Žeremi Doku (©Reuters)
Žeremi Doku (©Reuters)

Žeremi je Gvardiolin poslednji bingo! Sedam minuta Dokuovog totalnog fudbala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.11.23. | 17:58

Četiri asistencije i gol mladog Belgijanca u ubedljivoj pobedi mančesterskog tima nad Bornmutom

Kada je Žeremi Doku letos stigao na Etihad, mnogi su sa dozom sumnje gledali na odluku Mančester Sitija da istrese 60.000.000 evra za momka što je za tri godine sa Renom postigao jedva dvocifren broj golova i još manje ih namestio. Šampion Engleske je u pauzi između dve sezone izgubio Rijada Mareza te mu je bio potreban neko ko će odmah odmeniti alžirskog majstora na krilu, a Pep Gvardiola je paničnu potragu za zamenom završio nedelju dana pre zatvaranja pijace dovođenjem momka ne preterano zavidne statistike. I kako to obično biva – opet pogodio!

Sumnjičavih je sve manje, Žeremi Doku ih iz nedelje u nedelju razoružava. Sredinom septembra je minijaturom na boku najavio preokret protiv Vest Hema, početkom oktobra ušao sa klupe protiv Lajpciga i u potpunosti promenio tok utakmice, večeras na sitne komade rastavio Bornmut! Ekipa Andonija Iraole je punih pola sata nervirala pristune na Etihadu, a onda se poput munje pojavio omaleni Belgijanac i za sedam minuta je poslao na pod – 6:1 (3:0).

Izabrane vesti

Bilo je to sedam minuta totalnog fudbala 21-godišnjeg fudbalera iz Belgije. Osećaj za prostor, smisao za timsku igru, dribling, trk... Sve je stalo u razmaku od 30. do 37. minuta utakmice 11. kola Premijer lige na Etihadu. Dupli pas sa Rodrijem i udarac kakvog se ne bi postideo već neko vreme odsutni Kevin De Brujne, slalom po desnom boku i asistencija za Bernarda Silvu, a onda još jedna za Manuela Akandžija, mada mu je ona pripisana pošto je lopta posle njegovog udarca pogodila švajcarskog defanzivca i završila iza leđa Jonuca Radua.

Nadahnut posle verovatno najboljeg poluvremena u karijeri, tokom kojeg je bio permanenta opasnost po protivničke defanzivce, Doku je u drugih 45 minuta nastavio tamo gde je stao tokom pauze, te je namestio još dva ppgotka saigračima. Na kraju gol i četiri asistencije kraj njegovog imena - postao najmlađi fudbaler u istoriji Premijer lige koji je učestvovao u postizanju pet golova na jednom meču - kao potvrda da je Gvardiola još jednom ubô premiju.

Zanimljivo, iako je Siti bio efikasan kao nijednom od starta sezone na jednoj utakmici, dvojica startnih napadača Erling Haland i Hulijan Alvarez nisu se upisali u strelce. Zapravo, Haland je po završetku prvog poluvremena odšepao do svlačionice, pa ga je Gvardiola, ne želeći da rizikuje težu povredu, tamo ostavio i šansu ukazao Fodenu, a ovaj dvadesetak minuta kasnije pogodio upravo na asistenciju Dokua. Do kraja su se u strelce upisali još jednom Bernardo Silva i Nejtan Ake na centaršut mladog rezerviste Oskara Boba.

Bornmut rezultatski nema za čime da žali, mada je mogao da pretrpi blaži poraz, jer je pored pogotka Luisa Sinistere u 74. minutu, prethodno poništen gol Dominiku Solankeu zbog ofsajda, a nekadašnji napadač Liverpula je nedugo zatim pogodio i prečku.

Ovim trijumfom Siti se makar na kratko vratio na čelo tabele, dok je Bornmut ostao na 17. poziciji sa šest bodova.

I u ostalim mečevima koji su odigrani u istom terminu takođe je bilo uzbuđenja. Šefild Junajted je u desetom minutu nadoknade iz penala protiv Vulverhemptona stigao do prvog trijumfa u sezoni (2:1), dok je Brentford u malom gradskom derbiju protiv Vest Hema posle preokreta vezao treću uzastopnu pobedu u šampionatu (3:2). Meč dva londonska tima obeležilo je nekoliko detalja. Nil Mope je otvorio vatromet golova svojim prvim pogotkom još od septembra prošle godine (i tada pogodio protiv Vest Hema), dok je Džerod Boven u 26. minutu (pogodio za 2:1) postao prvi igrač u istoriji Premijer lige koji je postigao makar po gol na svakom od uvodnih šest gostovanja.

Kristal Palas je na Tarf Muru rutinski savladao Barnli (2:0), koji je tako postao prvi tim u istoriji Premijer lige sa šest poraza u prvih šest mečeva na svom terenu, a Brajton je u finišu meča na Gudisonu autogolom Ešlija Janga sprečio drugi vezani trijumf Evertona (1:1).

PREMIJER LIGA – 11. KOLO

Subota

Fulam - Mančester junajted 0:1 (0:0)

/Fernandeš 90/

Brentford - Vest Hem 3:2 (1:2)

/Mope 11, Mavropanos 55ag, Kolins 70 - Kudus 19, Boven 26

Barnli - Kristal Palas 0:2 (0:1)

/Šlup 22, Mičel 90+4/

Everton - Brajton 1:1 (1:0)

/Mikolenko 7 - Jang 84ag/

Mančester Siti - Bornmut 6:1 (3:0)

/Doku 30, Silva 33, 84, Akandži 37, Foden 64, Ake 88 - Sinistera 74/

Šefild Junajted - Vulverhempton 2:1 (0:0)

/Arčer 72, Norvud 90+10pen - Belegard 89/

18.30: (2,80) Njukasl (3,25) Arsenal (2,60)

Nedelja

15.00: (4,20) Notingem Forest (3,50) Aston Vila (1,87)

17.30: (10,0) Luton (6,50) Liverpul (1,25)

Ponedeljak

21.00: (2,15) Totenhem (3,60) Čelsi (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiŽeremi DokuPremijer ligaBornmut

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara