Detalj sa meča u Almatiju (Foto: Starsport)
Detalj sa meča u Almatiju (Foto: Starsport)

Zvezda posle 39 godina juri 1:2, do sada nije bilo mnogo uspeha

Vreme čitanja: 6min | čet. 22.07.21. | 09:20

Sada je situacija još složenija zbog ukinutog pravila gola u gostima

Na trećem gostovanju kazahstanskom Kairatu, u dalekom Almatiju, Crvena zvezda je drugi put u nizu poražena. Nakon prvog trijumfa tima Zorana Filipovića, iz 2002. godine (2:0), ekipa Miodraga Božovića poražena je rezultatom 2:1 2015. godine, a istim rezultatom izgubio je i tim Dejana Stankovića prethodne večeri. Nakon prvog, crveno-beli nisu uspeli da nanesu Kairatu i tek treći evropski poraz u 21 utakmici odigranoj u Almatiju (drugi je delo češke Sigme). Zvezda je na ovaj način poražena prvi put nakon devet meseci i gostovanja Hofenhajmu.

Ono što joj se nije desilo prvi put jeste poraz rezultatom 2:1 na gostovanju u prvoj utakmici jednog evropskog dvomeča. Međutim, ono sa čim će se tek drugi put suočiti u takvoj situaciji jeste pravilo koje se tiče gola u gostima, a o kojem se naširoko govorilo i pisalo proteklih nedelja. Zvezdi u revanšu protiv Kairata neće „igrati“ trijumf od 1:0, niti će joj potencijalno doći glave pobede jednim golom razlike, uz primljenih dva ili više golova. Računica je jasna – samo pobeda od dva ili više golova razlike crveno-bele vodi na megdan pobedniku dvomeča Šerif – Alaškert.

Izabrane vesti

Ipak, u prošlosti (tačnije, maltene do juče), situacija je bila drugačija. Pravilo čije ukidanje mnogi ljubitelji fudbala vide kao još jedan korak ka otuđenju igre i promeni njenog identiteta decenijama je bilo aktuelno, pa su možda i u Zvezdi nakon 1:2 u gostima pred revanš pripremali ekipu za potencijalnih 1:0 u Beogradu i prolazak dalje. Jednom je upravo taj ishod i odlučio pobednika dvomeča.

A koliko puta, kada i protiv koga se to Crvena zvezda našla u situaciji da juri 1:2 sa gostujućeg terena iz prve utakmice?

MANČESTER JUNAJTED, 1958.

Prva situacija u kojoj je Crvena zvezda na svom terenu morala da nadoknadi 1:2 iz prve utakmica desila se 1958. godine, u čuvenom dvomeču protiv Mančester Junajteda, u četvrtfinalu Kupa šampiona. Ono što je zanimljivo jeste da su pravila tada bila istovetna kao i danas – gol u gostima nije donosio prednost.

Na Old Trafordu je Zvezda vodila, ali su domaći golovima Čarltona i Kolmena preokrenuli na 2:1. U čuvenom revanšu, Junajted je nakon pola časa igre imao ubedljivih 3:0, da bi Zvezda posle pauze, golovima Kostića i Tasića, već do 58. minuta izjednačila i propustila nekoliko dobrih prilika da slavi i tako izbori treću utakmicu (pored pravila o golu u gostima, nije bilo ni izvođenja jedanaesteraca). Nije uspela. Englezi su se družili sa jugoslovenskim fudbalerima nakon utakmice i u lepom raspoloženju krenuli u svoju zemlju, a onda se desio Minhen. Tragedija koja je promenila nekoliko narednih decenija evropskog fudbala i svet ostavila bez generacije kojoj je predviđana dominacija u evropskim takmičenjima.

ISHOD: ELIMINACIJA

ESPANJOL, 1962.

Samo četiri godine nakon dvomeča protiv Mančestera, Zvezda je nastupala u Kupu sajamskih gradova, takmičenju koje je bilo neformalna preteča Kupa UEFA, ali koje UEFA danas, ipak, ne priznaje, niti rezultate klubova u njemu ubraja u svoj istorijat. Protivnik crveno-belih u četvrtfinalu bio je Espanjol. Španci su golovima Kampsa slavili sa 2:1 na svom terenu (jedini gol za Zvezdu postigao je Stipić), pa su gajili nadu da će u Beogradu uspeti da sačuvaju stečenu rezultatsku zalihu. Revanš je odigran na stadionu JNA (na kojem je Zvezda nakon toga igrala još 18 meseci, do završetka izgradnje svog stadiona), a tamo su Španci doživeli debakl. Crveno-beli su do vrha napunili mrežu gostiju, a pored autogola Ernandeza, strelci su bili Šekularac (dva puta), Stipić, kao i Milan Galić, koji je u ovom duelu nastupio kao gost u dresu Zvezde, što u to vreme nije bilo neuobičajeno.

Beograđani su u polufinalu eliminisani od Espanjolovog gradskog rivala, Barselone.

ISHOD: PLASMAN U NAREDNO KOLO

FORVERC BERLIN, 1969.

Klub koji danas nastupa u nemačkoj šestoj ligi, imao je zavidnu reputaciju sa istočne strane Berlinskog zida, u drugoj polovini 20. veka. U jednom od svojih deset nastupa u evropskim takmičenjima, u sezoni 1969/70. namerio se i na Crvenu zvezdu. U Berlinu je Forverc slavio rezultatom 2:1, iako je Zvezda povela golom Antonijevića. U revanšu, crveno-beli su slavili sa nedovoljnih 3:2. Dva gola dao je Karasi, koliko i Begered na drugoj strani, dok je Kule Aćimović bio strelac trećeg pogotka za ekipu Miljana Miljanića. Zbog gola više koji su postigli u gostima dalje su otišli Nemci.

ISHOD: ELIMINACIJA

FERENCVAROŠ, 1975.

Nakon nekoliko polufinala, Zvezda je želela i prvo evropsko finale, pa čak i trofej, a delovalo je da je ekipa koju je godinama formirao i brusio Miljan Miljanić (pa otišao u madridski Real) konačno sazrela i stasala za nešto veliko. To je i nagovestila u četvrtfinalu Kupa kupova, eliminisavši upravo Miljanov Real. U polufinalu, protivnik je bio Ferencvaroš. Zvezda je poražena 1:2 u Mađarskoj, ali su svi verovali da će posle Reala Marakana progutati i Mađare. Taj revanš ostaje upamćen i kao duel kojem je na stadionu Crvene zvezde prisustvovalo najviše gledalaca u njegovoj istoriji – oko 110 000 (zvanično je prodato 96 070 ulaznica). Zvezda je gubila, pa preokrenula golovima Kerija i Filipovića, nedostajao joj je pogodak za istoriju i finale, ali je Ištvan Međeši šokirao sve prisutne pogotkom u 83. minutu za 2:2.

ISHOD: ELIMINACIJA

LOKOMOTIVA PLOVDIV, 1976.

Samo godinu i po dana kasnije, Zvezda je odigrala dvomeč protiv Lokomotive iz Plovdiva, u Kupu UEFA. U oba meča gosti su poveli, a domaći uspevali da preokrenu. U Plovdivu, 15. septembra 1976, Filipović je doveo Zvezdu u vođstvo, ali su Fidanov i Bonev preokrenuli. Ipak, značajniji preokret viđen je u Beogradu, gde su na pogodak Boneva odgovorili Bleki Bogićević, Srba Stamenković i – dva puta – Zoran Filipović, za ubedljivih 4:1 i plasman u narednu rundu.

ISHOD: PLASMAN U NAREDNO KOLO

AUSTRIJA SALCBURG, 1976.

Klub koji je u centar pažnje dospeo 2005. godine, kada ga je preuzela kompanija Red bul, sastao se 1976. sa Crvenom zvezdom. Samo što su eliminisali Lokomotivu nakon poraza u prvom duelu od 2:1, u istoj situaciji našla se ekipa Gojka Zeca i protiv Austrije iz Salcburga. I ponovo je Zvezda povela golom Filipovića, a protivnik preokrenuo na 2:1. U revanšu, mnogo muke, ali i minimalna, prolaska vredna pobeda, od 1:0, golom, koga drugog – Zorana Filipovića.

ISHOD: PLASMAN U NAREDNO KOLO

ANDERLEHT, 1982.

Dan pre svog 37 rođendana, 3. marta 1982. godine, Crvena zvezda je gostovala Anderlehtu, u četvrtfinalu Kupa šampiona. Dve i po godine nakon prvog evropskog finala (ne računajući Mitropa kup) navijači i svi u klubu nadali su se da bi crveno-beli, nakon Kupa UEFA mogli da naprave istorijski rezultat i u Kupu šampiona. Jedan deo čuvene generacije i dalje je bio tu i delovalo je da je ta sezona bila poslednja prilika da Savić, Šestić, Borovnica, Jurišić, Milovanović... pre odlaska u inostranstvo donesu evropski trofej u Beograd. Ipak, Anderleht, koji je nekoliko godina ranije dva puta osvajao Kup pobednika kupova, a 1983. godine i Kup UEFA, bio je nepremostiva prepreka. Nakon Juventusa, eliminisali su i Zvezdu, a rezultat je u oba meča bio identičan – 2:1. U Briselu su Belgijanci slavili golovima Geurtsa i Lozana, iako je Boško Đurovski u međuvremenu izjednačio. U revanšu, crveno-beli su, predvođeni trenerom Stevanom Ostojićem i nošeni podrškom 89. 806 gledalaca na Marakani, pokušali da nadoknade zaostatak, ali je poraz iz prvog meča od 2:1 bio nenadoknadiv. Hofkens je utišao stadion, Dušan Savić ga u 45. minutu izjednačujućim pogotkom razgalio, ali je Verkauteren doneo „duplu“ pobedu Anderlehtu i odveo svoj tim u polufinale.

Zanimljivo, bio je to i poslednji poraz Zvezde rezultatom 2:1 u gostima u prvoj utakmici nekog evropskog dvomeča. Gotovo četiri decenije nakon Anderlehta, Kairat će u Beograd doći na revanš sa pomenutom zalihom.

ISHOD: ELIMINACIJA

Zvezda se, dakle, sedam puta u evropskim takmičenjima našla u situaciji da na svom terenu mora da nadoknadi 1:2 iz prve utakmice. Izuzev sezone 1976/77, nije imala mnogo uspeha. Čak četiri eliminacije i svega jedan prolazak u narednu rundu, protiv Espanjola. Ukupno – tri uspešno (Espanjol, Lokomotiva, Austrija) i četiri neuspešno (Mančester, Ferencvaroš, Forverc, Anderleht) obavljena zadatka. Računajući samo takmičenja koje UEFA danas priznaje – duplo je više neuspeha.

Gromoglasne podrške sa tribina ovoga puta neće biti, a protiv Kairata će Zvezdini igrači, osmi put u istoriji, na svojim leđima, dok budu istrčavali iz tunela na stadionu „Rajko Mitić“ nositi i pritisak rezultata 1:2 iz prve utakmice. Pored toga, i potrebu da pobede sa najmanje dva gola razlike, jer im, prvi put nakon 1958. i čuvenog meča protiv Mančestera, neće biti dovoljno da u ovakvoj situaciji slave rezultatom 1:0.

Kazahstanci će priželjkivati reprizu duela na istom stadionu iz 2015. godine.

Zvezdaši da se ponovi utakmica iz 2002.

Zašto da ne, i da se ponove revanši iz te '76.

Piše: Aleksandar Kovačević

 


tagovi

FK Crvena zvezdaZoran FilipovićDejan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara