Vilfred Zaha slavi pogodak (©Reuters)
Vilfred Zaha slavi pogodak (©Reuters)

Zaha se vratio u Mančester i opet bio koban, Galatasaraj postao Junajtedov košmar na Teatru snova

Vreme čitanja: 6min | uto. 03.10.23. | 22:57

Činio je to vihorni ofanzivac kao prva violina Kristal Palasa, uradio je to i večeras, dok je Bajern posle preokreta dobio Kopenhagen

Transfer Vilfrida Zahe tokom januara 2013. za bezmalo 12.000.000 evra trebalo je u svojoj biti da bude nastavak odlične prakse ser Aleksa Fergusona u Mančester Junajtedu sa mladim i za oko atraktivnim ofanzivcima, dok je na papiru tada 21-godišnji momak trebalo da postane naslednik Rajana Gigsa.

Zahinom transferu na Old Traford kumovao je Fergusonov sin Daren. Utakmica protiv njegovog tadašnjeg kluba Piterboroa novembra 2012. godine bila je poligon na kojem je Zaha demonstrirao neizmerni talenat, koji je naterao Darena da odmah zatim pozove svog slavnog oca i kaže mu: “Ovaj mali je prava stvar“.

Izabrane vesti

Nešto više od dva meseca kasnije Zaha je potpisao za Junajted, ali je odmah prosleđen nazad u Kristal Palas koji se tada borio – i izborio – za plasman u Premijer ligu. Niko tada mladom Zahi nije rekao da će postati zvanično poslednje pojačanje u Fergusonovoj eri i da šest meseci kasnije, kada se definitivno priključio Junajtedu, najtrofejnijeg stručnjaka u klupskoj istoriji neće više biti tu. Ferguson je, prema tvrdnjama upućenih, video nešto slično Kristijanu Ronaldu iz mlađih dana, oni koji su došli posle njega - ne.

I danas, deset godina kasnije, neretko se raspravlja o razlozima zbog kojih Zaha nije uspeo u Junajtedu. Najpopularnije mišljenje je da je postao žrtva tranzicije posle kraja Fergusonovog zlatnog doba na Teatru snova. Dejvid Mojes ga je sklonio iz prvog tima već posle prve utakmice, u Komjuniti šildu protiv Vigana. Sledeći meč odigrao je tek krajem oktobra, a jedine dva pojavljivanja u Premijer ligi vezao je tokom decembra, kada je skupio 28 minuta.

Kroz mnogo turbulencija prošao je Zaha u Junajtedu, od toga da mu je Mojes stopirao povratak u Palas kako bi ga poslao u Kardif kod Olea Gunara Solskjera što se pretvorilo u fijasko za sve, dok mu je Luj van Gal zbog specifičnog sistema odmah rekao da mora da uradi jednu od dve strvari – da postane ofanzivni bek ili špic. Ni jedno, ni drugo nije mogao ili želeo, zbog čega je jedva dočeka zimski prelazni rok 2015. kako bi se konačno ratosiljao balasta i vratio karijeru u pravi kolosek.

-------------------------

MAN. JUNAJTED – GALATASARAJ 2:3 (1:1)

/Hejlund 17, 67 - Zaha 23, Akturkoglu 71, Ikardi 81/

Mančester

Stadion: Old Traford

Sudija: Ivan Kružlijak (Slovačka)

Žuti kartoni: Dalot (Man. Junajted), Toreira, Buruk, Boe, Oliveira (Galatasaraj)

Crveni kartoni: Kazemiro (Man. Junajted)

MAN. JUNAJTED (4-2-3-1): Onana – Dalot, Varan, Lindelef, Amrabat (od 89. Marsijal) – Kazemiro, Maunt (od 85. Antoni) – Medžbri (od 46. Medžbri), Fernandes, Rašford (od 69. Garnačo) – Hejlund

GALATASARAJ (4-2-3-1): Muslera – Boe, Sančez, Barkadči, Anhelinjo (od 84. Endombele) – Toreira (od 61. Oliveira), Ajhan (od 84. Nelson) – Tete (od 61. Jilmaz), Akturkoglu, Zaha (od 72. Mertens) – Ikardi

-------------------------

Nikada nije dobio pravu šansu, borio se sa depresijom i lažnim informacijama da je razlog manjka minuta na početku karijere u Junajtedu to što se navodno zabavljao sa Mojesovom ćerkom. Taj trač je brzo demantovan, a ono što ostaje da je Zaha procvetao kada se rešio Junajteda. Svedoci njegovog boravka u Junajtedu govorili su godinama kako Vilfred nikada nije bio svoj i da mu niko nije pružio ruku, niti mu pomogao da lakše prođe velika tranzicija, zbog čega je morao da ode. I kad god je igrao protiv kluba u kojem je proživeo najteže trenutke, bio je trn u oku.

Tako je bilo i večeras, kada se kao vedeta Galatasaraja vratio na Old Traford i pomogao istanbulskom gigantu da izvuče spektakularnu pobedu od 3:2! Slavio je pogodak uz eksploziju čistih emocija, kao da je želeo da se ovo dogodi.

Danas u Junajtedu raste nova nada u liku dvostrukog strelca Rasmusa Hejlunda, ali ni njegove bravure nisu bile dovoljne da se spreči košmar na Teatru snova. Među najzaslužnijima za to bio je upravo Zaha, čiji je pogodak u 23. minutu šokirao sve na stadionu i doneo izjednačenje nedugo pošto su Markus Rašford i Rasmus Hejlund školski razbili odbranu Galatasaraja za rano vođstvo. Reprezentativac Obale Slonovače fantastično je iskoristio dugačku loptu Davinsona Sančeza i naterao Dioga Dalota da ga u naletu nemoći vuče kako bi ga zaustavio i opet nije uspeo. Na sve to, Zaha je na prelep način matirao Andrea Onanu za koga se slobodno može reći da je apsolutni krivac što je Junajted poražen.

Osim loše reakcije kod Zahinog pogotka, napravio je kardinalnu grešku u 77. minutu koja je dovela do isključenja Kazemira i jedanaesterca kada je poslao užasno slabu loptu. Mauro Ikardi nije iskoristio penal, ali je tri minuta kasnije, ponovo na asistenciju Davinsona Sančeza utišao Old Traford za 3:2 i potpuni očaj svih u Junajtedu, pogotovo Erika Ten Haga koji je u neverici posmatrao kako njegov tim ponovo tone. Posle još jednog poraza Junajted je lošoj poziciji i u opasnosti je da ne prođe grupu u kojoj su još Bajern i tvrdi Kopenhagen.

Junajtedu nije pomoglo ni to što je dva puta vodio. Hejlund je uradio sve što je bilo do njega, pošto je u 67. minutu iskoristio Sančezovo proklizavanje kako bi iz driblinga pretrčao skoro pola terena i matirao nemoćnog Fernanda Musleru. Jednostavno, ovo je moralo da bude veče kada će Zaha još jednom da podseti sve u Mančesteru šta su izgubili i da nije bilo dovoljno vere u njega i ono što može.

Bajern Minhen je dugo igrao užasno dosadan fudbal na Parkenu, a tek kada je Lukas Lerager posle bezmalo sat vremena loptanja zatresao mrežu đavo je odneo šalu, a Tomas Tuhel poslao sve što ima na raspolaganju kako bi okrenuo rezultat. Nemački šampion je uspeo da slavi rezultatom 2:1 (0:0) zahvaljujući golovima klinaca Džamala Musijale i Matisa Tela, ali je ponovo ostavio prilično slab utisak. Nedovoljno dobro za takvog giganta i ekipu kakvu Tuhel ima na raspolaganju.

U Bajernu nešto ozbiljno ne štima, pogotovo sa Harijem Kejnom u napadu jer se ni večeras engleski napadač nije proslavio. Na kraju su kestenje iz vatre morali da vade “klinci“, a uvođenjem Tomasa Milera, Erika Maksima Šupo Motinga, Leona Gorecke i naposletku Matisa Tela jasno je koliko su se Tuhel i svi u Bajernu preznajali od muke zbog čvrstog otpora Kopenhagena. Na sve to, u petom minutu nadoknade Sven Ulrajh je spasao kožu Bajernu pošto je vrhovima prstiju ”skinuo” siguran gol Džordana Larsonainače sina nekadašnjeg Junajtedovog špica Henrika – pa svi u Minhenu mogu da zahvale svom čuvaru mreže za tri boda.

-------------------------

KOPENHAGEN – BAJERN 1:2 (0:0)

/Legarer 56 - Musijala 67, Tel 83/

Kopenhagen

Stadion: Parken

Sudija: Orel Grinfeld (Izrael)

Žuti kartoni: Meling, Lerager, Vavro (Kopenhagen), Musijala (Bajern)

KOPENHAGEN (4-3-3): Grabara – Ankersen, Diks (od 78. Lund), Vavro, Meling – Lerager, Falk, Gonkalves (od 85. Oskarson) – Eljunusi (od Larson), Klason, Ašuri (od 65. Bardgđi)

BAJERN (4-2-3-1): Ulrajh – Mazraui, Upamekano, Kim, Dejvis – Lajmer (od 77. Miler), Kimih – Sane (od 78. Tel), Musijala (od 78. Musijala), Koman (od 87. Šupo Moting) – Kejn

-------------------------

Nije danski predstavnik u Ligi šampiona zaslužio poraz, već makar bod, ali sudbina je takva i Bajern je sada na vrhu sa šest, do Galatasaraj ima četiri boda. Junajted je na dnu tabele sa nulom.

GRUPA A – 2. kolo

Utorak:

Mančester Junajted – Galatasaraj 2:3 (1:1)

/Hejlund 17, 67 – Zaha 23, Akturkoglu 71, Ikadi 81/

Kopenhagen – Bajern Minhen 1:2 (0:0)

/Lerager 56 – Musijala 67, Tel 83/



tagovi

Vilfred ZahaGalatasarajMauro IkardiDavinson SančezMančester JunajtedAndre OnanaRasmus HojlundLiga šampiona

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara