Žreb za LE: Samo ne Gent! Ko su Partizanovi rivali po meri, Škoti, Danci ili možda Austrijanci?

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.08.22. | 09:00

Dvomeč sa AEK-om iz Larnake daleko važniji od današnjeg žreba

Loš start sezone utišao je atmosferu u Humskoj gotovo do minimuma, pa će navijači Partizana žreb plej-ofa Lige Evrope osluškivati bez ikakve euforije. Ipak, crno-beli će u Nionu biti dva puta naći u bubnju, prvo onom važnijem od 13 časova koji se tiče željenog plasmana u završnu fazu kvalifikacija za Ligu Evrope, a sat kasnije za Ligu konferencije, gde će se naći poraženi iz dvomeča sa AEK-om iz Larnake.

Svima je u Humskoj kristalno jasno da bi okršaji sa Kipranima u ogromnoj meri mogli da preokrenu situaciju, povrate izgubljeno samopouzdanje unutar svlačionice i zaustave poniranje igre i rezultata koje traje nedeljama. Tek ukoliko u svemu tome uspeju izabranici Ilije Stolice, ovaj današnji žreb Lige Evrope će dobiti na važnosti.

Izabrane vesti

Crno-beli imaju želje, kao i protivnika kog bi želeli da izbegnu u što širem luku. U pitanju je belgijski Gent, koji je na neki način oslovljen kao jedini neželjeni rival ekipe Ilije Stolice u narednoj fazi takmičenja. Partizan se nikako nije snalazio u okršajima sa belgijskim timom u prošloj sezoni Lige konferencije. Gent je u prvoj utakmici u Humskoj prvo u potpunosti umrtvio igru Partizana i napadači ga onesposobio, a onda je preko Svena Kumsa došao do pobedonosnog pogotka. U drugoj utakmici je delovalo da će stvari biti nešto drugačije po Partizan, koji nije blistao ali je uspeo da povede u 66. minutu evrogolom Slobodana Uroševića. Ipak, domaćin se potom trgao i došao do boda preko Tarika Tisudalija, čime je praktično već tada osigurao prvo mesto na tabeli u Grupi B. U pitanju je nova sezona, Partizan sad ima drugačiji tim i stil igre, ali je Gent ostao u lošem sećanju crno-belima. Ekipa Hajna Vanhacebruka takođe nije na najbolji način otvorila sezonu, ima dva osvojena boda iz isto toliko kola, ali sa druge strane i dovoljno vremena da se vrati na željeni kolosek.

Naravno, Gent nije nikakav bauk i neće biti nepobediv ukoliko Partizan u međuvremenu popravi sliku, a tek nisu ostali potencijalni pritivnici. Vrlo je teško odrediti ko bi mogao da bude rival po meri ovoj ekipi Partizana, ali je jasno da sa svima može ravnopravno da se igra.

Ausrtija iz Beča je prošla kroz turublentan period i finansijske probleme, pa je ovu sezonu tamošnje Bundeslige započela sa minusom od tri boda, a onda je u prvom kolu naletela na snažni Salcburg (0:3). Bod protiv LASK-a (1:1) joj nije pomogao da napusti poslednje mesto na tabeli, ali je ovom meču pokazala evidentne pomake u svojoj igri. U svakom slučaju jasno je da se ne radi o ekipi od koje treba preterano strepeti.

Danski Silkeborg je verovatno najmanje atraktivan protivnik, ali treba imati na umu da sastav Kenta Nilsena ima sedam bodova u prva tri kola tamošnjeg prvenstva. Vezao je dve pobede u derbijima sa Midtjilandom i Brondbijem, a sledećeg vikenda dočekuje Olborg. Škotski Harts se vratio na evro-scenu posle šest godina pauze, zahvaljujući dobroj sezoni u kojoj se našao iza leđa Seltiku i Rendžersu, ali je daleko od kvaliteta nedodirljivog dvojca. Ekipa Robija Nilsona je pobedom otvorila sezonu, što joj je podiglo samopouzdanje, mada će slika biti jasnija posle gostovanja Hibernijanu narednog vikenda.

Ukrajinskim timovima je najveći problem to što nemaju kontinuitet takmičarskih utakmica, mada je Dinamo iz Kijeva pre nekoliko dana u Istanbulu pokazao da i takva situacija može da se prebrodi. Dnjepar je prošle sezone kod zaustavljanja prvenstva bio na trećem mestu iza Šahtjora i Dinama, radi se o ekipi koja ima kvalitet pa stoga i mora da izaziva respekt od svakog protivnika.

Turski timovi su uvek nepoželjni, kako zbog kvaliteta, tako i zbog prilično neugodne atmosfere na njihovim stadionima, pa stoga i Sivas pada među one potencijalne rivale Partizana koje bi bilo bolje izbeći. Radi se o osvajaču Kupa Turske i prošle sezone, ali sa druge strane i ekipi koja je prošlo prvenstvo okončala na 10. mestu. Stoga ne treba preterivati sa pohvalama na račun ekipe Rize Čalimbaja, koja nije nikakav bauk, što je potvrdio i ubedljiv poraz od Trabzona u Superkupu (0:4).

Žreb Lige konferencije je zakazan sat vremena kasnije (14.00), a ukoliko se desi da se Partizan preseli u ovo takmičenje potencijalni rivali su mu pobednici mečeva Spartak Trnava (Slovačka) – Rakov (Poljska), Fehervar (Mađarska) – Petrokub (Moldavija), Levski (Bugarska) – Hamrun (Malta) i Lugano (Švajcarska) – Hapoel Ber Ševa (Izrael).

ŽREB ZA PLEJ-OF LIGE EVROPE:

Šešir 1 (Prioritet 1):

Gent (Belgija)

Austija Beč (Austrija)

Harts (Škotska)

Sivas (Turska)

Dnjepar (Ukrajina)

Silkeborg (Danska)

Šešir 2 (Prioritet 2)

Ludogorec (Bugarska)/Dinamo (Hrvatska)

Crvena zvezda (Srbija)/Pjunik (Jermenija)

Šerif (Moldavija)/Viktorija Plzenj (Češka)

Karabag (Azerbejdžan)/Ferencvaroš (Mađarska)

Bode (Norveška)/Žalgiris (Litvanija)

Makabi Haifa (Izrael)/Apolon (Kipar)

Šešir 3 (Prioritet 3)

Malme (Švedska)/Didelanž (Luksemburg)

Šamrok (Rep. Irska)/Škupi (Makedonija)

Linfild (Sev. Irska)/Cirih (Švajcarska)

Olimpijakos (Grčka)/Slovan (Slovačka)

Maribor (Slovenija)/Helsinki (Finska)

Šešir 4 (Prioritet 4)

Omonija (Kipar)

AEK Larnaka (Kipar)/Partizan (Srbija)

Fenerbahče (Turska)/Slovačko (Češka)


tagovi

Ilija Stolica

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara