Marko Vešović u dresu Karabaga (©Reuters)
Marko Vešović u dresu Karabaga (©Reuters)

Zna se ko je kralj na Kavkazu, Vešović protiv Anđelkovića za 10. trofej u karijeri

Vreme čitanja: 3min | pet. 27.05.22. | 10:18

Karabag protiv Zire (17 č) u finalu Kupa Azerbejdžana igra za overu duple krune

Nema nikakve dileme, Karabag je najkvalitetniji fudbalski klub u Azerbejdžanu. Postao je prvak sa čak 19 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Nefči, sada se izjednačio sa njim i po broju titula (po devet), a danas od 17 časova ima priliku da kruniše sezonu osvajanjem Kupa Azerbejdžana. U finalu će mu rival biti Zira, trećeplasirana ekipa iz minulog šampionata.

Koliko je Karabag iznad svih sunarodnika najbolje pokazuje to što je poslednji poraz na domaćoj sceni doživeo još 25. oktobra od Sabaila (3:1) u prvenstvu. Od tada su Konjanici vezali 24 meča, ostvarili su 20 pobeda i četiri remija.

Izabrane vesti

Ekipa na čijoj klupi već 14 godina sedi Gurban Gurbanov, svojevremeno dželat naše reprezentacije u dresu Azerbejdžana, ove sezone je bila veoma uspešna u Evropi. Karabag je igrao u Ligi konferencije, prošao je bez većih problema grupnu fazu, ali je potom u šesnaestini finala naleteo na Olimpik iz Marselja, koji ga je savladao sa zbirnih 6:1.

O kvalitetu, ali i stilu igre Gurbanovih Konjanika svedoče sjajni podaci iz najmlađeg takmičenja UEFA. Karabag je druga ekipa u čitavom takmičenju po posedu, držala je u proseku loptu 59 odsto vremena. Samo je AZ Alkmar bio bolji, sa 59,9 odsto. Takođe, jedan od dva najtrofejnija kluba kavkaske države je na deobi druge pozicije po broju izvedenih kornera u tom takmičenju, imao ih je zbirno 66. Više je izveo samo osvajač Roma, 75, dok je poraženi finalista Fajenord takođe imao 66 kornera. Karabag je u top pet i po broju uspešnih pasova sa 83,9 odsto.

17.00: (1,45) Karabag (3,90) Zira (7,50)

Zbog svega toga, ekipa za koju nastupa nekadašnji bek Crvene zvezde Marko Vešović apsolutni je favorit danas. Crnogorac igra za deseti trofej u karijeri, do sada je uzeo tri titule i jedan kup sa poljskom Legijom, duplu krunu sa Rijekom, po titulu i kup Srbije sa Zvezdom, kao i pomenuti pehar sa Karabagom ove sezone. Najviše se očekuje u finalu od brazilskog ofanzivca Kadija, bivšeg člana Koritibe i portugalskog Estorila, koji je ove sezone najbolji strelac (12 golova) ali i asistent ekipe (13). Pretnja po Ziru naravno je i Hrvat Filip Ozobić, koji je pogodio 11 puta u svim takmičenjima, a ima i šest asistencija.

Zira je ove sezone dva puta uspevala da zaustavi nalete Karabaga, u prvom kolu su na njenom terenu odigrali 1:1, a potom 8. maja na stadionu Karabaga 0:0. Ekipa koja je osnovana u Agdamu, ali zbog rata sa Jermenima već godinama nije u mogućnosti da igra u tom gradu već nastupa u Bakuu, dobila je preostala dva susreta ove sezone sa po 2:0 i 3:0. Zato, tim nekadašnjeg štopera Javora i Zlatibora Nemanje Anđelkovića (25), za sedam godina postojanja nijednom do sada nije pobedio Karabag. Sastali su se 27 puta, Konjanici su slavili u 18 navrata, a ostalo su bili remiji.

Karabag se danas bori za svoj sedmi trofej u Kupu Azerbejdžana, prvi od 2017. godine, dok je Ziri ovo prvo finale u tom takmičenju i još nema nijedan pehar u svom vlasništvu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

KUP AZERBEJDŽANA – FINALE

Petak

17.00: (1,45) Karabag (3,90) Zira (7,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup AzerbejdžanaKarabagMarko VešovićNemanja AnđelkovićZira

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara