Život iz Kalifornije Nemanje Stojića: Od odbačenog u Partizanu do reprezentacije

Vreme čitanja: 5min | ned. 09.04.23. | 09:21

Defanzivac TSC jedno od najprijatnijih iznenađenja Mozzart Bet Superlige

Drugo mesto na tabeli Mozzart Bet Superlige i sjajna izdanja tima iz Bačke Topole tokom cele sezone nisu ostala nezapažena. Mogli su da se pohvale sa čak trojicom reprezentativaca Topolčani u januarskom prijateljskom duelu Srbije i SAD, ali malo ko je očekivao da će se na spisku za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naći jedan igrač ekipe TSC-a. Letošnje pojačanje, Nemanja Stojić, ukrasio je pobedom debi u dresu Orlova, nigde drugde nego u Gradu anđela. Mnogo lepih sećanja nosi član druge najbolje odbrane u prvenstvu, i ističe kvalitet protivnika kojeg su on i saigrači uspeli da savladaju (2:1).

Izabrane vesti

„Jedna velika stvar u mojoj karijeri, nisam se nikako nadao da ću se naći na spisku, čast i privilegija je nositi dres reprezentacije, to sam sanjao kao mali i taj san sam ispunio. Sam rad sa selektorom i stručnim štabom Srbije je jedno veliko iskustvo za mene. Nosim lepe uspomene iz Los Anđelesa, nisam do tada imao priliku da letim za Ameriku, oduševljen sam celim doživljajem, pogotovo Kalifornijom. Stigli smo i da pogledamo košarku, bili smo na meču Klipersa i San Antonija. SAD su dobra reprezentacija, poseduju kvalitet i dobro rade, praviće u budućnosti sigurno bolje rezultate. Imali su negde kao i mi igrači iz domaće lige, ali i dva, tri igrača sa Mundijala, jedna perspektivna ekipa“, kaže u izjavi za Mozzart Sport odbrambeni igrač Topolčana.

Obradovao se novom pozivu mladi defanzivac, ali nije uspeo da zabeleži novi nastup, ovoga puta u zvaničnim mečevima. Obe utakmice koje je Srbija dobila (sa 2:0) presedeo je na klupi. Ne očavajava, već ističe da je sama činjenica što je bio deo ekipe jedno veliko iskustvo. Do nedavno je Mitrovića, Tadića i Sergeja mogao da gleda samo preko televizije, a sada se našao u istom timu sa njima.

„Bili smo favoriti u oba meča iako je grupa teška, u svaku utakmicu mora da se uđe sa sto odsto koncentracije, pogotovo jer nam svi daju ulogu favorita. Protiv Litvanije smo odigrali kako treba, pobedili mirno, bez većih problema u igri. U Podgorici je bilo teže, Crnogorci su odigrali dobro pre svega defanzivno. Veliko iskustvo ponovo za mene, do juče sam gledao te igrače na televiziji, tako da sam bio jako oduševljen što provodim vreme sa njima i treniramo zajedno. Ostavili su baš pozitivan utisak na mene, sve nešto što sam mislio o njima su mi potvrdili, kakvi su profesionalci i o kakvim igračima se radi“, navodi Stojić.

Sledeći ciklus kvalifikacija je u junu, do tada predstoji borba za Evropu, ali Nemanja Stojić ima velika očekivanja i nada se da će se ponovo naći na spisku za mečeve protiv Bugarske i Jordana. Ne krije ni svoje oduševljenje likom i delom Dragana Stojkovića Piksija.

„Nisam se nadao ni ovom pozivu, sada rastu apetiti, a na meni je da radim i da iz dana u dan napredujem i stavim sebe kao opciju selektoru. Piksi je baš kao što kažu, čovek koji je pričom pored terena ostavio najveći utisak, možda ne očekujete tako nešto, najbolji fudbaler sa ovih prostora, a tako harizmatičan, pozitivan, zna da posavetuje, da se našali, baš lepe i pozitivne stvari mogu samo da kažem o njemu“, rekao je Nemanja Stojić.

Sa ekipom iz Bačke Topole nekadašnji igrač Metalca trenutno drži drugu poziciju, koju je malo kod očekivao. Ipak, smatra da takav rezultat nije iznenađenje, već da se do njega došlo jednom pozitivnom atmosferom i napornim radom, ali i dobrom organizacijom kluba.

„Ne mogu da kažem da nas je iznenadilo što smo drugi, cilj koji je bio postavljen je Evropa, idemo iz meča u meč i želimo sve da pobedimo, na kraju ćemo videti gde smo i šta smo. Satisfakcija je biti drugi, jedan ozbiljan rezultat, ali ništa nismo uradili jer ima još osam utakmica, nadam se da ćemo uspeti da zadržimo drugo mesto, na nama je da igramo, radimo i da se trudimo. Od prvog dana sam video o kakvom klubu se radi, najorganizovaniji klub u Srbiji, svi su me prihvatili odlično, sa stručnim štabom sam radio u prethodnom klubu i bio sam upoznat sa njihovim radom. Napravila se lepa priča, igrači su jedna porodica, svi se podržavamo i bodrimo, to je ključ dosadašnjih rezultata“, ističe Stojić.

Vrlo je zanimljiva priča Nemanje Stojića, koji je karijeru počeo u mlađim selekcijama Partizana, da bi nakon više godina prešao u redove Crvene zvezde. Put do reprezentacije i borbe za Ligu šampiona vodio ga je preko Grafičara, Zlatibora i Metalca, sa kojim je i ispao iz Mozzart Bet Superlige. U TSC ga je doveo njegov sadašnji šef stručnog štaba, Žarko Lazetić.

„Bio sam u Partizanu od prvog dana do poslednjeg, prošao sam njegovu školu. Ljudi u klubu su odlučili da nisam potencijal, pa sam morao da idem drugim putem. Pojavila se Zvezda koja me htela dovesti, mislio sam da je to pravi potez za moju karijeru. Bio sam u Grafičaru na pozajmici, tu sam dosta napredovao i dosta sam naučio, tako da su oni vrlo bitan klub u mojoj karijeri. Stigao je poziv Metalca, odnosno Žarka Lazetića. Iako smo ispali iz lige, Metalac mi je najviše dao kao klub, dosta sam naučio iz te situacije, nakon te sezone sam dosta zreliji. Ne može svako iz omladinaca večitih da se nađe u prvom timu, ja sam išao težim putem, bilo je hiljadu iskušenja i nije bilo lako. Uspeo sam da pronađem sebe i neki svoji put“, prepričava Nemanja Stojić.

Zimus su se pojavile informacije da je Stojić na meti više inostranih klubova, ali ne želi defanzivac Topolčana da se opterećuje ponudama, već da se posveti trenutnom klubu i odigra po njemu vrlo kvalitetnu sezonu domaćeg fudbala. Ipak, ne skriva da bi jednog dana voleo da se oproba u nekoj od najjačih liga.

„Postoji neko interesovanje verovatno i sada ali ja sam fokusiran na TSC. Voleo bih da se oprobam u nekoj jačoj ligi od naše, u nekoj od liga petice. Nadam se da ću jednog dana imati tu opciju. Prvenstvo u Srbiji je sada bolje, glavni faktor je pet ekipa u Evropi, tri direktno idu u grupnu fazu. To je za sve klubove velika dobit, zbog toga su i timovi ulagali dosta. Konkurencija je dosta ujednačena i liga je kvalitetnija“, naveo je za kraj Stojić.


tagovi

Nemanja StojićŽarko Lazetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara