Vuković dosanjao davni san, Marinersi zgromili Melburn Siti u finalu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 03.06.23. | 15:45

Spektakularna pobeda ekipe sa Centralne obale u utakmici za šampiona Australije – 6:1

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Posle šest godina dominacije timova iz Sidneja i Melburna, titula šampiona A-lige preselila se u gradić Gosford, na Centralnoj obali Novog Južnog Velsa. U spektakularnom finalu australijskog šampionata, Central koust Marinersi su skinuli kostim autsajdera i u velikom stilu položili na pleća favorizovani Melburn Siti – 6:1 (2:1).

Izabrane vesti

Do druge titule prvaka, prve posle punih deset godina, Marinersi su došli zahvaljujući nestvarno dobroj predstavi u drugih 45 minuta finala odigranog na sidnejskoj Kombank areni. I u prvom delu su bili nadmoćniji rival, naterali Siti da se brani i krunisali bolju igru golovima najboljih pojedinaca meča, strelca het-trika Džejsona Kamnigsa i nadahnutog Samjuela Silvere, koji je efektnim prodorima i navođenim pasovima sekao odbranu rivala na froncle.

Uspeli su igrači Melburn Sitija da dođu do vazduha u finišu prvog poluvremena, kada su preko Ričarda van der Venea došli do 2:1. Imao je Holanđanin šansu i u uvodnim minutima nastavka, matirao je i kapitena Marinersa Denija Vukovića, ali je štoper Trijantis „izronio“ iz zemlje i odneo loptu pre nego što je prišla preblizu gol-liniji.

Od tog trenutka, ekipa sa Centralne obale je na terenu delovala kao bokser tekšaš u nepravednoj borbi sa rivalom iz pero kategorije. Jedan penal, pa drugi penal - kao levi i desni kroše u izvođenju Kamingsa, zatim i direkt N’Kololoa i aperkat u vrh brade od strane Moreskea za konačnih, i za Melburn Siti prilično ponižavajućih - 1:6.

Ovakav epilog A-lige malo ko je mogao da predvidi, naročito nakon što je Siti protutnjao kroz ligaški deo takmičenja, koji je završio na prvom mestu sa deset bodova više upravo od Marinersa. I podatak da Central koust nije ostvario pobedu protiv ekipe iz Melburna na poslednjih šest utakmica (jedan remi i pet trijumfa Sitija), odnosno dve godine i četiri meseca, samo je dodatno pojačavao izglede rivala.

Međutim, na terenu je slika bila obrnuta. Igrači Marinersa su bili ti koji su igrali sa žarom i jasno čitljivom odlučnošću da ovu sezonu učine istorijskom. Central Koust je pre ovog finala čak četiri puta igrao u meču za titulu, ali je samo 2013. godine iz odlučujuće bitke izašao kao pobednik.

U ovogodišnjem finalu, po prvi put je jednom Srbinu pripala čast da kao kapiten podigne trofej namenjen šampionu A-lige. Iskusni golman Deni Vuković (38) je i u finalu bio besprekoran među stativama svog tima i u poznim igračkim godinama uspeo je da učini ono što mu nije pošlo za rukom na početku karijere, sada već davne 2008.

Vuković je te godine takođe čuvao mrežu Marinersa, ali je u finalu pretrpeo jedan od najbolnijih poraza u karijeri – 0:1 od Njukasl Džetsa, uz crveni karton u završnici meča. Kako je i sam u više navrata ponavljao, to finale ga je deceniju i po proganjalo, ali otkako se u julu 2022. vratio u Gosford, sve je podredio cilju da ispravi grešku iz prošlosti i vrati titulu u vlasništvo Marinersa. Sada je, posle drugog uzastopnog učešća na Mundijalu sa Sokerusima, dosanjao i taj san i upisao se među fudbalske besmrtnike na Petom kontinentu.

Zanimljiv je podataka i da pobeda Marinersa u ovogodišnjem finalu, iako izražena sa pet golova razlike, nije najubedljivija u finalima A-lige. Rekord i dalje drži Melburn Viktori, koji je u meču za trofej 2007. godine pobedio Adelajd Junajted sa 6:0.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Melburn SitiCentral Koust MarinersiAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara