ŽREB ZA LIGU NACIJA: Srbija ide na Španiju i Dansku, opet sa Švajcarskom

čet. 08.02.24. | 17:38

Moglo je i mnogo gore

Moglo je i bolje, ali i gore. Reprezentacija Srbije u narednom ciklusu Lige nacija igraće u četvrtoj grupi A divizije zajedno sa selekcijama Španije, Danske i Švajcarske. Tako je odlučeno na žrebu u Nionu, ili još preciznije tako je odlučio nekadašnji reprezentativac Španije Huan Mata. Reklo bi se da smo mogli mnogo gore da prođemo, pre svega da nas je žreb smestio u grupu 2 zajedno sa Italijom, Belgijom i Francuskom. Dobro je iz nefudbalskih razloga što smo izbegli Hrvate koji će vojevati sa Portugalijom, Poljskom i na kraju Škotskom.

Selekcija Srbije imaće priliku da se konačno revanšira Švajcarskoj za vezane poraze na Mundijalima u Rusiji i Kataru. Sajdžije su nas izbacile 2018. godine golom Šaćirija (1:2), do su za izabranike Dragana Stojkovića bile kobne u Dohi. Nije vredelo ni vođstvo Srbije od 2:1. Smogli su snage da okrenu i plasiraju se u narednu rundu.

Bez ikakve sumnje Španija će biti prvi favorit grupe. I dolazak Crvene Furije biće istinski spektakl. Prethodni put Španija je gostovala u Beogradu 2005. godine kada je selekcija Ilije Petkovića remizirala na punoj Marakani (0:0) i napravila korak ka Mundijalu u Nemačkoj. Dakle, Španci stižu u prestoni grad Srbije posle 19 godina.

Sa Danskom ćemo se prvo susresti sa Prvenstvu Evrope u Nemačkoj. Nezgodan rival, ali neuporedivo lakši od Portugalije i Belgije.

Prvaci grupa izboriće plasman u višu diviziju, poslednjeplasirana selekcija ispašće u nižu. Učešće i svaka pobeda i dobar plasman vrednuju se posebno. Važno je apostrofirati da Srbija i sve druge reprezentacije iz A divizije imaju priliku da preko Lige nacija obezbede baraž za Evropsko prvenstvo. Prvaci grupa biće automatski u doigravanju, ali ukoliko kroz kvalifikacije tokom 2025. obezbede put na SP 2026. onda će na njihova mesta doći drugoplasirane, trećeplasirane ili četvrtoplasirane selekcije. Ukupno će, dakle, četiri tima iz Lige nacija proći u baraž za Mondijal u SAD, Kanadi i Meksiku


ŽREB ZA LIGU NACIJA - A DIVIZIJA

Grupa 1: Hrvatska, Portugalija, Poljska. Škotska

Grupa 2: Italija, Belgija, Francuska, Izrael

Grupa 3: Holandija, Mađarska, Nemačka, Bosna

Grupa 4: Španija, Danska, Švajcarska, Srbija

LIGA A

Prvi šešir: Španija, Hrvatska, Italija Holandija,


Drugi šešir: Danska, Portugalija, Belgija, Mađarska


Treći šešir: Švajcarska, Nemačka, Poljska, Francuska


Četvrti šešir: Izrael, Bosna i Hercegovina, SRBIJA, Škotska


tagovi

prenosi uživo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara