud je potvrdio osuđujuću presudu za četvoricu optuženih za koruptivni poreski nadzor i pranje novca iz fudbalskog kluba. Oduzeta je imovinska korist od preko 80 miliona kuna. Svi su osuđeni na zatvorske kazne, jedan optuženi je u bekstvu od najave presude", objavio je Vrhovni sud na Tviteru.

Preostala dvojica osuđenih dobili su gotovo identične zatvorske kazne. Bivši direktor Damir Vrbanović osuđen je na tri godine, dok je poreski obveznik Milan Pernar osuđen na dva meseca više, pošto mu je kazna smanjena za godinu dana. 

Ono što zanima fudbalsku javnost u Hrvatskoj je da li će Dinamo automatski ostati bez trenera? Tamošnji mediji pišu da neće. Jer Zoran Mamić će prvo morati da dobije presudu koju je Vrhovni sud odštampao na 71 strani. Posle toga će sačekati poziv sudije koji će odrediti kada će aktuelni trener Zagrepčana morati na odsluženje kazne. Ako Zoran pak ne dođe u zatvor u roku od osam dana od dana kada je obavešten, biće naloženo njegovo prinudno hapšenje. Tada, iz privatnih, porodičnih ili poslovnih razloga, može da zatraži odlaganje služenja zatvorske kazne.

Članak 13. Zakona o sportu kaže sledeće: osoba pravosnažno osuđena na kaznu zatvora u trajanju od najmanje šest meseci za neko od kaznenih dela počinjenih sa namerom, ne može da učestvuje u sportskim takmičenjima, te bi Dinamo u roku od osam dana od saznanja presude bio primoran da raskine ugovor sa Zoranom Mamićem i potraži novog trenera.


tagovi

Dinamo ZagrebZoran MamićZdravko Mamić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara