Stativa koja je spasila SAD (©AFP)
Stativa koja je spasila SAD (©AFP)

Želele su da izbegnu Švedsku, a sada su srećne što uopšte idu dalje: Stativa sačuvala američki san o tituli

Vreme čitanja: 3min | uto. 01.08.23. | 11:11

Prvi favorit za trofej planetarnog prvaka imaće najteže mogući zadatak već u osmini finala, Holandija rutinski izborila lakši put

Stativa u drugom minutu sudijske nadoknade i nedostatak prisebnosti rivala glavni su razlog što je ženska fudbalska reprezentacija SAD-a izbegla poraz od Portugala 0:0 i preživela grupnu fazu devetog Svetskog prvenstva za žene. Holandija je razmontirala Vijetnam sa 7:0  i izabrala Italiju.

Znale su četvorostruke svetske prvakinje od samog početka meča protiv čvrstog evropskog debitanta da im minimalan trijumf izvesno neće biti dovoljan za osvajanje prvog mesta u Grupi E i izbegavanje moćne Švedske na startu nokaut-faze. Ovakav rezon utemeljen je pretpostavkom da će Holandija do vrha napuniti mrežu nejakog Vijetnama i tako doći do odlične gol-razlike, presudnog parametra na Mundijalu u situaciji kada su ekipe bodovno poravnate. Nepovoljne vesti po popularne Zvezdice pristigle su iz novozelandskog Danejdina vrlo brzo, gde su Holanđanke već u 23. minutu zatresle mrežu selekcije sa jugoistoka Azije po četvrti put i time praktično zadale nemoguć zadatak Amerikankama u borbi za prvo mesto.

Izabrane vesti

Poigravale su evropske šampionke iz 2017. sa nedoraslim protivnikom i bilo je dovoljno da prva zvezda tima igračica Pari Sen Žermena Like Martens načne rivala u osmom minutu i kanonada golova mogla je da počne. Ređale su se Katje Snoeijs, Esme Brugts, Džil Rord i finišu poluvremena Danijel Van De Donk za lakih 5:0 nakon prvog dela igre.

Zbog ovako visokog rezultata u susretu Holandije i Vijetnama meč između SAD-a i Portugala dobio je potponu novu i neočekivanu dimenziju, jer se pretvorio u pravi međusobni okršaj za prolaz u osminu finala. O tome svedoči i opšti utisak da Amerikanke ničim posebno nisu impresionirale i nadjačale rivala sa Iberijskog poluostrva u prvih 45 minuta. Po jedna propuštena velika šansa na obe strane, nešto veći posed lopte Portugala i tek dva udarca više SAD-a za potpunu ravnopravnost na terenu.

Krenuo je u drugo poluvreme tim makedonskog stručnjaka Vlatka Andonovskog značajno žustrije, a to je rezultovalo sa dve velike prilike do 60. minuta preko Aleks Morgan i Rouz Lavel, kada su Portugalke bile primorane da izbace loptu sa gol-linije. Kada je uspeo da ostane netaknute mreže na desetak minuta pred kraj autsajder je pokušavao da krene u poslednji juriš, i uspevao je da na mahove napravi pometnju u zadnjoj liniji SAD-a, i ne samo to... U drugom minutu nadoknade vremena Ana Kapeta istrčala je kontru, izašla oči u oči sa sa Alisom Neher i pogodila stativu.

Amerikanke su na jedvite jade preživele utakmicu i igraće protiv Švedske u osmini finala, tima koji je u pređašnja dva kola ostavio daleko najbolji utisak na prvenstvu.

Holandija je u drugom poluvrmeneu protiv Vijetnama postigla još dva gola za konačnih 7:0. Prvo mesto u grupi znači da će izabranice Andriesa Jonkera izvesno igrati protiv Italije u osmini finala, osim ako rasplet Grupe G senzacionalno ne iznenadi. 

Uprkos eliminaciji u grupnoj fazi Portugalke su ostavile vrlo dobar opšti utisak na prvenstvu, golim okom vidljiv je rapidan napredak Navigatorki u odnosu na sušne godine obeležene neuspešnim kvalifikacionim ciklusima za velika takmičenja i čini se da ženski tim ove zemlje polako korača stopama muških kolega sa početka veka, koji su postepeno postajali sve značajniji faktor u svetskim okvirima nakon prethodne ne baš bogate istorije. 

SVETSKO PRVENSTVO ZA ŽENE – 3. KOLO

GRUPA B

Vijetnam – Holandija 0:7 (0:5)

/Martens 8, Snoeijs 11, Brugts 18, 57, Rord 23, 83, Van De Donk 45/

Portugal – SAD 0:0



tagovi

Svetsko prvenstvo za ženeženski fudbal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara