Džud Belingem (©Reuters)
Džud Belingem (©Reuters)

Zlatni dečko klase 03: Belingemovih 97 odsto, Karletov uticaj i projekcije o naslednicima iz sledeće generacije

Vreme čitanja: 3min | pon. 04.12.23. | 09:27

Mesi, Pogba, Mbape, Haland… Samo su oni bili ubedljivi kao Realov as

Tradicija duga 27 godina i neki od najvećih fudbalera 21. veka na spisku dobitnika od 2003. pa na ovamo. Lionel Mesi, Kilijan Embape, Erling Haland, samo neke da pobrojimo. I ne slučajno baš njih, jer samo su oni mogli makar da se mere sa jednoglasnom podrškom koju je u ove godine dobio Džud Belingem, novi Zlatni dečko evropskog i svetskog fudbala…

Svi oni koji fudbal prate makar i na povremenoj bazi znaju da je Zlatni dečko nagrada koju italijanski Tutosport uručuje najboljem mladom igraču, ne starijem od 21 godine. Isprva je stručnu komisiju činilo 30 novinara iz najuticajnijih evropskih novina, 2018. je taj broj skočio na 50, a od prošle sezone glasa čak 50 “sudija”.

Izabrane vesti

I mada je ove sezone konkurencija bila žestoka, jer u otpicaju su bila i imena Bajernovog Džamala Musijale, pa Barsinog Lamina Jamala, Lajpcigovog Ćavija Simonsa ili Vorena Zair-Emerija iz Pari Sen Žermena, Belingem ih je prosto sve oduvao. Logično sasvim, on se odavno ne igra fudbala, on na svojim 20-godišnjim leđima nosi madridski Real.

Zato i ne čudi što je u anketi Tutosporta dobio 485 od maksimalnih 500 bodova, odnosno 97 odsto glasova. Toliki procenat apsolutne podrške imao je još samo Embape, u periodu kada je bilo 30 “glasača”. Čak 45 od 50 sudija Belingema je biralo kao najboljeg mladog igrača, preostalih pet su ga svrstali na drugo mesto. Da sve bude još čistije, Belingem je proglašen za najboljeg i u internet anketi običnih navijača.

Verovali ili ne, Real Madrid je tako dobio svog prvog Zlatnog dečka u istoriji, još jedan razlog za ponos Belingema.

Mogu da kažem da dosta dobro znam koliko sam počastvovan time što sam dobio ovaj prestižan trofej. Jer on se deli baš od 2003, godine u kojoj sam rođen. Posle Vejna Runija, jednog od mojih idola, i Rahima Sterlinga, treći sam Englez koji je osvojio ovu nagradu”, rekao je Belingem za Tutosport.

Nije mu ovo prva nagrada za najboljeg mladog igračaNije mu ovo prva nagrada za najboljeg mladog igrača

Zadovoljan i zato što je okončao godine Barsine dominacije, jer su poslednje dve nagrade završile u rukama Pedrija i Gavija. Belingem je na “izlaznom godištu”, jer sledeće sezone će za njega već biti kasno, uspeo da se ipak dokopa vrednog trofeja.

Zaista sam ga želeo, jer ovaj trofej samo jednom osvajaš”.

Uobičejene zahvalnice potom klubu, porodici, saigračima… Ali i Realovom fizioterapeutu koji mu je pomogao da se ekspresno vrati na teren posle povrede ključne kosti.

Mada, taman i da je bio sporiji verovatno bi Belingem svejedno osvojio Zlatnog dečka. Ove godine je bio dominantan. Za Borusiju 14 golova. Za Real u samo pet meseci 15 golova uz četiri asistencije. Nezaustavljiv je.

Trudim se. Žestoko sam posvećen napretku i radu. Ali pohvale idu gospodinu Ančelotiju koji mi je pronašao pravu poziciju i dao mi slobodu na terenu. Zato sada letim”.

Toliko da ga čak porede i sa Kakom, iako Belingem iz perioda u Dortmundu nimalo nije podsećao na slavnog Brazilca.

Istina je, mada sam u jednom aspektu i dalje razočaranje ako me poredimo sa njim… Još ne govorim španski. Izvinite, ali imam neke poteškoće sa ovim jezikom. Težak mi je, priznajem. Ali garantujem maksimalnu posvećenost”.

Prethodni dobitniciPrethodni dobitnici

Na stranu sad španski, šta obećava na terenu?

Volim da se takmičim i ambiciozan sam. Tako da želim brzo napred. Nadam se da će ovaj pehar biti samo lansirna rampa za nove trofeje”.

I odmar konkretno pitanje za Belingema, koga vidi kao naslednika kada sledeće sezone iz konkurencije izbrišemo klasu 03?

Prvo da pozdravim mog prijatelja Džamala Musijalu iz Bajerna, bio je drugi, a bili smo cimeri u mlađim reprezentativnim kategorijama Engleske oko tri godine. A za narednu godinu izdvojiću tri imena. Ardu Gulera, koji se oporavio od povrede zbog koje nije još debitovao za Real, čovek je fenomen, videli smog a na treninzima i sve nas je očarao. Onda još jednog mog bivšeg saigrača Džejmija Bajno-Gitensa iz Borusije Dortmund. I na kraju mog brata Džoba, rasnog napadača kakav je bio i naš otac.

Ali Džob igra za Sanderlend, u drugoj ligi? Pravila mu ne dozvoljavaju da bude i nominovan?

Za sada. Ali ako se Crne mačke propnu do Premijer lige – obratite pažnju”, završio je Belingem.


tagovi

Zlatni dečkoDžud BelingemReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara