Zvezda ide po istoriju u Monako: Čeka se prva pobeda na tlu Francuske i prvi het-trik evropskih proleća

Vreme čitanja: 3min | pet. 28.10.22. | 10:06

Crveno-beli u istoriji sedam puta gostovali u Francuskoj, doživeli pet poraza uz samo dva remija

Bilo je istorijskih podviga u modernoj eri Crvene zvezde. Srpski šampion je postao prvi klub koji se iz prvog kola kvalikacija plasirao u Ligu šampiona, potom je 12 meseci kasnije ponovio taj podvig. U trenerskoj eri Dejana Stankovića Crvena zvezda je postala prvi srpski klub koji je osvojio dvocifren broj bodova u grupnoj fazi UEFA takmičenja, usput protiv Genta upisao prvi trijumf na tlu Belgije od osnivanja.

Ukoliko želi da nastavi evropsku priču i prvi put u istoriji veže tri evropska proleća, Crvena zvezda će morati da probije novu barijeru i stigne do premijernog trijumfa na tlu Francuske. Szatistika govori da tim Miloša Milojevića nema mnogo šansi da se uzdignutih glava vrati iz Monte Karla, s obzirom da su susreti sa timovima iz Lige 1 donosili tragične i horor scene navijačima Crvene zvezde. Na dosadašnjih sedam susreta u Francuskoj najtrofejniji srpski klub je pet puta poražen, i samo je dva puta uspeo da stigne do remija. Oba su imala ukus neuspeha, jer su crveno-beli završili takmičenja posle dvomeča sa Monpeljeom i Strazburom.

Izabrane vesti

Zanimljivo je da je i pored učestalosti igranja evropskih kupova Crvena zvezda prvi put gostovala u Francuskoj 1998. godine. u tadašnjem UEFA Kupu žreb je spojio crveno-bele sa Mecom, tadašnjim klubom Vladana Lukića. Crveno-beli su slavili u prvom meču na Marakani (2:1), potom identičnim rezultatom bili poraženi u Francuskoj, ali su prošli posle penal serije. I odmah su ponovo morali u Francusku. Ovog puta rival im je bio Lion, uz znatno otežavajući okolnost. Zbog bezbednosne situacije u Jugoslaviji, Zvezda je bila domaćin u Bukureštu. Dva puta je poražena.

Slična situacija se desila i godinu dana kasnije. Crveno-beli su poraženi od Monpeljea u Sofiji (1:0), da bi u revanšu odigrali vrlo dobar meč. Nedostajalo im je samo malo da naprave senzaciju na početku trenerske ere Slavoljuba Muslina.

Od tada francuski klubovi predstavljaju košmar za Crvenu zvezdu. Sve je počelo 2005. godine u Strazburu, kada su crveno-beli imali evropsko proleće u džepu. Bila im je potrebna pobeda na gostujućem terenu, protiv tima koji se već plasirao dalje. Strazbur je igrao u kombinovanom sastavu, što su crveno-beli iskoristili da golovima Baste i Đokaja dođu do velike prednosti. Aloi svi znamo šta se onda desilo. Maloletni Kevin Gameiro je zaustavio Zvezdu u samom finišu.

Zvezda je lagano položila oružje protiv Rena 2011. godine. Prosto u mandatu Roberta Prosinečkog nije mogla da bude konkuretna timu iz Bretanje. Počišćena je uz katastrofu u Francuskoj.

Nisu tada crveno-beli imali za čime da žale, ali jesu 12 meseci kasnije. Dvomeč sa Bordoom predstavlja jednu od najvećih tragedija Crvene zvezde u istoriji kluba. Remi bez golova na Marakani, potom vođstvo na gostujućem terenu preko Filipa Mladenovića, zatim izjednačenje Mikića u poslednjem minutu regularnog dela. Svi su videli grupnu fazu posle mnogo godina. Ali je kiks Maksimovića i penal nastavio francusku prokletstvo. Ono nije moglo da bude prekinuto u Ligi šampiona protiv PSŽ. Na Parku Prinčeva Crvena zvezda je doživela najteži evropski poraz (1:6).

Možda je vreme da po zakonu velikih brojeva Crvena zvezda napravi još jedan istorijski podvig. I ulepša vrlo turbolentnhu jesen.

SVA ZVEZDINA GOSTOVANJA U FRANCUSKOJ

2018: PSŽ – Crvena zvezda 6:1

2012: Bordo – Crvena zvezda 3:2

2011: Ren – Crvena zvezda 4:0

2005: Strazbur – Crvena zvezda 2:2

1999: Monpelje – Crvena zvezda 2:2

1998: Mec – Crvena zvezda 2:1

1998: Lion – Crvena zvezda 3:2

UKUPNO: 7     0      2      5      22:10


tagovi

Miloš MilojevićFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara