Uefa i Fifa izgubile spor (©Reuters)
Uefa i Fifa izgubile spor (©Reuters)

Zeleno svetlo za Superligu, Evropski sud odlučio: Uefa i Fifa kršile zakon!

Vreme čitanja: 3min | čet. 21.12.23. | 10:23

To ne znači naravno da će novo takmičenje i biti osnovano, ali evropska kuća fudbala sada će biti prinuđena na ustupke

Real Madrid i Barselona slave, najbogatiji evropski klubovi osluškuju reakcije i računaju koliko bi mogli da zarade, dok ostatak planete brine za budućnost fudbala kakav smo poznavali.

Evropski sud u Luksemburgu presudio je danas da su Fifa i Uefa protivzakonito sprečavale klubove da osnuju kontinentalnu Superligu, pošto to nije u skladu sa kontinentalnim pravom.

Izabrane vesti

Pravila Fife i Uefe, koje nalažu da svaki projekat o novom fudbalskom takmičenju, kakva je i Superliga, mora da dobije njihovu autorizaciju, i koja pod pretnjom sankcija zabranjuju klubovima i igračima da u njima učestvuju, jesu nelegalne“, naveo je sud u Luksemburgu u obrazloženju odluke.

Ovo naravno ne znači da će evropska Superliga zaista i zaživeti, Bajern i Pari Sen Žermen su, bar javno, izrazito protiv, dok engleske vlasti ne dozvoljavaju premijerligašima da se upuštaju u ovakve eksperimente kako ne bi naškodile svakako lukrativnom ostrvskom šampionatu, ali svakako će značajno umanjiti autoritet međunarodnih fudbalskih institucija.

Taj autoritet je verovatno i bio preveliki imajući u vidu da su pravila Fife i Uefa bila u startu bila protivzakonita, jer su, između ostalog, osiguravala ostanak svih komercijalnih prihoda u njihovim rukama. Takođe, Uefa i Fifa su, ističe sud, išle protivno zakonima Evropske unije o konkurenciji i slobodi pružanja usluga.

Bernd Rajhart, izvršni direktor kompanije A22, koja zastupa interese Superlige, momentalno je objavio “radosnu vest“.

Izvojevali smo pravo da se takmičimo. Uefinom monopolu došao je kraj. Fudbal je SLOBODAN. Klubovi su sada oslobođeni pretnji i slobodno da sami odlučuju o sopstvenoj budućnosti. Navijačima predlažemo: Bbesplatno gledanje svih utakmica Superlige! Klubovima poručujemo: prihodi i troškovi solidarnosti biće garantovani“.

Nisu ipak svi ovu odluku dočekali sa oduševljenje. Prvi čovek španske La Lige Havijer Tebas, koji već dugo vodi rat sa Realom i Barselonom oko raspodele prihods od tog takmičenja, prvi je krenuo u rat sa najbogatijima.

Evropski fudbal je svoje već rekao, ne insistirajte“, zvanična je reakcija La Lige, koja je podsetila da su u duši evropskog poimanja sporta takmičenja u kojima ima mesta za sve, zavisno od rezultata. Zatvoreni model ne prihvataju i dodaju: “Zaslužite to na terenu“.

Činjenica je ipak da su međunarodne fudbalske institucije poražene, jer najveći klubovi, a oni su i do sada imali ogromu moć, na svaku odluku Uefe koja im se ne dopada moći da zaprete begom iz Lige šampiona. Uz pretpostavku da za razliku od onog prvog pokušaja da se osnuje Superliga, iz aprila 2021. godine, dobiju podršku politike.

Podsetimo, 12 klubova se tog aprila 2021. proglasilo osnivačima Superlige. Uz Real, Barseloni i Juventus, koji je bio treći zvučni predvodnik nove ideje, bili su tu i Arsenal, Liverpul, Mančester junajted, Mančester Siti, Totenhem, Čelsi, Inter, Milan i Atletiko Madrid. Međutim, suočeni sa žestokom reakcijom javnosti – a reagovali su i navijači i Boris Džonson i Nikola Sarkozi, samo neke da pobrojimo – jedan za drugim su se povlačili dok nisu ostali samo Real, Barsa i Juve.

Real i Barsa sada kao potpisnici traže da im se isplati po MILIJARDU evra, jer su uložili vreme i samim tim novac u projekat koji im je Uefa stopirala. U međuvremenu se i sama Superliga menjala, pa se odustalo od zatvorenog sistema, a predloženo je i da učešće u takmičenju uzme čak 60 klubova, pretpostavlja se u tri ranga takmičenja.

Pored onih najbogatijih, spekulisalo se da su pozive dobili i velikani iz siromašnijih zemalja, oni koji u takivm okolnostima ne mogu da isprate ligu petice. Među njima, i Crvena zveza, ali je ona odmah reagovala time što se obavezala na vernost Uefi.

Sama evropska kuća fudbala je posle odluke Suda istakla da ona ne znači da je „takozvana“ Superliga dobila odobrenje, već da je samo podvukla “istorijske nedostatke u Uefinom pravnom okviru“. Njih je, tvrdi Uefa, i sama bila svesna.

Uefa navodi i da ostaje posvećena očuvanju evropske fudbalske piramide, kojima “štiti širi interese društva“ i podseća da su i navijači i vlasnici posle tog prvog pokušaja Evrolige istakli da je postojeći model nezamenljiv.

Međutim, okolnosti su se sada promenile. A sad, da li će se Superliga i osnovati? To je već druga priča.


tagovi

UEFAFIFAEvropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara