Dušan Tadić u borbi za loptu (©AFP)
Dušan Tadić u borbi za loptu (©AFP)

Zbog ovakvih mečeva volimo fubal: Tadić je domaćin na Lužu, Ajaks i Benfika igrali na turbo pogon (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 23.02.22. | 22:56

Ako ne znate šta znači atomski fudbal - pogledajte snimak duela iz Lisabona

Nisu Benfika i Ajaks već dugo među najboljima, ali jesu među najvećima. Među klubovima koji su svetu podarili igrače zbog kojih fudbal ne bi bio ono što danas jeste, a večeras su nam pokazali da se u njihovom DNK i dalje nalazi šampionski gen.

U spektakularnom duelu osmine finala Lige šampiona odigrali su kao da sutra ne postoji. Trčali su 90 i kusur minuta kao da ih neko juri, iako ih 15. marta čeka revanš u Amsterdamu. Borili su se kao da pobedniku sledi pehar, iako ga na tom putu čekaju još tri prepreke. I jedni i drugi istinski su želeli pobedu, ali nisu je dočekali: Benfika - Ajaks 2:2 (1:2), golovima Dušana Tadića u 18. i Sebastijana Alea u 29. za goste, a autogolom Alea u 26. i Romana Jaremčuka u 72. minutu.

Izabrane vesti

Činilo se da je šteta što je pauza prekinula atomski fudbal u prvom poluvremenu, ali po povratku s odmora igrači su nastavili gde su stali. Brze akcije, šanse, gol, žestoki dueli. Svega je bilo. Svega što fudbal čini tako prelepim i omiljenim za milione ljudi širom sveta.

A, posebno ponosni možemo biti što je jednu od glavnih uloga imao kapiten srpske reprezentacije, Dušan Tadić.

Dan pošto je Dušan Vlahović debitovao u Ligi šampiona pogotkom za Juventus posle samo pola minuta na terenu, a gotovo istovremeno kada se Aleksandar Mitrović upisao u istoriju kao najbolji strelac od osnivanja čuvenog Čempionšipa, najkvalitetnije druge lige na svetu, Tadić je pogodio za vođstvo Ajaksa i peto mesto na listi srpskih golgetera u Ligi šampiona. Ovo mu je bio jubilarni deseti pogodak u elitnom takmičenju, a do njega je stigao tako jednostavno i šmekerski, poklopivši loptu iz prve na centaršut Nusaira Mazrauia.

Čevrti put u karijeri pogodio je na lisabonskom Lužu, s tim da su golovi iz grupne faze 2018. i ovaj večerašnji Ajaksu doneli samo remi, dok će za života pamtiti onaj novembarski u duelu Srbije i Portugala, koji je pogurao Orlove ka direktnom plasmanu na Mundijal. Prethodno je u dresu Srbije bio strelac na stadionu Benfike i u remiju sa Portugalcima u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo (25. mart 2019. godine).

Trudio se Tadić da vuče svoje igrače ka prednosti uoči revanša na njihovom stadionu, posle pogotka Alea za 2:1 pokazivao im da zadrže koncentraciju, međutim, u drugom delu meča deset minuta po ulasku u igru Ukrajinac Jaremčuk poslao je projektil ka golu 38-godišnjeg Remka Pasvera, a onda pored statičnih Martineza i Berghujsa pritrčao da odbitak smesti u mrežu. Za remi, koji nam po večeras viđenom garantuje novi spektakl u revanšu.

Mogao je junak utakmice da bude i najbolji strelac Ajaksa, Sebastijan Ale. Čovek koji je dao čak deset golova u grupnoj fazi pogodio je na obe strane, prvo posle uporne reakcije Jana Vertongena, nekadašnjeg kapitena Ajaksa sa preko 150 mečeva za klub, čiji su šutevi nakon kornera u 26. minutu dvaput blokirani, da bi potom poslao oštar centaršut po zemlji i iznenadio reprezentativca Obale Slonovače. Uspeo je Ale samo tri minuta kasnije da se iskupi i to baš u duelu sa belgijskim štoperom. Bio je i brži i spretniji nakon centaršuta sa leve strane i odbrane Vlahodimosa. Potom ga je u 44. minutu stativa sprečila da se još jednom njegovo prezime nađe među strelcima.

Pokazao je napadač Ajaksa tokom prvog poluvremena da je među najboljim špicevima Evrope, ali su u drugom delu domaći fudbaleri pronašli način da ga zaustave. Ne samo njega, već i Tadića i ostatak Ajaksove ofanzive. Bolja je bila Benfika posle pauze, konkretnija, ali daleko od toga da su se gosti povukli. Imali su svoje šanse, a najbolju nije iskoristio Marokanac Mazraui u 64. minutu, kada mu je Vlahodimos odlično odbranio šut.

Buniće se navijači Ajaksa zbog nedosuđenog penala uoči pogotka Jaremčuka, kada je Timber pao posle starta Otamendija iz kog se otvorila kontra, ali neće smeti da prećute i odluku Slavka Vinčića da ne svira penal za Benfiku u 68. minutu posle gaženja Alvareza na stopalo Ramosa. Čudno je da, posebno nakon situacije pred Ajaksovim golom, kolege iz VAR sobe nisu javile Slovencu da pogleda snimak.

Pričaće se narednih dana o tome, a s nestrpljenjem čekati revanš. Neka bude upola uzbudljiv kao večerašnji duel i bićemo zadovoljni.

*********************

BENFIKA – AJAKS 2:2 (1:2)

/Ale ag 26, Jaremčuk 72 - Tadić 18, Ale 29/

Stadion: Luž

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

Žuti kartoni: Nunjez, Ramos, Jaremčuk (Benfika), Mazraui, Berghujs, Entoni (Ajaks)

BENFIKA (4-4-2): Vlahodimos - Žilberto (od 90. Gonsalves), Otamendi, Vertongen, Grimaldo - Silva, Fajgl, Tarabt (od 85. Bernardo), Everton (od 62. Jaremčuk) - Nunjez (od 90. Lazaro), Ramos. Trener: Verisimo.

AJAKS (4-3-3): Pasver - Mazraui (od 92. Renš), Timber, Martinez, Blind (od 73. Taljafiko) - Edson Alvarez, Berghujs, Gravenberh (od 73. Klasen) - Antoni, Ale, Tadić. Trener: Ten Hag.


tagovi

Liga šampionaAjaksBenfikaDušan TadićSebastijan Ale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara