Zaključivanje ocene Milošu Milojeviću

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.03.23. | 10:52

U najavi 169. večitog derbija strateg Crvene zvezde spoznao da će biti pod velikim pritiskom (19 časova, TV Arena)

 Kada je pobeđivao, primera radi, Liverpul stariji prezimenjak aktuelnog trenera Crvene zvezde Miloša Milojevića znao je za reči generalnog sekretara kluba sa Marakane Vladimira Cvetkovića, iz tamo negde sredine devedesetih, da sve prolazi, ali da je Partizan trofej. Imao je to na umu Vladan Milojević i posle nekih poraza u večitim derbijima, kada je njegov tim akontacionalno bio proglašavan za pobednika pre utakmice. I takva navika, pre svega, navijača sa obe strane Topčiderskog brda neće se promeniti ni za pet, ni za 50 godina. Sve može da se izgubi osim večitog derbija.

Pokazao je Miloš Milojević u najavi današnjeg susreta da je vrlo pragmatičan čovek, možda poslao skrivenu poruku da je i suviše potcenjen u javnosti, iako je duplirao bodovnu prednost koju mu je u amanet ostavio bivši šef Dejan Stanković. Rečima da samo on ima večeras šta da izgubi, jasno je aludirao na obavezu koju ima prema navijačima i klupskom rukovodstvu.

Izabrane vesti

Kao trener Crvene zvezde Miloš Milojević u Mozzart Bet Superligi ima procenat uspešnosti veći od 80 posto osvojenih bodova, uz samo tri remija protiv TSC-a, Partizana i Javora. To ga stavlja u ravan sa prethodnicima Vladanom Milojevićem i Dejanom Stankovićem, ali je za razliku od njih popularni Cokna doživeo neuspeh na evropskoj sceni, i osvojio šest bodova u Ligi Evrope. Istina je da je preuzeo ekipu u psihološkoj agoniji, posla ispadanja od Makabija iz Haife i odlaska Dejana Stankovića, ali je u sudarima sa Trabzonom, Ferencvarošom i posebno Monakom u gostima platio ceh sopstvene naivnosti. Precenio je potencijal i fizičke moći Zvezdinog tima. Bilo je tu mučenja u Mozzart Bet Superligi i brojnih pobeda u finišu susreta.

Ipak, jasno je da dva derbija ovog proleća nose najveći ulog za Miloša Milojevića. Biće to jedini mečevi koji će pokazati javnosti da li je bivši trener Malmea sposoban da predvodi tim u Ligi šampiona i napravi ozbiljan iskorak u trenerskoj karijeri. Jer od Marka Nikolića i 2020. godine srpski fudbal nije imao trenerskog predstavnika u najjačem klupskom takmičenju na svetu.

Vezan je ugovorom do kraja sezone Miloš Milojević za Zvezdinu klupu, osvajanje šampionske titule obezbedilo bi mu još 12 meseci na klupi kluba sa Marakane. Međutim, Crvena zvezda živi u drugačijim uslovima, papir ne znači mnogo, niti ima vremena za dugoročne planove. To je vrlo nehumani deo posla Miloša Milojevića, koji je u drugom delu sezone uspeo da povrati deo izgubljene energije timu koji je previše na okupu.

Crveno-beli dočekuju Partizan sa tri pobede u nizu, bez primljenog gola. Pre toga je Crvena zvezda kiksirala protiv Vojvodine, imala i neka loša izdanja na pripremama u Turskoj. Posebno protiv Ludogoreca kada se bugarski šampion našalio sa defanzivnom postavkom Miloša Milojevića i u prvom poluvremenu delovao kao Mančester Siti. Ti detalji smanjili su ukupan utisak o učinku Miloša Milojevića, ali konačna ocena nije zaključena.

Jasno je da mladi stručnjak ima danas jedan od poslednjih pismenih zadataka u ovoj takmičarskoj godini, jer ostali mečevi Crvene zvezde u Mozzart Bet Superligi predstavljaju samo broj. Posebno u situaciji kada je Partizan na dvocifrenom zaostatku.

Biće teško Milošu Milojeviću i zbog još jednog razloga. Navijači su već stavili ražanj, iako je zec u šumi. Navijači očekuju spektakl i ubedljivu pobedu, iako su takvi mečevi retki u večitim derbijima. Ali na stranu emotivna strana tako svojestvena za posmatrače.

Miloš Milojević mora da učini sve da Crvena zvezda odigra pristojan i stabilan meč. U toj situaciji donekle će nagovestiti da može da vlada vrlo jakom svlačionicom, koja će uz već potpisana pojačanja i one koji treba da dođu tokom leta postati još jača.


tagovi

Miloš Milojević169. večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara