Fransisko Konseisao i Dušan Tadić (©Reuters)
Fransisko Konseisao i Dušan Tadić (©Reuters)

Zijeh preskup za Ajaks, Tadić će ostati desno krilo iako mu ta pozicija više ne prija

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.01.23. | 09:36

Posle slabe polusezone, prvak Holandije nastavlja prvenstvenu trku ove nedelje od 14.30 časova, kada će u sklopu 15. kola Eredivizije da gostuje NEC-u

Odavno Ajaks nije odigrao tako lošu polusezonu kao minulu. Navikli smo, od dolaska kapitena fudbalske reprezentacije Srbije Dušana Tadića u Amsterdam da gledamo sjajne Kopljanike, ali ovog puta je najtrofejniji holandski prvak novogodišnje praznike dočekao tek na trećoj poziciji na tabeli Eredivizije. Priliku da posle dva meseca pauze popravi svoj položaj Ajaks će imati ove nedelje od 14.30 časova, kada će u okviru 15. kola da gostuje NEC-u u Najmegenu.

Ta prva polovina novembra pre početka Mundijala bila je mnogo loša po Ajaks. Poraz od PSV-a (2:1), pa remiji sa Viteseom (2:2) i Emenom (3:3) otežali su mu položaj na tabeli. Uz to, Kopljanici su eliminisani i iz Lige šampiona, zauzeli su treće mesto na tabeli svoje grupe, pa su se preselili u Ligu Evrope.

Izabrane vesti

Sve to bio je povod za diskusiju o tome da li je vreme da Ajaks polako menja kostur. Pre svega, tu se misli na Tadićevu ulogu, pošto je kapiten amsterdamskog velikana bio ispod prepoznatljivog nivoa. Često mu je i trener Alfred Šrojder menjao poziciju, pošto je od dolaska Stevena Bergvajna izgubio svoje mesto levog krila.

Najčešće je Tadić završavao uz desnu aut liniju, ali tamo se baš nije nešto pokazao. U ofanzivi je još i bio dobar, imao je u proseku u Erediviziji po četiri ključna dodavanja za 90 minuta. Međutim, izgubio je 34-godišnjak na brzini, zbog toga malo pati defanziva. Brže i gubi snagu. Sve to je naravno i očekivano.

14.30: (7,50) NEC (4,60) Ajaks (1,42)

Ne namerava Ajaks da se odrekne svog kapitena, to ni nije bila tema u Holandiji. Međutim, Šrojderov stručni štab je razmišljao o tome da mu malo promeni ulogu u timu. Možda da ga više koristi kao polušpica. Zato je važno prvo da se nađe drugo desno krilo.

I tako se u medijima pojavilo ime marokanskog reprezentativca Hakima Zijeha kao potencijalne mete Ajaksa. Bio bi to posao iz snova, jer 29-godišnjak rođen u Holandiji, na kojem je Ajaks pre dve i po godine zaradio 40.000.000 evra, u Čelsiju nije u prvom planu. Ove sezone je odigrao tek 235 minuta u Premijer ligi, zato želi da napusti London. Ipak, za sada deluje da od njegovog povratka na Johan Krojf arenu nema ništa.

Ne verujem da će Zijeh da dođe. Mislim da smo prebukirani u ofanzivi. Svi znaju da je Hakim sjajan fudbaler, ali ima visoku cenu. Zato, taj posao nije prioritet za nas“, kazao je Šrojder.

Videćemo da li je pauza prijala Tadiću, odnosno hoće li zaigrati protiv NEC-a ponovo na desnom krilu. Rezultati su pokazali da je po Ajaks ipak malo bolje kada Steven Bergujis igra na toj poziciji. Do sada, Tadić je odigrao ove sezone u svim takmičenjima devet puta kao desno krilo, sedam kao levo, a po dva puta kao napadač i centralni vezista. Ima učinak od tri postignuta pogotka i 10 asistencija.

Hakim Zijeh i Dušan Tadić (©AFP)Hakim Zijeh i Dušan Tadić (©AFP)

Teško je reći hoće li uopšte Ajaks i probati da angažuje još neko krilo. U januarskom prelaznom roku se već aktivirao, doveo je iz Viljareala argentinskog golmana Heronima Ruljija za 7.500.000 evra, uz još 5.000.000 potencijalnih bonusa. Sada je ukupan iznos novca koji je Ajaks potrošio samo na ime obeštećenja na pojačanja od početka sezone je 113.100.000 evra.

Za sada, najvažnije po navijače Ajaksa je da ekipa koju Šrojder ima na raspolaganju odigra što je moguće bolje u Najmegenu. Ako uspe da trijumfuje, preskočiće na tabeli PSV, pošto je tim iz Ajndhovena kiksnuo u subotu i odigrao 0:0 sa Spartom. Uz to, Šrojderu je važno da se prekine ta crna serija od tri uzastopne utakmice bez pobede.

U sklopu priprema za nastavak sezone, Ajaks je 30. decembra odigrao jedan neobičan prijateljski meč protiv drugoligaša Telstara. Igralo se 120 minuta, posle sat vremena su potpuno promenjene postave, a Kopljanici su na kraju slavili sa 5:1. Međutim, onaj prvi tim, za koji je Tadić igrao, vodio je samo sa 1:0 pre izmena. Kasnije je Brajan Brobi bio trostruki strelac.

Ajaks je u seriji od četiri uzastopne pobede nad NEC-om, od kojeg je poslednji put izgubio još 2005. godine. Prošle sezone ga je savladao sa po 5:0 i 1:0, dok se u okviru ove još nisu sastali. Tadić je tokom karijere igrao 10 puta protiv današnjeg rivala, slavio je u šest navrata (po dva remija i poraza), uz učinak od pet golova i šest asistencija. NEC je trenutno 11. na tabeli sa 17 poena.

EREDIVIZIJA - 15. KOLO

Petak

Tvente - Emen 2:0 (1:0)

/Van Volfsvinkel 5, Sadilek 67/

Subota

RKC - Hereven 0:0

AZ Alkmar - Vitese 1:1 (0:0)

/Pavlidis 77 - Sanko 87/

Fortuna Sitard - Go Ahed 0:2 (0:2)

/Kujpers 21, Adekanje 44/

PSV - Sparta 0:0

Nedelja

12.15: (4,60) Utreht (3,60) Fajenord (1,80)

14.30: (1,95) Kambur (3,50) Volendam (3,90)

14.30: (7,50) NEC (4,60) Ajaks (1,42)

16.45: (2,75) Ekscelzior (3,35) Groningen (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

AjaksDušan TadićNECEredivizijaHakim Zijeh

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara