©Starsport
©Starsport

Znate li ko je poslednji fudbaler iz Superlige koji je dao gol za reprezentaciju?

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.10.23. | 10:35

Post članova šampionata Srbije dug 14 godina

Drugim porazom od Mađarske (1:2) u aktuelnim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Srbija je došla u situaciju da samo pobedom protiv Crne Gore ostavlja sudbinu u Grupi G u svojim rukama. Utakmica u Budimpešti, osim što je Orlovima nametnula imperativ pobede u preostala dva izazova, predstavljala je i pokazatelj druge fudbalske dimenzije iz nekoliko perspektiva kad se povuku paralele između Srbije i naših severnih komšija.

Nacionalni stadion kakav za naše pojmove predstavlja naučnu fantastiku, ali i 65.000 ljudi na tribinama istog, uveliko su teme o kojima je sve rečeno, međutim, zanimljiv podatak i nešto što otvara nova pitanja jeste broj igrača iz domaćih šampionata koji su na Puškaš areni upisali minute.

Izabrane vesti

U opremi domaćina pojavila su se šestorica fudbalera iz šampionata Mađarske, u redovima Srbije nijedan iz Mozzart Bet Superlige. Za razliku od Rosijevog tima u kojem je drugi put u nešto više od mesec dana vesnik pobede nad Srbijom golom bio Barnabaš Varga, napadač Ferencvaroša, praktično se ne pamti kad je poslednji put neki igrač iz našeg šampionata imao značajniju ulogu za Orlove. Ovu činjenicu na najbolji način oslikava podatak da strelac gola za Srbiju na zvaničnoj utakmici nije bio igrač iz nekog superligaša već 14 godina!

Naime, od pogotka Nenada Milijaša 6. juna 2009. godine protiv Austrije navijači Srbije nisu videli pogodak potpisan od strane igrača sa domaće pozornice. Tadašnji fudbaler Crvene zvezde realizovao je najstrožu kaznu koju je prethodno iznudio Danko Lazović i postigao gol vredan dragocena tri boda u borbi za plasman na Svetsko prvenstvo. Član reprezentacije koju je sa selektorske pozicije predvodio Radomir Antić praktično se tim pogotkom i oprostio od Marakane, jer je samo devet dana kasnije predstavljenu Vulverhemptonu kao novi igrač pristigao upravo iz Ljutice Bogdana.

Potraga za reprezentativnim golom igrača iz Superlige postignutim iz igre vraća nas još godinu dana unazad i to baš na današnji dan. Takođe u susretu sa Austrijom, ali u gostima, Ivan Obradović je praktično overio slavlje Orlova u Beču (3:1), pa uz osvrt na aktuelne probleme nacionalnog tima slavimo i nepopularnu godišnjicu, odnosno deceniju i po od perioda kada su makar igrači Crvene zvezde i Partizana imali ulogu značajniju od 24. imena na spisku selektora.

Članovi 12. lige Starog kontinenta po UEFA koeficijetu odavno nisu materijal za nacionalni tim, s obzirom na politike klubova koji ih prodaju već kao tinejdžere i još u vidu fudbalske sirovine velikog potencijla. Bez prilike da konkretnije steknu simparije domaće publike mladi igrači odlaze u najbolje lige Evrope, a upravo takav trend doprineo je utisku da se sve manje ljubitelja fudbala identifikuje sa nacionalnim timom i generalno članovima reprezentacije.

Upravo činjenica da su uskraćeni da u klubovima koje imaju priliku gledaju uživo steknu idole koje će pratiti i u reprezentaciji, opravdanje je za nove generacije što poglede u potrazi za idolima usmeravaju ka stranim zvezdama. Možda bi kraj niza dugog 14 godina predstavljao i prvi korak ka trenutno nerealnoj slici da Srbija jednog dana zaigra pred 65.000 domaćih navijača.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeNenad MilijašOrlovikvalifikacije za EPkvalifikacije za epKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara