Komentari na vest

Vrsta koja se spasavala od izumiranja: Nema fudbala bez prave devetke

A

Aruna Dindane

pre preko 1 godinu

Citam i ne verujem,Modric i De Brujne su CENTRALNI vezni igraci,kao Cavi i Inijesta...desetke su ofanzivni vezni iza napadaca,all round igraci (brzina,pas,dribling)..Rui Costa,Del Pjero,Toti pa i Bergkamp je vise bio 🔟 ,a ne devetka kako je jedan napisao
R

Red Star Belgrade

pre preko 1 godinu

Pola ovih sto.su nabrojani u tekstu nisu klasicne devetke.Miller nije ni spic vec poluspic,a onda Ben Jeder nije klasicna devetka,Obejang,Lakazet itd nisu devetke vec Krilni napadaci koji mogu da igraju kao devetka. Prave devetke su bili Hiquian,Krespo,Tores,Raul,Morijentes,Drogba,Anelka,Berkamp,Solsker,Krauc,Jan Koler,Baros,Zigic,Pantelic,Inzagi itd. Od Devetki sada su Benzema,Levandovski,Imobile,Haland,Ibrahimovic,Vlahovic,Mitrovic itd.
R

RTL kockica

pre preko 1 godinu

Pa ni Bergkamp nije bio klasična devetka. Bio je više polušpic.
P

Pobeda je resenje

pre preko 1 godinu

Kako to da ovde nema Rikarda i Pesica bas iznenadjujuce.😏😏😏😏😏😏
M

Morgan

pre preko 1 godinu

Ma da li ste stavili Mitrovica u isti kos sa Halandom i Levandovskim hahahaha
d

darkok

pre preko 1 godinu

Ma jok tebe ćemo da stavimo i da pitamo za mišljenje
P

Pentraksil

pre preko 1 godinu

Bolje da su stavili Jovica i Pavkova.
V

Vava

pre preko 1 godinu

Bilo je dobrih špiceva i u deceniji iza nas:Suarez, Levandovski, Benzema, Ibrahimović, Kavani, Džeko,Aguero, Vardi,Falkao, Dijego Kosta, Imobile, Žiru, Beloti, Lukaku, Iguain...
F

FM

pre preko 1 godinu

Pre 20-30 godina je talenat bio mnogo izrazeniji. Ko je imao magiju u nogama ili bio malo hrabriji od ostalih (stoperi) odma je bio izvan proseka. Danas svi igraju fudbal! Igraci su toliko fizicki dominantni, da neko ko uopste nema talenta moze da postane profi igrac. Sportska medicina i nauka su mnogo napredovale i sve vise se smanjio jaz izmedju „madjionicara“ i smrtnika. Ne mozes vise driblati kad ti protivnici mogu duplo vise i brze od tebe da trce. To je jedina razlika, ima i danas mnogo madjionicara, samo, pojeli ih profesionalci :) i Robaldinjo bi u 2022. prosao kao Hames Rodrigez npr., magija u nogama a u glavi samo koka i zene., na foru bi odigrao 2 sezone i posle su vucarao po Turskoj jer ima kao dribling.
e

esex

pre preko 1 godinu

Ima dosta dobrih i tacnih komentara oko tike take,laznih devetki,gvardiolinih novotarija i ne bih da se ponajvljam.Samo bih dodao da danasnji fudbal sve vise lici na americki fudbal,fizika i samo fizika,bez kreacije i lepote,kako su nekad igrali npr zidan,ronaldinjo,toti,del pjero itd..
G

Gost192

pre preko 1 godinu

Kreacija je nestala zbog taktike, danas je takticki toliko pokriven teren da ako zakasnis sekundu sa pasom akcija je propala, trazi se sto brza pas igra da bi se nasao igrac koji je iskocio ili nine pokrio teren, svako zadrzavanje lopte usporava igru i mogucnost da se rupa u odbrani nadje i da se iskoristi lose postavljanje nekog igraca.
T

Trpke

pre preko 1 godinu

Citajuci komentare ispade da su Morijentes,Inzagi,Vijeri bolji od Lewa,Benza,Suareza,Cavania,Ibre,Haalanda,Mbappea.. Mk
#

#Trpke

pre preko 1 godinu

to niko napisao nije, pise da bi se tesko uklopili u danasnje sisteme, zbog njihovog nacina igre. Svesno tu nisu pomenuti Anri, Sevecenko, Drogba, Vilja, za koje mislim da bi se lakse uklopili.
d

darkok

pre preko 1 godinu

Dal se iko zapitao zašto više nema majstora 10-ke madjioničara sa loptom,evo primera iz naše Srbije recimo pojavi se dete od 8g bukvalno rodjeno sa loptom već tada je madjioničar skriva loptu vršnjacima pa čak i starijima,može u cugu da predribla 5-6 igrača ima ono dodavanje bez gledanja na osećaj,ima brzinu fizičku ali i mentalnu ima brze reakcije bukvalno vidi sve na terenu,može da žonglira pola sata da mu lopta bude u vazduhu ima odličan šut i odličnu pas igru naravno sve u domenu tog uzrasta i šta se onda desi dodje kod nekog nabedjenog trenera koji će mu naći 1000 mana,ne zna da igra odbranu,sebičan je,ne zna da skoči i igra glavom,loše se postavlja prilikom prekida,leva noga mu služi samo da vrti pedalu na bicikli itd...I sada taj vajni stručnjak maltretira dete od 8g da sve ove nedostatke otkloni i ako se recimo sve to otklanja tek nakon 14g života ne on će od njega da napravi savršenog igrača sa 8g i šta se dešava to dete se izgubi u svoj onoj zbrki koju mu stručnjak zadaje a sve njegove vrline i dobre stvari koje radi mu ovaj "trener"bukvalno zabranjuje odigraj iz prve, nema driblanja,nema dodavanja bez gledanja,ne možeš da šutiraš kad ti hoćeš već iz akcije po šablonu itd...Šta se onda dešava to dete izgubi samopouzdanje u ono što je radio dobro i u čemu je bio naj bolji jer mu "trener" sve to zabranio znači to nije dobro i mali od velikog potencijala ili završi karijeru sa 14g ili nastavi da se izgradjuje po šablonu kakav mu serviraju kvazi stručnjaci sa Laptopovima koji su fudbal igrali samo na kompjuteru i bude limitiran igrač jer Bože moj ko ima pravo da dribla kao Mesi u trku ili kao Ronaldinjo u mestu,ko sme da šutira iz svake pozicije ko K.Ronaldo ko sme da se zabavlja na terenu kao Kaka ili Sedorf e to su naši stručnjaci koji ubijaju draž fudbalu jer fudbal je spontana stvar igra i samo igra koju igrač prikazuje onako kako mu je od Boga dato naravno uz neki rad to se podrazumeva ali rad koji ga neće ograničavati i sputati da pokaže sav svoj raskošan talenat i magiju 10-ke pozzz
B

Big Lebowski

pre preko 1 godinu

Bravo
G

Gost8181

pre preko 1 godinu

Nikad ih nije bilo pregrst, vrhunskih svega po 5-6 u bilo koje fudbalsko doba, tako i sad klasicnih 10ki madjionicara i danas ima nekoliko, pre svih De Brrujne sa pregrst asistencija, Kros, Alakantara... Nekad Ronaldinjo, Zidan. To je uvek bila deficitarna pozicija, jer ta 10ka mora da asistira, kreira igru, daje golove, a to je sve je malo ko posedovao.
#

#Gost8181

pre preko 1 godinu

sve si promasio, pre svega pojam desetke. Nijedan od ovih sto si nabrojao nije klasicna desetka, mozda De Brujne bi bio da ne igra u Gvardiolinom sistemu. Poslednja velika desetka je, po mom misljenju, bio Ozil. I siguran sam da bi uradio vise u karijeri da ga kasnije nisu slali na krilnu poziciju. Kao i Isko...
#

#Gost8181

pre preko 1 godinu

sve si promasio, pre svega pojam desetke. Nijedan od ovih sto si nabrojao nije klasicna desetka, mozda De Brujne bi bio da ne igra u Gvardiolinom sistemu. Poslednja velika desetka je, po mom misljenju, bio Ozil. I siguran sam da bi uradio vise u karijeri da ga kasnije nisu slali na krilnu poziciju. Kao i Isko...
G

Gagiiii

pre preko 1 godinu

Nije promasio nista, desetke danas igraju brze nego pre i vise se od njih ne ocekuje da daju golove, nego razigraju ekipu i asistiraju, igraju dalje od gola i povezuju redove ekipe, cepaju odbrane pasovima u prostor, i trce daleko vise. Imas i danas desetke upravo pobrojane plus Modric i jos po neki. Ipak svako od njih kad je blize golu zna da opali po lopti i da gol, ali se ipak danas koriste u druge svrhe. Ozil je bio tio stare desetke sa manje trcanja vise igranja i gledanja prema golu, zbog toga je u danasnje vreme toliko kratko i trajao, nema vise umiranja u lepoti igre, tajna je u dobrom pasu.
F

Firga

pre preko 1 godinu

Pravi si strucnjak, bas me cudi sto te ne zovu najjaci klubovi iz liga petice.
b

bum-bum

pre preko 1 godinu

Nije samo napadac problem...problem su I stoperi...kad ste poslednji put videli da neko ulece glavudzom tamo gde niko ne bi nogom...nema vidica, maldinija, ferdinanda, pujola...nema vise tih vodja pozadi.
h

hrvoje

pre preko 1 godinu

Glavni razlog za današnju nekvalitetu je Bosmanovo pravilo. Neće nitko da proizvodi, bogatiji hoće samo da kupuju, a zemlje trećega sveta hoće što pre da prodaju. Biti će još gore za 10 godina.
F

Frensis Bossman

pre preko 1 godinu

Kakve veze ima Bosmanovo pravilo? Tim pravilom ti mozes da dovodis slobodne igrace van prelaznog roka.
P

Proficap

pre preko 1 godinu

Zaboravili ste Vijerija, koji je u to vreme bio jedan od najboljih napadaca. Zaboravili ste Suareza, Fernanda Toresa, Anrija, Didije Drogba, Eto, Iguain... Klasicne devetke ubice. Ja i dalje volim fudbal sa deverkom, Man Utd sa Jorkom i Kolom, dve devetke u timu... kakav fudbal. Uostalom, videli smo u poslednjem kolu Lige nacija kada smo igrali sa Mitrovicem i Vlahovicem, lepota za gledanje.
B

Big Lebowski

pre preko 1 godinu

Kao su se pojavili treneri tima Pep Gvardiola i Dijego Simeone zvani Čolo sve je manje fudbala. Da ne pričam koliki uticaj su izvršili na ostale trenere. Posebno iritantan je Pep. Što se tiče srpskog fudbala, najveći ubica igre je Vladan Milojević. Sem što su gore spomenuti ubice fudbala oni su i ubice igrača pa i tih "devetki". Čisto da spomenem, mada Mirko Ivanić nije devetka, njega je popularni Miloje skoro uništio igrački.
G

Gostgost

pre preko 1 godinu

Miloje? Od svih ljudi na svetu? Coveka koji je zapravo uvek imao devetku u ekipi? Ne poznajes materiju, molim te napusti prostoriju.
M

Mišljenje samo

pre preko 1 godinu

Dugo pričam da ce fudbalu dugo trebati da se oporavi od Gvardiole. Svaka čast na uspesima ali njegovo shvatanje je ubilo fudbal
M

Marko1983

pre preko 1 godinu

Dobar vic, Vladan Milojevic bez devetke. Pa u vecini utakmica u Evropi je igrao sa Boacijem, igrali su jos i Pavkov, Pesic, Stoiljkovic i Tomane. Jedino je Ben igrao par utakmica ali kao iznudjeno resenje zbog povreda.
@

@Gostgost i @Marko 1983

pre preko 1 godinu

Ko je rekao da je Milijević igrao bez devetke??? Gde sam to napisao??? To ste vi samo tako shvatili, ali to je vaš problem. Miloje je ubijao fudbal svojim postavkama, duplim i troduplim blokovima, davanjem neodgovarajućih zadataka nekim igračima. Pa tako je ubijao Ivanića koji je procvetao posle njegovog odlaska. A da vas pitam, stručnjaci. Što je Boaći napravio penal protiv Jang Bojsa u gostima na poziciji levog beka? Šta je tražio centarfor na tom mestu? Gde je bio levi bek za to vreme? Gde je bio centralni bek tada? Jeste, Milije je igrao sa devetkom koja je imala još deset zaduženja u odbrani. Kapirate???
Q

Q

pre preko 1 godinu

@Big Lebowski Ti ni ne znas sta znaci devetka izgleda.Jedini ko je unistio fudbal su Klop,Murinjo i Konte. (Ali ti ne shvatas jer si navijac Luzerpula koji pored Gvardiole ne moze da osvoji premier ligu pa cvili ovde.
B

Big Lebowski

pre preko 1 godinu

@Q Ja navijam za Zvezdu. Nisam od onih izgubljenih duša koji navijaju za Liverpule, Arsenale, Reale, Mančestere... A tebi ako se sviđa Gvardiolin fudbal, ti fudbala nisi gledao.

banjo11

pre preko 1 godinu

Mislim da je trebalo pomenuti i Suareza,igrača koji je obeležio poslednju deceniju kao prava devetka.Igre u Liverpulu ,Barseloni,pa i prvu sezonu u Atletiku gde im je svojim golovima doneo titulu,ne smeju se zaboraviti.Jedini je uspeo da postigne više golova u jednoj sezoni u eri Mesija i Ronalda,msm 2015 god.
G

Gaizka

pre preko 1 godinu

Nije samo stvar u napadačima već generalno u igračima. Pa koliko danas ima kvalitetnih štopera a koliko ih je bilo pre 15tak godina? Ili bekova? Sve manje i manje je kvalitetnih igrača i sve manje je kvalitetnih timova.
L

Legolass

pre preko 1 godinu

I onda Gvardiola pročita komentare sa Mozzarta i stavi Gundogana na špica... I ja sam voleo kalčo sa kraja devedesetih, i premijer ligu do pre desetak godina, ali toga nažalost više nema. Sve je fizika, igra se u šablonima, ljudi su dubokim tridesetim, a spremni kao omladinci.. Menja se vreme, fudbal, ljudi...Da li de to sviđa nekom? Mnogima ne, ali šta da se radi...
P

Poki

pre preko 1 godinu

Fudbal definitivno napreduje. Zapravo sve je vise dobrih igraca, tako da je retkost da neko upadljivo odskace. S druge strane gotivnih karaktera i dileja je sve manje, mladi fudbaleri tiktokeri su mi jezivo dosadni, svi su isti, kao sa fabricke trake.
G

Gost@Poki

pre preko 1 godinu

Upravo to. Ima mnogo dobrih igraca. Ali odlicnih, fantasticnih, sve je manje i manje. Bukvalno na prste jedne ruke da ih izbrojis...
L

Legolass

pre preko 1 godinu

Znam ja to, ali fali burazeru... Nema više Viljareala sa Forlanom, Rikelmeom, Senom, Kazorlom. Nema Anrija, Aimara, Hoakina, Anćelotijevog Milana, Rajkardove Barse, Junajteda, Čelsija sa Drogbom i ekipom... Detinjstvo. 🫤 Sve najbolje! @Poki
M

Marenda

pre preko 1 godinu

@poki Kako ne odskace kada u ovoj eri imamo najvece razlike izmedju top igraca i ovih malo ispod? Mesi, Ronaldo, Suarez, Levandovski, sada Haland, pa nikada ranije nisi imao prvenstva u kojima najbolji strelac ima skoro duplo vise golova od pratnje… Kvaljarela sa 35 bude najbolji strelac Italije, Benzema, Modric, Mesi sa 34+ osvajaju zlatne lopte, a ti pricas kako fudbal napreduje? igraci nikada losiji nisu bili, cast izuzecima, zato i postoje ogromne razlike. 12 zlatnih lopti uzmu dva coveka, nezamislivo u svim erama pre, cak ni Pele ne bi mogao toliko da dominira u svojoj kao Mesi u poslednjih 15 godina
K

Kiker

pre preko 1 godinu

Nije los tekst, mada morali ste malo vise pisati o napadacima koji sad stasavaju da zamene ove nabrojane od 30+ godina. To bi bilo pravo osvezenje, da vidimo ima li i u kojoj meri kvalitetnog tog podmlatka. Jedina zamerka se odnosi na deo gde uporno pisete da klasicni napadaci pocinju da izumiru sa pocetkom 21. veka. Pa ljudi moji, u istoriji fudbala nije bilo boljih napadaca nego u tom periodu, pa sve do pre nekih 10-ak godina. Svaki klub je imao ne jednog, nego po 2-3 vrhunska spica. Naravno, znamo svi da su oni poceli da se uklanjaju dolaskom Gvardiole, pa se to polako sirilo dalje i na ostale klubove. Ali to je otprilike krenulo od 2010 pa na ovamo. Pozdrav
M

Madridistaaaaa

pre preko 1 godinu

tako je, taj period je bio zlatno doba fudbala, potpisujem! Od 2010. krece pad i izumiranje napadaca, sto je umnogome donio nacin igre, ogroman posjed, igra u sirinu, bezbroj kombinacija bez adelvatne lopte u prostor... Pa koliko samo puta krilni igrac krene u prodor, dodje do gol-aut linije i ne centrira, nego se okrene i vrati loptu...
Q

Q

pre preko 1 godinu

@Kiker Izgleda ti unistio ZIVOT Gvardiola pa ga krivis za ovo.Niko ne tera Klopa,Ten Haga itd. da kopiraju Gvardiolu i igraju tika taku.Samo ta Tika-Taka je pokorila 6 godina zaredom Svet i Evropu.
k

kolodin

pre preko 1 godinu

Pre 15 godina svaka od liga petice je imala po 7- 8 vrhunskih centarfora, sada ig u celoj evropi nema 7-8
M

Madridistaaaa

pre preko 1 godinu

odavno ovo pisem, klasicne devetke i suteri izumiru zbog nacina igre. Desetke nema vec unazad 10 i vise godina. Logicno je da se igra vremenom mijenja, da evoluira, ali mislim da sada ide u pogresnom smjeru. Pa u danasnjem fudbalu ne postoji tim dje bi mogli da igraju Zigic, Crouch, Koler, dvometrasi... Cak mislim da bi tesko bilo i za Nistelroja, Makaja, Raula, Morientesa, Inzagia... sve te gol igrace koji su se vrlo malo druzili sa loptom, ali bili vrhunski golgeteri. Generalno, kvalitet fudbala je u zestokom padu, pa uporedite samo reprezentacije na svetskim prvenstvima ove godine i na primjer 2006. ili 2010. Da se ne vracam na 2002. godinu kada je fudbal mozda bio i ma vrhuncu
H

Host

pre preko 1 godinu

Sta su po tebi recimo Luka Modric ili recimo Kevin De Brujne ? Kako mozes da kazes da su izumrli ? Mozda ih nema kao ranije, ali onaj ko ima takvog igraca ima i zagarantovane trofeje.
K

Kosta11

pre preko 1 godinu

Tako je npr. ne bi bilo mesta za kaku,zidana sve je otislo u losem pravcu,sada je bitno samo trka i fizikalije,da se jurca za loptom a ne da se igra sa njom.
D

DžoniRS

pre preko 1 godinu

Kada sam početkom 2000ih krenuo da pratim fudbal malo više, imao si bukvalno u svakoj ekipi nekog majstora. Da li je to bila 10ka ili napadač, ili neki odbramberni ili čak i golman, nebitno, svaki tim je imao jednu majstorčinu. Sada takvih igača nema. Sve sama fizika, šabloni, ponavljaj, pa ako prođe prođe. Oni sa većim procentima uspešnosti ili sa više sreće će osvajati trofeje, a oni sa manje, pa ništa, izvinite, uložite više para. Nikad brži fudbal, nikad manje igrača poteza, fudbalskih znalaca i majstora u njemu.