Pitso Mosimane (©Reuters)
Pitso Mosimane (©Reuters)

Želja za dokazivanjem ili novcem: Čovek sa tri osvojene Lige šampiona zasukao rukave u drugoj ligi

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.12.22. | 10:37

Pitso Mosimane, jedan od najtrofejnijih afričkih trenera današnjice, prihvatio se teškog zadatka da vrati Al Ahli iz Džede u najviši rang u Saudijskoj Arabiji. Od 13.40 časova ga čeka važan meč sa Al Ainom

Obično, kada neki trener osvoji Ligu šampiona, može da bira posao. Još ako elitno takmičenje osvoji tri puta, sa dva različita kluba… Međutim, južnoafrički stručnjak Pitso Mosimane je kao naredni korak u karijeri odabrao jednu vrlo kontroverznu destinaciju – Saudijsku Arabiju, i to drugu ligu. Preuzeo je Al Ahli iz Džede, sa misijom da vrati bogati klub u elitni rang. Zato, važno mu je da osvoji sva tri boda ovog četvrtka od 13.40 časova, na gostovanju još jednom bivšem prvoligašu Al Ainu.

Mosimane je na Crnom kontinentu često osporavan. Za Ligu šampiona 2016. godine, koju je osvojio sa Mamelodi Sandaunsom, mnogi tvrde da je kupljena od strane bogatog vlasnika Patrisa Motsepea, novog predsednika CAF i najvećeg zagovornika za osnivanje Superlige Afrike. Posle Mamelodija, sa kojim je Mosimane pet puta bio prvak Južne Afrike, preuzeo je najtrofejniji klub na kontinentu, Al Ahli iz Kaira. Uzeo ga je neposredno pred finale Lige šampiona za sezonu 2019/2020, Egipćani su osvojili trofej, kao i u narednoj sezoni, kada su po 10. put postali prvaci Afrike.

Izabrane vesti

Mosimane je ipak na kraju dobio otkaz u Al Ahliju, jer za dve i po godine nije uspeo da osvoji nijednu titulu, a uz to je poražen u ovogodišnjem finalu Lige šampiona od Vidad Kazablanke. Probao je prvo 58-godišnji Južnoafrikanac da nađe angažman u Evropi, pominjalo se da bi mogao u Englesku, ali je na kraju završio u Saudijskoj Arabiji. Opet u Al Ahliju, samo iz drugog grada. I iz drugog ranga…

Tim iz Džede, kojeg je u sezoni 2020/2021 vodio Vladan Milojević, letos je ispao iz elite usled remija sa Al Šababom u poslednjem kolu. Probao je Urugvajac Robert Siboldi da ga vrati nazad, ali loše je otvorio sezonu, pa je smenjen početkom septembra.

13.40: (7,50) Al Ain (4,00) Al Ahli Džeda (1,43)

Od dolaska Mosimanea tim iz Džede je osvojio sedam od mogućih devet poena. Odigrao je 1:1 sa gradskim rivalom Džedom, a zatim je savladao Nadžran sa 2:1 i Al Rijad sa 2:0. Usledila je posle toga pauza od dva meseca, zbog Mundijala u Kataru.

Bilo je to dovoljno vremena da afrički strateg postavi ekipu onako kako želi i da vidi na kojim pozicijama su mu potrebna pojačanja. U arapskim medijima se već nekoliko nedelja pominje to da bi po otvaranju zimske pijace mogao da stigne u klub nekadašnji krilni napadač Brajtona, Klub Briža i Anderlehta Persi Tau. Reč je o fudbaleru egipatskog Al Ahlija, Mosimaneovog štićenika još iz Mamelodija, kojeg je upravo on i doveo u Kairo za 1.800.000 evra. Tau na početku sezone nije igrao značajniju ulogu u svom klubu, propustio je kvalifikacije za Ligu šampiona, a u prvenstvu je ulazio sa klupe, ali pitanje je da li mu je status promenilo to što je postigao po gol za Crvene đavole na poslednja dva meča u ligi. Svakako, ako bi ove zime došao Tau u Džedu, bio bi ogromno pojačanje za Saudijce.

Al Ahliju je cilj da sezonu završi na nekoj od prve četiri pozicije. Trenutno je deveti, ima sedam bodova manje od četvrtoplasiranog Al Arabija, ali je uz to odigrao čak četiri meča manje. S druge strane, Al Ain se bori za opstanak i trenutno je ispod crte. Osvojio je samo osam poena iz 11 utakmica.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SAUDIJSKA ARABIJA 2 – ZAOSTALI MEČ 11. KOLA

Četvrtak

13.40: (7,50) Al Ain (4,00) Al Ahli Džeda (1,43)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska ArabijaPitso MosimaneAl Ahli DžedaAl Ain

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara