Zvanično: Obamejan ponovo u Francuskoj

Vreme čitanja: 2min | pet. 21.07.23. | 20:05

Iskusni napadač kao slobodan igrač stigao u Marselj

Nisu dugo tugovali u Marselju za kapitenom. Tek što se završila oproštajna konferencija Dimitrija Pajea, Olimpik Marselj ozvaničio je dolazak Pjer-Emerika Obamejana. Reprezentativac Gabona stigao je kao slobodan igrač, pošto se rastao sa Čelsijem u kom se nije naigrao protekle sezone, po dolasku iz Barselone.

Veliko iznenađenje bio je Obamejanov odlazak iz katalonskog kluba samo šest meseci nakon što je doveden iz Arsenala, s kojim se takođe nije prijateljski rastao. Barselona je, makar, dobila 12.000.000 evra od njegovog odlaska dok je London, u oba slučaja, napustio bez obeštećenja. U Marselju, međutim, veruju da 34-godišnji napadač ima još toga da pokaže na terenu, te su mu dali ugovor na tri godine.

Izabrane vesti

Dolazak u Marselje je ujedno i povratak Pjer-Emerika Obamejana u francuski fudbal. Školovao se u Nici, Lavalu i Bastiji, ali je kao 18-godišnjak prešao u Milan. Rosoneri su ga, ipak, slali na pozajmice u Dižon, Lil, Monako i Sent Etjen, koji ga je januara 2012. otkupio za nešto manje od 2.000.000 evra.

Leta 2013. Obamejan je prodat Borusiji Dortmund za 13.000.000 evra, gde je tokom četiri i po sezone skrenuo pažnju svetske javnosti na sebe i postao jedan od najboljih napadača planete u tom trenutku. Zato i ne čudi što ga je Arsenal platio 64.000.000 evra. Na Emirate je stigao krajem januara 2018. i u prvoj polusezoni u klubu dao 10 golova u 13 premijerligaških nastupa. U naredne dve sezone engleskog prvenstva postigao je po 22 gola i afirmisao se kao prva zvezda tima. Postao i kapiten, produžio ugovor, a onda je krenuo sunovrat... Pad forme, prozivke navijača, neslaganje sa trenerom Artetom... Sve to uticalo je da dođe do rastanka i odlaska u finansijski uzdrmanu Barselonu. Stigao je kao spasilac na početku Ćavijeve trenerske ere i odlično se pokazao: 11 golova u 17 mečeva Primere. Ipak, nije delovao Gabonac kao da ga mnogo zanima šta se dešava sa klubom, delovao je ravnodušno, a posebno je razočarao navijače stavom da želi povratak u Englesku.

Čelsi ga je uzeo i - pogrešio. Marselj je rizikovao, pa ostaje da vidimo da li će im se isplatiti...

Dogovor sa Obamejanom je postignut, pre njega su u poznatu francusku luku stigli Renan Lodi i Žofri Kondogbija, a radi se i na dovođenju Tome Lemara iz Atletiko Madrida.


tagovi

Pjer Emerik ObamejanMarseljČelsiLetnji prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara