Zvezda praznih šaka i čistog obraza (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.09.19. | 22:43

Crvena zvezda je igrala kako to obično radi na gostovanjima u Ligi šampiona, što je ovoga puta bilo dovoljno za pristojan poraz

Bez utiska o velikoj igri, ali delimično zadovoljni fudbaleri, stručni štab i navijači Crvene zvezde se vraćaju iz Minhena. Kada nosite dres kluba sa Marakane i kažete da postoji dobra kapitulacija nalazi te se u koliziciji činjenica. Međutim, crveno-beli su u dobrom delu meča na Alijanc Areni bili mnogo konkurentniji nego u gostojućim mečevima u Ligi šampiona prošle godine. Na kraju 3:0 za mnogo jačeg dommaćina. Jako mali korak kada se pogleda bodovni saldo, ali tim Vladana Milojevića nije dozvolio skupocenim zvezdama nemačkog šampiona da napumpaju mišiće prilično ubedljivom pobedom nad slabiji timom, što im je nekako u genetskom kodu.

Izabrane vesti

Možda se Bajern nije preznojio, jer je Crvena zvezda želela da sačuva živu glavu i čist obraz. Bez previše filozofiranja: nisu detalji i trenerska umeća ocrtali konačan rezultat, već razlika u klasi. Veliki broj Srba na Alijanc Areni u Minhenu video je čarobnjaštvo Kutinja, kao i upornost i mentalitet velokog šampiona Komana i Ivana Perišića. Da se prosto izrazimo Crvenoj zvezdi je nedostajao još jedan Kutinjo kako bi utakmica bar možda ličila na egal predstavu. Jednostavno, mora Zvezda još da raste kako bi bila ovakav Bajern. Ako nekad i bude.

I ovako Vladan Milojević je najavio da će – ako ništa drugo – na Marakani ponovo pokušati da u njegovoj trenerskoj kuhinji napravi neodoljivi defanzivac orah o kojeg će mnogi polomiti zube. Za tako nešto bilo je potrebno da krila, više Van La Para, budu konkretniji i spretniji. Imala je Crvena zvezda i jako svetle momente kada je lopta posle parabole Marina otišla nekoliko centimetara pored gola. Mogla je takva sreća češće da se priziva.

Svetlela je kao svitac grandiozna Alijanc Arena nekoliko minuta pre početka utakmice, na video bimu menjali su se portrteti fudbalera Bajerna sa zategnutim bicepsima. Međutim, iza tog evropskog glamura dopirao je samo glas blizu pet hiljada Delija, koji su uoči prvog sudijskog zvižduka ohrabrilili izabranike Vladana Milojevića.

Crvena zvezda je igrala kako to obično radi na gostovanjima u Ligi šampiona. Kroz vrlo plitak defanzivni blok, trener crveno-belih tražio je besprekornu defanzivu, kao i mogućnost da pobegne brzim nogama Van La Pare i Matije Garsije. Srpskom šampionu nisu klecala kolena u uvodnoj fazi meča, iako je pošteno konstatovati da je Crvena zvezda bežala od igre i bilo kakvog rizika. Odlično se dopunjavao štoperski tandem Milunović - Degenek, koji su kao vaterpolo bekovi iz šesnesterca izbacili Roberta Levandovskog.

Svaki prelazak na polovinu Bajerna označavao je oluju na onom delu tribina gde su smešteni navijači Crvene zvezde.Velika je šteta što se i dalje adekvatno uparili Van La Para i Marko Marin jer je desna Bajernova strana u jakom sistemu Nike Kovača pucala kao najtanja grančica. Napadaču Pavkovu je dva puta nedostajalo nekoliko centimetra, da opali po glavi Nojera i u samo jednoj situaciji neodlučnog Pavara.

Morao je Niko Kovač da traži pukotine u zbijenim Zvezdinim redovima. Pomerao je Perišića i Komana, ali je primarnu Zvezdinu misao snagom talenta sa Kopakabane rušio Kutinjo. Taj brazilski majstor fudbala komponovao je najlepšu moguću sonatu i kao utvara se pojjavljivao ispred igrača Crvene zvezde. Bilo ga je levo, desno u sredini, prilikom utrčavanja, u međuprostoru. Grickao je, grickao i na kraju pomogao Perišiću i Komandu da odgirzu Zvezdinu stabilnost. Hrvat je centrirao pored Gobeljića, a Kingsli Koman istrčao ispred neopreznog Žandera. Do tada je levi bek Crvene zvezde radio odličan posao, ali je morao na teži način da spozna zakonitosti Lige šampiona. Bilo je dovoljno da samo za sekunda spusti ruke.

Bajern nije impresionirao u prvom delu, ali su se obrisi neke drugačije dimenzije fudbala jasno videli. Svaka ničija lopta – završavala je kod domaćina, svaki jači duel dobijali su na prvi pogled teški Zule i Pavar. Kutinjo je bio samo oštrica koja seče.

Delovalo je da će u drugom poluvremenu da rutinski odradi posao. Navijači domaćeg kluba su želeli da njihovi ljubimmci uhvate u mašinu za mlevenje mesa crveno-bele. Nije išlo, mada je Borjan bio na velikim iskušenjima i spašavao šta se moglo spasiti. Ponekad i uz pomoć prečke.

Proveravala je budnost Crvena zvezda Bajernove odbrane, igrala sa više pasova, ali je propustila priliku i to veliku da sa minimalcem napusti Bavarsku. Kao da je bilo suđeno da Robert Levandovski mahne publili na Alijanc Areni, a lukavi Miler odigra njegov sitan ples u poslednjim trenucima meča.

BAJERN MINHEN - CRVENA ZVEZDA 3:0
/Koman 34, Levandovski 80, Miler 90+1/

Minhen.
Stadion: Alijanc arena.
Gledalaca: 75.000.
Sudija: Bobi Mejden (Škotska).

Bajern Minhen: Nojer - Kimih, Zule, Pavar, Ernandez - Toliso (od 65. Martinez), Tijago - Koman, Kutinjo (od 83. Miler), Perišić (od 65. Gnabri) - Levandovski. KlupaUlrajh, Martinez, Kjuzans, Boateng, Dejvis, Gnabri, Miler. 

Crvena zvezda: Borjan - Gobeljić, Degenek, Milunović, Žander - Kanjas, Jovančić (od 62. Vulić) - Garsija (od 83. Vukanović), Marin, Van la Para - Pavkov (od 70. Boaći). KlupaPopović, Pankov, Vulić, Boaći, Babić, Petrović, Vukanović.

LIGA ŠAMPIONA - 1. KOLO

Sreda

GRUPA A
Klub Briž - Galatasaraj 0:0

PSŽ - Real Madrid 3:0 (2:0)
/Di Marija 14, 33, Menije 90+1/

GRUPA B
Olimpijakos - Totenhem 2:2 (1:2)
/Podense 44, Valbuena 54pen - Kejn 26pen, Moura 30/

Bajern - Crvena zvezda 3:0 (1:0)
/Koman 34, Levandovski 80, Miler 90+1/

GRUPA C
Šahtjor - Mančester Siti 0:3 (0:2)
/Marez 27, Gundogan 38, Gabrijel Žezus 76/

Dinamo Zagreb - Atalanta 4:0 (3:0)
/Leovac 10, Oršić 31, 42, 68/ 

GRUPA D
Atletiko Madrid - Juventus 2:2 (0:0)
/Savić 70, Erera 90 - Kvadrado 48, Matuidi 65/

Leverkuzen - Lokomotiva Moskva 1:2 (1:2)
/Hevedes 25. autogol - Krihovjak 16, Barinov 37/

Utorak

GRUPA E
Napoli - Liverpul  2:0 (0:0)
/Mertens 82p, Ljorente 92/

Salcburg - Genk  6:2 (5:1)
/Haland 2, 34, 45, Hvang 36, Šobošlai 45, Ulmer 66 - Lukumi 40, Samata 52/

GRUPA F
Inter – Slavija  1:1 (0:0)
/Barela 92 - Olajinka 64/

Dortmund - Barselona  0:0

GRUPA G
Lion – Zenit  1:1 (0:1)
/Depaj 50p – Azmun 41/

Benfika - Lajpcig  1:2 (0:0)
/Seferović 84 - Verner 69. 79/

GRUPA H
Čelsi - Valensija  0:1 (0:0)
/Rodrigo 74/

Ajaks - Lil  3:0 (1:0)
/Promes 18, Alvarez 50, Taljafiko 62/

FotoReuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara