Za Zvezdu je dobro što je zec još u šumi

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.10.23. | 10:19

Kada god je u zvezdaškoj javnosti optimizam bio na visokoj tački, poput Haife ili Ludogoreca, dešavale su se velike tragedije...

Daleko od toga da je prisutna ravnodušnost, jer Liga šampiona se vraća u prestoni grad Srbije posle tri godine, ali euforija izazvana odličnim igrama u pripremnom periodu, isčezla je posle melanholičnih izdanja ekipe Baraka Bahara u Mozzart Bet Superligi. Zvezda je doživela dva poraza, mučila se sa Novim Pazarom, odigrala pravolinijsku utakmicu, lišenu bilo kakvih emocija, protiv Radničkog iz Niša.

Da je neko drugo vreme, ili da je tim Baraka Bahara nastavio trend iz letnjih meseci, zvezdaška javnost bi se pitala sa koliko golova u mreži bi bio počašćen Jang Bojs. Pravili bi se planovi o tome kako srušiti i Lajpcig, umešati se u borbu za drugo mesto. Imaju navijali Crvene zvezde tu crtu, kao i simpatizeri ostalih velikih klubova, da stavljaju ražanj, iako je zec u šumi. Bilo je tako i ranijih godina, pa je atmosfera sveopšte zvezdaške histerije pretvorena u kolektivnu depresiju.

Izabrane vesti

Poslednji takav slučaj viđen je pre 14 meseci, kada je ekipa Dejana Stankovića marširala Mozzart Bet Superligom, petardirala jermenski Pjunik... Do te mere je izgledala dobro da je dvomeč protiv Baharovog Makabija predstavljen kao puka formalnost. Na dan revanša, bez obzira na poraz u Haifi, zakazivane su kafane, pravljena je aneketa gde će se slaviti treći plasman Crvene zvezde u Ligu šampiona. Ali Crvena zvezda je potonula u tom najvećem talasu optimizma. Gušila se gotovo cele jeseni, ali je na suvi kvalitet uspela da ostane u životu.

Sada je atmosfera drugačija. Sigurno osećaju igrači Crvene zvezde da je utakmica sa Jang Bojsom jedna od onih koja lome jesen i sezonu, ali nad glavama im nije jednoličan “vox populis” o tome da će tim iz Berna biti prinesen na žrtvenik krcate Marakane. Više se polemiše o tome da li je napadač Endijaj spreman da iznese teret i očekivanja, odnosno koliko će biti potrebno In Bom Hvanu ili Naser Đigi da se u potpunosti uklope u Barakov sistem. Pod sumnjom su svi Baharovi aduti, oni isti koji su promovisani posle Fjorentine u velika pojačanja.

Zvezda ima problem u igri, a najveći problem je što niko ne zna šta je problem. Što ne može da dijagnostikuje obolenje... Izlečila bi sve pobeda nad Jang Bojsom, dala vremena Baraku Baharu za dodatne terapije.

Pre mandata mladog izraelskog stručnjaka Crvena zvezda je znala pozitivno da iznenadi posle velikih razočaranja. Najviše u eri Dejana Stankovića. Liga šampiona se podrazumevala i leta 2020. godine, kada su u korona uslovima crveno-beli naleteli na iskustvo kiparske Omonije (1:1). Pod baražnom vatrom kritika, Crvena zvezda je odigrala jako dobro u Ligi Evrope, petardirala Liberec, dva puta savladala Gent. Na kraju je ta sezona oplemenjena kultnim dvomečom protiv Milana.

Identična situacija ponovila se i prošle godine. I opet je javnost gledala unapred, kada je na nionskom žrebu crveno-belima dodeljen Šerif. Pričalo se o nadolazećim duelima sa zagrebačkim Dinamom, utakmicama sa jakom istorijskom crtom. Tada je ponovo postavljen ražanj, ali je moldavski prvak pobegao sa njega. Ljuljala se Marakana, zavladala je apatija u zvezdaškoj javnosti, tražili su se krivci... I niko nije verovao da će Crvena zvezda izaći iz grupe. Na meč protiv Brage došlo je jedva 35.000 ljudi. Ispostaviće se da je to bila jedna od najzrelijih partija Crvene zvezde pod komandom bivšeg reprezentativca Srbije. Trend se nastavio tokom cele jeseni, jer su crveno-beli i bez pola tima dva puta pobedili Ludogorec. Na kraju sa prvog mesta u grupi napravila istorijski rezultat i plasirala se u osminu finala Liga Evrope.

Crvena zvezda je histeričnu situaciju preživela u prvoj Milojevićevoj godini. Nije bilo lako tadašnjem treneru i timu da protiv Krasnodara igraju meč na raskrsnici vekova. Tada je optimizam bio na najvišoj tački, jednak onom iz 2016. godine.

Preteča Makabija iz Haife bio je Ludogorec pod Miodragom Božovićem. Imala je Crvena zvezda 80 hiljada zahteva za ulaznice, svi su nekako očekivali da je taj tim zreo za grupnu fazu i da tamo neki brazilci iz bugarske provincije neće pokvariti raspoloženje u Ljutice Bogdana. I ponovo je ražanj postavljen, a zec iz Razgrada nije uhvaćen.


tagovi

Barak BaharFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara