Zdjelar (© Star sport)
Zdjelar (© Star sport)

Zašto je CSKA izabrao Zdjelara: Bolji od momka koga je lansirao Marko Nikolić, trenera oduševio još prošlog leta

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.07.22. | 12:42

Vezisti Partizana je odmah namenjena uloga startera među Armejcima, Rusi ga opisuju kao čoveka od čelika

Suze na licu Saše Zdjelara. Ne prvi put tokom boravkа u Partizanu. Bile su posle pobede u večitom derbiju s jeseni 2019, kad je emotivnom preživeo dedinu smrt, pojavile su se u minulog avgusta po okončanju revanša sa Santa Klarom kad su ga Grobari nagradili za partiju dostojnu ovacija, jer se stručnom štabu stavio na raspolaganje prešavši granice bola, a uočljive su i kad se završio duel sa TSC-om u nedelju veče u okviru trećeg kola Mozzart Bet Superlige (0:0).

Kako zbog razočaravajućeg ishoda, kojim je produbljena kriza (drugi kiks od početka prvenstva) tako usled saznanja da mu je to bio oproštajni meč od voljene sredine. Saša nije ponikao u „Zemunelu“, nije igrao za mlađe kategorije, niti je dete kluba, ali je dao sve za crno-bele i zato mu rastanak teško pada.

Izabrane vesti

Mada, kao što sam ume da kaže, „novi dan je novo dokazivanje“. Zdjelar se seli u Rusiju, da u jednom od najjačih takmičenja posle „Liga petice“ uveća koloniju Srba, napravi iskorak u karijeri, pokaže sebi i drugim da zaslužuje da se nadmeće na visokom nivou. Posao sa CSKA je završen, ugovor je na tri godine, ali je jednako bitno zašto je među desetinama kandidata uočio da bi mogao da mu pomogne baš Zlatni Orlić sa Novog Zelanda.

Ključni čovek u nameri da dovede 27-godišnjeg vezistu u Moksku je Vladimir Fedotov. Sadašnji šef stručnog štaba CSKA je prošle godine u ovo vreme sedeo na klupi Sočija i spremao dvomeč sa Partizanom u okviru kvalifikacija za Ligu konferencije. Zdjelar je i tad bio konkretan, rvao se i dobijao duele sa Kristijanom Nboom (najboljim fudbalerom Sočija), konstatovali smo da je izdanjem na stadionu Fišt uverio da bi bez problema mogao da igra Premijer ligu Rusije, odisao je sigurnošću i tokom beogradskog revanša i upravo te dve partije bile su dovoljne da se svidi Fedotovu. Kad su na VEB areni posle dva neuspela pokušaja sa bivšim igračima (Ivica Olić i Aleksej Berezucki) rešili da klupu povere iskusnijem strategu i odabrali Fedotova postalo je jasno da žele rekonstrukciju. Klub je tokom leta napustilo čak 11 fudbalera, a stigao samo još jedan Srbin Milan Gajić na poziciji desnog spoljbnjeg , da bi u sklopu rekonstrukcije Fedotov poželeo da pojedne manjkavosti nadomesti angažmanom Zdjelara. Povoljnim, jer je proleća 2021, kad je potpisao novi ugovor sa Partizanom i spasao ga plaćanja penala Olimpijakosu u papirima stavljena simbolična otkupna klauzula kao izraz zahvalnosti Saši za taj ljudski gest. CSKA je mogao da plati i više, a ovako je po bagatelnoj ceni dobio igrača sposobnog da drži sredinu terena.

Fedotov insistira na formaciji 3-4-2-1, kakvu je forsirao i u Sočiju, gde su pozicije centralnih veznih u prva dva kola novog prvenstva bile namenjene Konstantinu Kučaevu i Maksimu Muhinu. Kučaev je dete CSKA, nedavno vraćeno sa pozajmice iz Rubina, od koga u Moskvi dosta očekuju i njegovo mesto se čini neupitnim, dok je pretpostavka kako bi momak iz Padinske Skele trebalo da dobije prednost u odnosu na Maksima Muhina. U pitanju je dečkić koji je leta 2021. stigao iz gradskog rivala Lokomotive gde ga je u prvi tim lansirao Marko Nikolić. Bivši trener Partizana je tokom boravka među Lokosima uveo u prvi tim veliki broj momaka iz Kazanke (mladog tima), među njima je bio i Muhin, jedan od oslonaca ekipe koja je proleća 2021. osvojila Kup Rusije.

Zdjelar (© MN Press)Zdjelar (© MN Press)

Jeste Muhin igrao i kod Berezuckog, ali valja imati na umu da mu je tek 20 godina i da u situaciji kad napada trofej – poslednji put je bio šampion još 2016. godine - CSKA želi iskusnijeg fudbalera na osetljivom delu terena. Ako ništa drugo: dokazanijeg. Iza Zdjelara je trofej Mundijalita osvojen na Novom Zelandu, naslov prvaka Grčke sa Olimpijakosom, dva pehara Kupa Srbije sa Partizanom, mečevi grupne faze Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije i to iskustvo mu omogućava početnu prednost u odnosu na konkurenta za poziciju starteta.

Osim toga, Saša Zdjelar je u mnogim statističkim kategorijiama iz minule sezone bolji od Maksima Muhina. Primera radi, procenat tačnosti pasa je između 88 i 90 odsto, dobija 60 odsto duela po utakmici, a instant podaci potvrđuju da je u defanzivnom smislu korisniji od Muhina. Pre svega kad je reč o oduzetim loptama, presečenim pasovima i procentu dobijenih duela na svojoj polovini terena.

Ruski mediji opisiju Zdjelara kao fudbalera od čelika, otpornog na sve. Potporu nalaze da je u prethodnoj sezoni jedini u timu Aleksandra Stanojevića odigrao 50 mečeva u sezoni, a da je u ciklusu pre toga propustio samo tri meča. Veoma retko se povređuje, treneri ga maltene ne menjaju i zato se u fizički zahtevnoj ligi kakva je ruska očukuje da do izražaja dođu sve Sašine karakteristike.


tagovi

Saša ZdjelarFK PartizanCSKACSKA Moskva

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara