(©fkzeljeznicar.ba)
(©fkzeljeznicar.ba)

Željo najgori gost u ligi, i Tuzla Siti razočarala ove sezone

Vreme čitanja: 5min | sub. 16.12.23. | 11:46

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Danas na progamu dva meča poslednjeg kola u 2023. godini

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Gostujućom pobedom Borca u Posušju (0:2), otvoreno je 18. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine. Poslednja runda takmičenja ove jeseni biće igrana u naredna tri dana, a nastavlja se danas utakmicama u Gabeli i Tuzli.

Izabrane vesti

GOŠK – ŽELJEZNIČAR (16.00)

Letos je Željezničar igrao kvalifikacije za evropska takmičenja. Ispao je u drugom kolu Lige konferencije, ali su ambicije za prvenstvo bile velike. Nekoliko meseci kasnije, Željo je u situaciji da bude u zoni ispadanja. Neverovatno za klub takve reputacije. Plavi su svega tri boda od zone ispadanja, a budući da igraju protiv ekipe koja ima dva boda manje i ako ostali konkurenti upišu pobede, eto Želje u crvenoj zoni…

Kada je pre nešto više od mesec dana smenjen Nermin Bašić i na njegovo mesto doveden Saudijac Abdulhakim Al – Tuvaidžri očekivali su u taboru Plavih da će nešto krenuti na bolje. Međutim, u naredne četiri utakmice, Željo je osvojio samo bod, i to u poslednjim trenucima kod kuće protiv Posušja. Upisana su tri poraza od Borca, Tuzla Sitija i Veleža, pa onda možda i ne čudi što se došlo u takvu situaciju.

Gledajući gostujuće utakmice, Željezničar je ubedljivo najgori gost u ligi. Nijedan osvojen bod kao i fenjeraš Zvijezda, s tim što je tim sa Grbavice postigao svega tri gola. Premalo za klub takvog renoma. Onda i ne čudi što klubovi u BiH jedva čekaju da im Željo dođe u goste.

Najavili su u taboru Plavih da će tokom zime biti velikih promena, kako u klupskom rukovodstvu, tako i u igračkom kadru. Ni na proleće Željo nema lagan raspored. Zbog toga će danas pokušati prekinuti taj negativan niz i koliko toliko mirnije otići na preko potrebnu pauzu.

Ovo je poslednja utakmica pred pauzu, radujemo se tome. Neki igrači se oporavljaju ove sedmice, neki su se oporavili i nadamo se da će većina njih biti spremna za utakmicu. I dalje nam nedostaje nekoliko igrača, ali bi utakmica trebala biti interesantna. GOŠK je tim koji igra na poseban način, imaju svoj stil igranja pogotovo kod kuće. Pripremamo tim koji je odgovarajući za takvu vrstu igre. Idemo sa planom i idejom kako igrati protiv njih i nadamo se najboljem rezultatu”, rekao je trener Želje Al-Tuvaidžri.

Za Gošk je ova utakmica takođe vrlo bitna, iz razloga što su svega jedan bod više u odnosu na opasnu zonu. Ne žele ni u timu iz Gabele doći u situaciju da na pauzu idu iz crvene zone, pa će pred svojim navijačima pokušati popraviti što se popraviti može. Zanimljivo da je Gošk najlošiji domaćin lige. Osvojio je svega osam bodova na svom terenu i po tom segmentu su na samom dnu tabele. Ne mogu se ni domaći pohvaliti dobrom formom, jer u poslednjih devet utakmica imaju svega jednu pobedu. Ona je upisana pre mesec dana, i to na debiju novog trenera Tonija Karačića. Od tada su upisana dva poraza i jedan remi, ali nedovoljno da se mirno uđe u današnji susret.

Imaju domaći pritisak pred sobom, jer ukoliko trijumfuju preskočiće Želju na tabeli, a ako im se poklope i ostali rezultati, mogli bi skočiti čak i na sedmu pozicij. Svesni su toga u timu iz Gabele, pa će danas svim silama težiti ka pobedi. Iskusni vuk na trenerskoj klupi to itekako dobro zna raditi.

Svesni smo kakva nas utakmica očekuje. Za nas je ovo možda i meč polusezone, jer ukoliko pobedimo dobili smo mnogo. Isto tako, ukoliko izgubimo, izgubili smo mnogo, tako da će naše misli biti usmerene samo ka pozitivnom rezultatu. Očekuje nas težak teren i protivnik koji će svim silama težiti da ostane neporažen. Ne očekujem lepu utakmicu, ali jednu rovovsku borbu za svaku loptu, sigurno da. Želimo mirnije otići na pauzu i zato ćemo dati sve od sebe da dođemo do pobede“, rekao je Toni Karačić pred duel sa Željom.

TUZLA SITI – SLOGA DOBOJ (13.00)

Isto kao i Željezničar, očekivala je Tuzla Siti mnogo više od ove sezone. Međutim, situacija je drugačija pa se i oni bore za opstanak. Trenutno su na pretposlednjem mestu, ali sa malim zaostatkom za ostalim ekipama, pa bi današnji eventualni trijumf možda značio i beg sa pretposlednjeg mesta i opasne zone, što bi koliko toliko donelo mirniju pauzu.

Posle jedne katastrofalne serije od čad tri meseca bez pobede, uspeli su Tuzlaci prekinuti taj negativni niz i pobedom protiv Željezničara se vratili u život. Usledio je posle toga još jedan trijumf kod kuće nad Širokim Brijegom, što je i definitivno značilo da se Tuzla vratila u život. Istina, poražena je u prošlom kolu na gostovanju kod Igmana, ali će njihove misli biti usmerene na današnji duel. Uspeli su povratiti samopouzdanje pred svojim navijačima i vezali dva domaća trijumfa. Razlog za dodatni optimizan leži u tome što današnji rival dolazi potpuno rasterećeno, pa će iz to segmenta možda biti lakše igrati.

Sloga je odigrala ovaj deo sezone iznad svih mogućih očekivanja. Četa Vlada Jagodića je došla u borbu za izlazak na evropsku scenu, što apsolutno niko nije očekivao. Visoko peto mesto sa 27 bodova, garant su mirne pauze ali i mnogo mirnijeg nastavka sezone. Mada, većinu od tih bodova ostvarili su na domaćem terenu, tako da na strani nisu nešto posebno opasni, što ide na ruku današnjem domaćinu. Najavili su i iz tabora Dobojlija da će potpuno rasterećeno ući u današnji duel, pa uloga favorita možda ide domaćinu kojem gori pod nogama, i koji je u ovim trenucima bliži pobedi.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 18. KOLO

Petak

Posušje – Borac Banjaluka 0:2 (0:1)

/Jurilj 5, Kvržić 74/

Subota

13.00: (1,60) Tuzla Siti (3,80) Sloga Doboj (5,20)

16.00: GOŠK Gabela - Željezničar

Nedelja

13.00: (2,60) Zvijezda (3,05) Široki Brijeg (2,70)

15.00: (1,27) Velež (5,30) Igman (9,50)

Ponedeljak

18.00: (1,55) Zrinjski (3,90) Sarajevo (5,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1Bosna i HercegovinaŽeljezničarTuzla Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara