Trofej EP (©Reuters)
Trofej EP (©Reuters)

Zvanično: Reprezentacije sa 26 igrača na EP

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.05.21. | 12:05

Spisak može da se menja i tokom šampionata

Predstojeće Evropsko prvenstvo biće zaista unikatno, kakvog do sada nije bilo.

Ne samo što će se igrati u 12 gradova Evrope, niti što je pomereno za godinu dana pa će se Euro 2020 igrati 2021, nego će prvi put u istoriji reprezentacije imati po 26 umesto 23 igrača na spisku.

Izabrane vesti

Izvršni komitet UEFA usvojio je „specijalni zakon“ za predstojeće EP kojim se dozvoljava državnim timovima da povede na šampionat po 26 fudbalera. Sve pod obrazloženjem da su igrajući u specifičnim Kovid uslovima igrači umorniji nego ikad i da je bolje da ih bude više na raspolaganju selektorima.

Ipak, u protokolu za svaku utakmicu trojica će biti višak, ali pred za svaki meč ti prekobrojni mogu da se menaju.

Svaka reprezentacija mora do 1. juna da pošalje konačan spisak putnika na EP, ali i tu je UEFA donela novitet, da je svakoj selekciji dozvoljeno da bezbroj puta promeni igrače, ako se ispostavi da se neko od njih zarazio korona virusom ili je bio rizičnom kontaktu ili doživi težu povredu na terenu. U tim slučajevima dopušteno je da se takav igrač pošalje kući, a da se naknadno pozove neki drugi.

To pogotovo važi za golmane, koji mogu da se menjaju, ako neki ispadne iz konkurencije za tim zbog vanrednih okolnosti, do bukvalno dan pred utakmicu.

Naravno, onaj igrač koji bude skinut sa spiska, ne može da se vrati na njega, pa čak i ako preleži koronu ili pregrmi karantin, a njegova reprezentacija i dalje bude na turniru.


tagovi

UEFAEvropsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara