Marselo Galjardo sa predsednikom Rivera Horheom Britom (twitter©RiverPlate)
Marselo Galjardo sa predsednikom Rivera Horheom Britom (twitter©RiverPlate)

Zvanično: Galjardo produžio vernost Riveru do 2022. i objasnio zašto ugovor od samo godinu dana

Vreme čitanja: 3min | čet. 23.12.21. | 02:09

"Nakon što sam prošao određenu fazu, činilo mi obavezivanje na dugotrajan proces neće doneti dobre stvari. Želim kraće podsticaje"

Nema trofejnijeg trenera u istoriji River Plejta od Marsela Galjarda i zato je navijačima Milionera njegov ostanak na Monumentalu najlepši poklon za kraj 2021. godine. Znalo se doduše od 8. decembra da će strateg sa nadimkom Lutka nastaviti da komanduje timom koji je nedavno pokorio Argentinu, prvi put otkako je on 2014. preuzeo kormilo. Međutim, danas je ostanak ozvaničen - doduše na mnogo kraći vremenski period nego što je onaj "gospodski, elitni" deo Buenos Ajresa priželjkivao. Galjardo je u društvu predsednika Horhea Brita stavio paraf na ugovor koji ističe decembra naredne godine.

Zašto tako kratko? Galjardo je objasnio vrlo koncizno i jednostavno.
"Nakon što sam prošao određenu fazu, činilo mi obavezivanje na dugotrajan proces neće doneti dobre stvari. Želim kraće podsticaje i da testiram sebe kako se snalazim u takvim uslovima"
, rekao je Galjardo i nastavio: "Doneo sam odluku sa osmehom na licu, sa puno emocija i zbog onoga što sam video u ponašanju i reakcijama mojih igrača. To je ta kombinacija. Srećan sam što sam baš ovo izabrao."

Izabrane vesti

Pominjao se Galjardo nakon osvojene titule prvaka Argentine kao potencijalni selektor Urugvaja, kao čovek koji će od Ronalda Kumana preuzeti kormilo Barselone. Nagađanja se nisu obistinila, ali i dalje važi teza da je najbolji fudbalski stručnjak van Evrope i da je posle 14 trofeja sa Riverom i gomilom mladih snaga iz omladinskog pogona koje je bacio u vatru prvog tima Rivera, zreo da se upusti u avanturu u nekoj od Liga Petice. Nije nemoguće da upravo u tom čekanju da se otvori prava pozicija u Evropi, leži razlog za potpis ugovora od samo godinu dana.

U Argentini i Južnoj Americi pokazao je da je najbolji - dva pehara namenjena osvajaču Kopa Libertadores u koje spada i ono epsko finale sa Bokom na Santjago Bernabeuu jer bezbednosnih uslova za okršaj u Buenos Ajresu nije bilo.

Kao igrač i trener velikana sa Monumentala na kontu ima 22 trofeja. Samim tim, bez ustezanja možemo da tvrdimo da River veću legendu nema uz malu ogradu da govorimo o celokupnom učinku i igračkom i trenerskom. Jedan Alfredo di Stefano je počeo karijeru u dresu ovog kluba, Omar Sivori takođe. Ali kada im zbrojimo trofeje sa Riverom dobijamo pet titula prvaka Argentine. Galjardo je šest osvojio u igračkom mandatu. Od četiri titule prvaka Južne Amerike, samo u onoj 1986. nije dao doprinos. Deset godina kasnije podigao je pehar kao igrač, a 2015. i 2018. kao trener.

Vrsan je taktičar, ali u sposobnosti da katkad mečeve pretvori u šahovske partije ne gubi se sposobnost da mu ekipa igra lepršavo.
"U zavšnoj fazi prvenstva igrali smo dobar fudbal. Bili smo atraktivni za gledanje. Na kraju krajeva to je ono što me pokreće, da igra moje ekipe bude prijemčiva za oko", zaključio je Argentinac.

I zbog taktičnosti i zbog lepršavosti i zbog rezultata... Evropa ga čeka. Bez obzira na novi, kratkoročni ugovor, deluje da je ipak prerastao južnoamerički fudbal. Uz dužno poštovanje prema kvalitetu igre koji se neguje na Zelenom kontinentu. Ali nije zgoreg još malo sparinga pre nego što odluči da uskoči među superteškaše.



tagovi

Marselo GaljardoRiver Plejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara