Mihailo Ristić (©AFP)
Mihailo Ristić (©AFP)

Zabrinjavajuća realnost srpskog fudbala: Hrvati sa šestoricom, Orlovi sa jednim u osam najboljih u Evropi

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.03.23. | 10:32

A i on bez minuta...

Osam najboljih na Starom kontinentu nastavlja borbu za najvredniji trofej klupskog fudbala. Među njima i Mihailo Ristić, koji sa Benfikom nastavlja čudesan put u Ligi šampiona.

Istina, Ristić ove sezone u elitnom evropskom takmičenju nije odigrao ni minut, jer je na poziciji levog spoljnjeg nedodirljiv Aleks Grimaldo, koji je letos bio već viđen u Barseloni, ali je transfer propao i zakomplikovao život bivšeg fudbalera Crvene zvezde. Ristić je pride povredio i zadnju ložu. Ali je, posle ispadanja Porta Marka Grujića, svakako jedini predstavnik Srbije u četvrtfinalu Lige šampiona.

Izabrane vesti

Ne baš pohvalan podatak, posebno ako imamo u vidu da Hrvatska ima čak šestoricu predstavnika i među njima mnoge nosioce igre u najjačim klubovima sveta. Počevši od Luke Modrića, preko Matea Kovačića, pa sve do Marcela Brozovića. Tu su i Ante Rebić, Josip Stanišić i Petar Musa. Čisto da imamo na umu pre no što sledeći put počnemo da se poredimo.

Čak i Bosna i Hercegovina ima predstavnika više u Evropi, jer njenu čast brane Interov Edin Džeko i Milanov Rade Krunić, Srbin sa BiH pasošem. Isti slučaj i sa Albanijom, koja se uzda u Armanda Broju i Kristjana Aslanija. U stvari, od ex-YU zemalja samo Crna Gora nema nijednog igrača među osam najboljih u Ligi šampiona. Slovenija ima Interovog Samira Handanovića, Makedonija Elifa Elmasa u Napoliju, a tamo je i Amir Rahmani, reprezentativac samoproglašene države Kosovo.

Nažalost po srpski fudbal, Juventus i Ajaks nisu imali dobru sezonu, pa su Dušan Vlahović, Filip Kostić i Dušan Tadić, ispali već u grupnoj fazi. Da sve bude još tužnije, ako računamo trenutni poredak na tabeli Serije A, Vlahović i Kostić sledeće sezone neće ni igrati Ligu šampiona – osim ako ne promene klub ili ne osvoje Ligu Evrope – a čak i ako pogledamo sve lige petice prilično smo tanki, jer bi samo još Sergej Milinković Savić i Nemanja Matić mogli do elite, ako ostanu u Laciju, odnosno Romi.

Naravno, prelazni rok bi situaciju mogao da značajno promeni, ali svakako selektor Dragan Stojković Piksi ima razloga da se zabrine. A i svi mi sa njim.

Inače, najviše predstavnika u četvrtfinalu Lige šampiona ima Italija – čak 25 – prvenstveno zato što ima i tri kluba među osam najboljih: Napoli, Inter i Milan. Slede Englezi i Nemci sa po 20 fudbalera, pa Francuzi sa 19, Portugalci sa 17, Španci sa 15, a dvocifreni su još Brazilci sa 10 reprezenata.

BROJ PREDSTAVNIKA U ČETVRTFINALU LIGE ŠAMPIONA

25: Italija

20: Engleska, Nemačka

19: Francuska

17: Portugalija

15: Španija

10: Brazil

8: Belgija, Argentina

6: Holandija, Hrvatska

5: Senegal

4: Norveška, Alžir

3: Švajcarska, Danska, SAD, Poljska, Kamerun

2: Ukrajina, Urugvaj, BiH, Slovačka, Albanija, Maroko,

1: Grčka, Austrija, Dominikanska Republika, Rumunija, Švedska, Srbija, Kolumbija, Južna Koreja, Makedonija, Nigerija, Meksiko, tzv Kosovo, Gruzija, Gabon, Obala Slonovače, Jamajka, Turska, Jermenija, Slovenija, Kanada.

REGION

Hrvatska: 6 (Petar Musa, Luka Modrić, Ante Rebić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Josip Stanišić)

BiH: 2 (Rade Krunić, Edin Džeko)

Albanija: 2 (Armando Broja, Kristjan Aslani)

Srbija: 1 (Mihailo Ristić)

Makedonija: 1 (Elif Elmas)

tzv Kosovo: 1 (Amir Rahmani)

Slovenija: 1 (Samir Handanović)


tagovi

Mihailo Ristić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara