Za Zvezdu ovo mora da bude rutina

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.07.18. | 09:39

Neizvesnost ne postoji kao opcija, crveno-beli večeras treba da potvrde razliku u kvalitetu u odnosu na letonskog šampiona...

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Letonije)

Visoki kriterijumi su postavljeni prošle sezone, vreme je da se lestvica podigne na viši nivo. To čak ne krije ni uvek na rečima oprezni Vladan Milojević. Crvena zvezda večeras u Rigi (18.00) započinje pohod na novu evropsku jesen, ali ne onu u Lige Evrope, koja se u ovom trenutku smatra samo alternativnim rešenjem, već onu o kojoj sada već decenijama maštaju navijači srpskog šampiona, a posebno oni koji se Barija i titule evropskog šampiona sećaju samo na osnovu video zapisa.

Izabrane vesti

UEFA se još jednom potrudila da ugodi bogatima, otežala je posao onim malim klubovima koji stidljivo traže svoje mesto pod suncem. Crvena zvezda se za svoje izborila prošle sezone. Milojević je jedno sušno leto pretvorio u vedru jesen, a kasnije dozvao i istorijsko proleće, čime je zapravo sebi samo otežao posao na početku ove sezone.

Ali, isti taj Milojević učinio i to da navijači Crvene zvezde posle mnogo godina ne pribojavaju starta evropskih kvalifikacija. Više nije važno ni to što je protivnik u jeku sezone, niti što se nalazi u takmičarskom ritmu i što je šampion svoje zemlje. Jednostavno, za sprkog šampiona ovo mora da bude rutinski odrađen posao.

ASTANA POZIVA NA OPREZ, ALI TRENUTNA FORMA NAGOVEŠTAVA POTOP DOMAĆINA

Spartaks objektivno nema čime da preti. Ovaj tim je prilično skroman, iako Aleksandar Grišin u svojim redovima ima kvalitetne pojedince kao što su Višnjekovs, Frejmanis ili kapiten Kosorić, ali je jasno da je kvalitet u ogromnoj meri na strani Beograđana. Zvezda mora da bude na oprezu jer Spartaks prošle sezone ozbiljno namučio Astanu u kvalifikacijama, a ovo mu je već četvrti uzastopni izlazak na evroscenu, čime je stekao značajno iskustvo.

Ipak, forma u dosadašnjem toku sezone je daleko ispod očekivane. Spartaks je nakon 14 odigranih utakmica tek na četvrtom mestu letonskog prvenstva, pa crveno-beli imaju sve preduslove da pobedom otvore kvalifikacioni ciklus i u dobroj atmosferi započnu pripreme za daleko težeg protvinika kao što je kiparski APOEL.

UBRZANI PROCES UKLAPANJA POJAČANJA

Milojević je u prošloj sezoni uspeo da uspostavi sistem igre, koji je doveden praktično do automatizma. Okosnica tima je sačuvana što će olakšati posao i novajlijama kada je uklapanje u pitanju. S obzirom na to da većina pridošlica ima zavidan kvalitet, taj period ne bi trebalo da bude previše dugačak, ali ne bi ni smeo da bude, s obzirom da je drugo kolo kvalifikacija već za dve nedelje.

Nekoliko igrača će taj perod morati da prođe po ubrzanom procesu. Odlazak Aleksandra Pešića je ostavio prazninu u navali, pa će opterećenje pasti na Nikolu Stojiljkovića. Napadač na pozajmici iz Brage imao je problema sa povredom na pripremama, ali ona sada u potpunosti pada u drugi plan. Za Stojiljkovića bi možda bi baš ovaj meč mogao da bude presudan u smislu sticanja preko potrebnog samopouzdanja, ali bi sa druge stane mogao da bude i kontraproduktivan, jer bi u slučaju loše partije povremeni reprezentativac Srbije mogao da se nađe u problemu, s obzirom da se očekuje da već do petka u Ljutice Bogdana stigne inostrani golgeter, spreman da odmah uleti u vatru.

KOLIKO ODMAH MOŽE EBESILIO?

Ako je neko nepoznanica po pogledu trenutnih mogućnosti u ovom timu Vladana Milojevića onda je to Lorenco Ebesilio. Nekadašnja velika nada Ajaksa i doskorašnji prvotimac APOEL-a bez sumnje poseduje ogroman kvalitet, neophodan Crvenoj zvezdi da napravi ozbiljan iskorak na evrosceni, ali se ne može jasno predvideti koliko je spreman u ovom trenutku da donese prevagu u redovima srpskog šampiona.

Na treningu pred večerašnju utakmicu nije delovalo kao da odiše svežinom, ali su takmičarski mečevi uvek druga priča. Vladan Milojević bi mogao da otpočne sa njegovim uvođenjem u sistem, jer mu je on možda i najpotrebniji u ovom trenutku, a koliko će mu pružiti minuta na terenu ostaje da se vidi. Do APOEL-a bi ipak morao da dođe do zadovoljavajućeg nivoa pripremljenosti.

Srpski šampion neće imati gotovo nikakav pritisak od strane protivničkih navijača sa tribina, jer se na Skonto stadionu očekuje tek negde oko 3.000 popunjenih mesta. Utkmica je poverena ukrajinskom arbitru Mikoli Balakinu, koji je prošle sezone delio pravdu na utkmici prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope između Intera iz Bakua i Mladosti iz Lučana.

SPARTAKS – CRVENA ZVEZDA (18.00)

Stadion: Skonto
Kapacitet: 8.207
Sudija: Mikola Balakin (Ukrajina)

SPARTAKS (4-2-3-1): Nerugals - Frejmanis, Ošs, Kosorić, Šlampe - Malev, Faiska - Višnjakovs, Dmitrijev, Kobzar - Svarups.

CRVENA ZVEZDA (4-1-4-1): Borjan - Stojković, Savić, Babić, Rodić - Jovičić, Krstičić - Ben, Meleg, Milić - Stojiljković.

Foto: crvenazvezdafk.com


tagovi

Vladan Milojevićkvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara