Dragoljub Zbiljić (©Mozzart Sport)
Dragoljub Zbiljić (©Mozzart Sport)

Zbiljićeve reči zveče: Što ne sme da se kaže da napadamo Zvezdu? Kabić odlična prodaja, trener ga nije video u 20

Vreme čitanja: 8min | čet. 27.07.23. | 09:24

Prvi čovek Vojvodine u razgovoru za Mozzart TV govori o ciljevima i ambicijama u predstojećoj sezoni, kratkoročnim i dugoročnim planovima, prelaznom roku, transferu Kabića u Crvenu Zvezdu…

Nova sezona kuca na vrata, a u novosadskoj Staroj dami pršti od optimizma. Kada je pre godinu dana Dragoljub Zbiljić po drugi put došao na čelo Vojvodine postavio je jasan cilj – da u svom prvom mandatu šampionsku titulu vrati u Srpsku Atinu, nakon više od tri decenije. Prošlu sezonu Voša je okončala na petom mestu – poslednjem vrednom Evrope – čime nisu ispunjena očekivanja većine navijača, ali prvi čovek Stare dame uverava da klub iz dana u dan raste i najavljuje veliki iskorak u predstojećoj sezoni.

Na direktno pitanje o ciljevima kaže da je velikan iz Novog Sada spreman da se uhvati u koštac i u borbi za titulu sa Crvenom zvezdom, ali da bi bio veoma zadovoljan drugim mestom na tabeli Mozzart Bet Superlige. Jasno je da je lestvica postavljena visoko, posebno ako se uzme u obzir da su se TSC i Čukarički dodatno pojačali, a da Partizan po svaku cenu želi da se podigne iz pepela i zaboravi najlošiju sezonu u novijoj istoriji.

Izabrane vesti

Ipak, Zbiljić optimizam temelji na dobrom poslovanju kluba i na jakom timskom duhu, a veruje da će uvertira za izuzetno uspešnu sezonu biti eliminacija APOEL-a i plasman u treću rundu Lige konferencije. Pohod na Evropu, a ujedno prvi zvanični meč u novoj sezoni, novosadska ekspedicija igra večeras na Kipru, a ovaj okršaj zaista bi mogao da bude odraz u ogledalu trenutnog Vošinog potencijala, neposredno pred početak Mozzart Bet Superlige (19 časova po našem vremenu, TV Arena Sport, RTS).

Očekujem pobedu u Nikoziji protiv APOEL-a, a da onda plasman u narednu rundu potvrdimo pred punim stadionom u Novom Sadu. Veoma je bitno da sezonu otvorimo kako treba, a pobeda na Kipru bi bila jako lepa uvertira za sve što sledi”, kaže na početku razgovora za Mozzart Sport predsednik Vojvodine Dragoljub Zbiljić i otkriva dilemu sa početka priprema.

Na nama je bila teška odluka; da li da se spremamo za APOEL ili za sezonu. Da smo se spremali samo za APOEL, sigurno bismo radili sa manje intenziteta i sveži dočekali taj meč. Ipak, odlučili smo se za drugu opciju i spremali smo se za sezonu u kojoj imamo veoma velika očekivanja. APOEL nam dolazi u malo nezgodnom trenutku, jer nije odigrano nijedno kolo u prvenstvu i jako mi je žao što liga nije počela prošlog vikenda. Bićemo malo ‘teški’ u ovom meču, ali znamo da su i oni u pripremnom periodu i verujem da ćemo moći da im pariramo. Posložili smo tim kako smo želeli i sa mnogo optimizma idemo na Kipar. Pratim njihove medije i vidim da oni nas ne shvataju ozbiljno, a mislim da im neće biti baš prijatno i da će već večeras videti s kim igraju. Divim se tim njihovim optimističnim izjavama, ali u životu je najbolje kad vas potcene”, kaže prvi čovek Novosađana.

Zbiljić podseća da je klub stabilan i da su u proteklih godinu dana postavljeni temelji, koji su ključni za neometan rast Vojvodine u budućnosti. A samim tim i za šampionsku titulu, za koju veruje da će stići u Novi Sad u roku od tri godine.

Najpre sam oživeo Vošinu omladinsku školu, a podsetiću navijače da su od 2018. do 2021. godine drugi klubovi, kad bi im palo na pamet, bez obeštećenja odvodili igrače iz Vojvodine. Toga više nema. Potpisano je više od 50 stipendijskih i profesionalnih ugovora sa našim klincima, koji imaju 16, 17 i 18 godina. Pravi se dobra selekcija i ta generacija kada stasa, uz neke od trenutnih prvotimaca, biće spremna da napadne titulu u sezoni 2025/2026. Iskreno očekujem da tada dosta ubedljivo osvojimo titulu, jer ko god razume proces stvaranja nekog sistema, ne samo u sportu, zna da je potreban olimpijski ciklus. Ne žurimo nigde, idemo stepenicu po stepenicu. Radimo po svim pravilima kompanijskog poslovanja i nemamo dugovanja. Takođe imamo i revizore, i to ne dekorativno, već plaćamo revizorske kuće kako bi nam pomogle da upravljamo klubom. Zato smo se i okrenuli ka partnerima kao što su Bolonja, Ferencvaroš, Olimpijakos, a još dosta klubova želi da sklopi saradnju sa nama. Učimo od njih i moramo što pre da stignemo Evropu, to je jedini put koji može da nas odvede do rezultata koje želimo”.

A kojim bi se rezultatom Novosađani zadovoljili na kraju predstojeće sezone?

Ako bude sve kako treba, ove sezone bi trebalo da završimo na drugom mestu, naredne da budemo egal sa Zvezdom, a onda 2026. godine da titula dođe u Novi Sad i ovde ostane duže vreme. Tačnije, i ove sezone ćemo da probamo da osvojimo titulu. Ja prosto ne mogu da razumem Čukarički i TSC po tom pitanju, a čak ne čujem ni iz Partizana da neko kaže da idu na titulu. Ispada kao da je zabranjeno da neko javno kaže da sme da napadne Crvenu zvezdu. Da preciznije odgovorim, mi idemo na titulu, borićemo se sa Zvezdom koliko budemo mogli, ali ove sezone bismo bili veoma zadovoljni i drugim mestom”.

Ali i to drugo mesto predstavlja sigurno veliki zalogaj za Lale, imajući u vidu da su se dobro pojačali vicešampion TSC i Čukarički. Uz to, i Partizan je i te kako željan mnogo boljeg plasmana od prošlogodišnjeg četvrtog mesta.

Partizan, TSC i Čukarički zaslužuju poštovanje, ali mi imamo pravo da postavljamo svoje ciljeve. Imamo dobar stručni štab i lepo skockanu ekipu. Formirali smo tim i nije nam bilo važno da po imenima neki pojedinci mnogo odskaču, jer imamo jako kvalitetnu ekipu i hoćemo da to pokažemo na terenu”.

PRODAJA KABIĆA VEOMA DOBAR POTEZ, BATAK GA NIJE VIDEO MEĐU DVADESETORICOM

Uroš Kabić na treningu Crvene zvezde (©FK Crvena zvezda)Uroš Kabić na treningu Crvene zvezde (©FK Crvena zvezda)

Prvi čovek novosadske Stare dame detaljnije je pričao o sagi oko Uroša Kabića (19). Talentovani izdanak Vošine škole proletos je bio na meti Bolonje, a Zbiljić otkriva razloge zbog kojih je na kraju prihvaćena ponuda Crvene zvezde.

Za Kabića smo imali usmenu ponudu od Bolonje do momenta kada su njihovi predstavnici došli da ga gledaju ovde protiv Čukaričkog. Tada su nas obavestili da odustaju od Kabića. Ne znam šta je u tom trenutku prelomilo za takvu odluku, ali koliko sam shvatio pratili su i trenažni proces, da li putem video-linka ili nekih predstavnika... Već u maju smo znali da je Bolonja odustala. Imali smo još jednu usmenu ponudu za Kabića iz Austrije u iznosu od 300.000 do 350.000 evra, ali praktično ozbiljnu ponudu nismo dobili. Malo smo igrali i taj medijski ples, očekujući da neko ponudi više”.

Prema Zbiljićevim rečima, Crvena zvezda je poslala sasvim prihvatljivu ponudu, a Vojvodina dovedena pred svršen čin, jer je sa šampionom prethodno transfer dogovorio Kabićev agent.

Agent Predrag Đorđević je ranije već sve dogovorio sa Zvezdom, što mu automatski zatvara vrata za saradnju sa Vojvodinom u budućnosti. Ne možete bez znanja kluba, koji ima sva prava nad igračem, da pregovore dovedete u završnu fazu i onda prebacite pritisak na predsednika drugog kluba, pa da ispada da on koči razvoj određenog igrača. Ja ne kočim ničiji razvoj, mislim da je 800.000 evra i 20 odsto od narednog transfera sasvim dobra komercijalna ponuda za Kabića, jer ga naš trener nije video ni među dvadeset igrača. Želim mu svu sreću u daljoj karijeri, a ovo je jedan od boljih poteza Vojvodine u komercijalnom smislu. Druga stvar je to što je u pitanju Crvena zvezda i što postoji taj otpor, jer vojvodinaška javnost ne voli beogradske klubove, ali komercijalnim delom smo potpuno zadovoljni, jer su usmene ponude bile mnogo niže. Mi jesmo ciljali tu cifru od 1.000.000 ili 1.500.000 evra od Bolonje, ali smo u maju dobili negativan odgovor od naših partnera”, objašnjava Zbiljić.

 ODBILI SMO 2.000.000 EVRA ZA ČUMIĆA, POTPISUJE NA JOŠ TRI GODINE!


U Novi Sad u letnjem prelaznom roku stigli su Asmir Kajević, Đorđe Crnomarković, Stefan Vukić i Andrija Radulović, a sa pozajmica su vraćena Vošina deca Mihailo Ivanović i Siniša Tanjga. Javnost je očekivala možda još zvučnija imena?

Nama je akcenat na tome da pravimo tim, a ne pojedince. Kada imate u timu Nikolu Čumića, Filipa Malbašića, Đorđa Crnomarkovića, Lazara Carevića, prosto ne znam koje ime da dovedem da bude nešto posebno zvučno”.

“Karađorđe” su od početka prelaznog roka napustili Mirko Topić (Famalikao), Nemanja Nikolić (Partizan), Nemanja Ljubisavljević (Makabi Reinah), te poslednji u nizu Uroš Kabić (Crvena zvezda), a istekli su ugovori Veljku Simiću i golmanu Nikoli Simiću. Kada je reč o odlascima, Zbiljić otkriva da je odbijena ponuda iz MLS-a za Nikolu Čumića u iznosu od 2.000.000 evra, te da je pod znakom pitanja opstanak Dejana Zukića.

Imamo dosta ozbiljnu ponudu za Zukića, ali pokušaćemo da ga zadržimo. Očekujemo da on tek ove sezone eksplodira i da pokaže šta zna, ali videćemo. Ako se ta ponuda koriguje na više, razmotrićemo je ozbiljnije. Istinito je pisanje medija da je postojala ponuda za Nikolu Čumića od 2.000.000 evra od jednog kluba iz MLS-a, ali odlukom upravnog odbora kluba ona je odbijena”.

Ponuda je bez dileme bila i više nego primamljiva, ali uprava Vojvodine Čumića vidi kao lidera ove generacije. Zato je dobio kapitensku traku, a sa njim je dogovorena saradnja na još tri godine.

Jedna od ključnih stvari jeste što će novi kapiten Nikola Čumić, kao predvodnik ove generacije, da produži ugovor na još tri godine sa Vojvodinom. Postigli smo već usmeni dogovor, rukovali smo se i samo još treba da se to potpiše po povratku sa Kipra”.

DOVODIMO ŠPICA, NA PROLEĆE OČEKUJEM OKO 10.000 NAVIJAČA U NOVOM SADU

Predsednik Vojvodine navodi da je stručni štab na čelu sa Radoslavom Batakom opravdao poverenje i najavljuje još dva pojačanja do kraja prelaznog roka.

Vrlo sam zadovoljan radom trenera. Radoslav Batak je kod mene bio pod nekom vrstom kontrole i njemu prvo čestitam, jer je zadovoljio sve moje zahteve. Perfektan posao je uradio i kondicioni trener Aleksandar Jovančević. Videće se tokom sezone kako se radilo. Rešeni smo da se pojačamo u špicu i blizu smo jednog potpisa. Vukić ima problema sa leđima, a Vukčević i Ivanović imaju manje iskustva, pa smo zbog Evrope odlučili da se dodatno pojačamo na toj poziciji. Takođe, do kraja prelaznog roka ćemo sigurno da se pojačamo i na jednoj defanzivnoj poziciji”.

Zbiljić je zadovoljan prošlogodišnjom posetom na stadionu i dodaje da na proleće očekuje i do 10.000 gledalaca na renovinarom “Karađorđu”.

Prošle godine smo imali prosečnu posetu od oko 4.000 navijača. Mali je problem što Arena Sport snima sa zapadne tribine, pa u prenosu deluje da je stadion prazan, a zapravo je puna ta zapadna tribina, dok je severna dobro popunjena. Voleo bih da napravimo i u tom smislu iskorak. U Novom Sadu igramo do oktobra, potom se selimo u Bačku Topolu, jer kreće rekonstrukcija ‘Karađorđa’, a na proleće očekujem da bude blizu 10.000 navijača na stadionu. Mislim da zaslužujemo toliku podršku i da će osim što su aktivni na društvenim mrežama, navijači doći i na stadion, da pokažu da im je stalo do kluba”, zaključio je razgovor predsednik Vojvodine Dragoljub Zbiljić.

Priredili: Aleksandra Gvozdić i Aleksandar Milošević


tagovi

Dragoljub ZbiljićFK Vojvodina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara