Zito Luvumbo (YouTube, printscreen)
Zito Luvumbo (YouTube, printscreen)

Zito Luvumbo hoće u Seriju A: Za poluvreme dva gola i iznuđen penal

Vreme čitanja: 2min | uto. 30.05.23. | 22:46

Veliki preokret Kaljarija u prvom polufinalnom meču plej-ofa Serije B sa Parmom - 3:2

Nekada su vojevali prvoligaške bitke, a sada se bore za povratak u najjači rang italijanskog fudbala. Kaljari je iz Serije A ispao prošle sezone, Parma godinu dana ranije, a 3. juna saznaćemo ko će u finale plej-ofa Serije B protiv Sudtirola ili Barija (Sudtirol je kod kuće pobedio 1:0).

Za korak ispred ka povratku među najbolje italijanske klubove trenutno je Kaljari, koji je nakon uzbudljive završnice uspeo pred svojim navijačima da stigne do 3:2, te s prednošću putuje na sever Italije. Imaju za čim da žale gosti. Vodili su 2:0, ali je iskusni lisac Klaudio Ranijeri dobro namirisao 21-godišnjeg Zita Luvumbu, ubacio ga u igru početkom drugog poluvremena i dobio šta je hteo - preokret.

Izabrane vesti

Mladi napadač iz Angole dvaput je matirao Leandra Čičizolu, koji je takođe u poluvremenu zamenio Đanluiđija Bufona i, u međuvremenu, iznudio penal koji je u 2:2 pretvorio najbolji igrač Kaljarija, Đanluka Lapadula. Bilo je to u 85. minutu, ali ne i poslednja reč Luvumbe. U prvom minutu nadoknade sjajno je "lažnjakom" stvorio sebi poziciju za šut i poslao loptu pod prečku.

Pre toga, momak koji je februara 2019. iz rodne Luande išao na probu u Mančester Junajted, iz voleja je savladao argentinskog golmana. Nije prošao Zito Luvumbo svojevremeno na Old Trafordu, ali jeste godinu dana kasnije u Kaljariju, gde bi pod Ranijerijevom komandom mogao značajno da napreduje. Ovi golovi bili su mu četvrti i peti u sezoni.

Sledi i duel na severu Italije, ali posle ispuštena dva gola prednosti biće teško domaćinima da povrate samopouzdanje. Uspela je Parma preko Poljaka Adrijana Benedičaka i Švajcarca Zimona Zoma da stekne lepu prednost za manje od pola sata igre, međutim, isto toliko vremena u finišu meča bilo je dovoljno domaćinima na Sardiniji, čiji je gol čuvao srpski internacionalac Boris Radunović, da preokrenu rezultat.

Podsećanja radi, direktan plasman u Seriju A izborili su Frozinone i Đenova.

SERIJA B – POLUFINALE PLEJ-OFA (PRVE UTAKMICE)

Ponedeljak

Sudtirol – Bari 1:0 (0:0)

/Rover 90+2/

Utorak

Kaljari - Parma 3:2 (0:2)

/Luvumbo 68, 90+1, Lapadula pen 85 - Benedičak 10, Zom 26/



tagovi

ParmaKaljariĐanluiđi BufonBoris RadunovićSerija ASerija B

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara