Zvezda tukla Zenit: Glazer kao mačka, Olajinka može da bude evropska zmija! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 04.07.23. | 20:27

Crvena zvezda slavila u Sankt Peterburgu golom Krasoa iz penala – 2:1

Konačno je Crvena zvezda bila pozitivna protiv Zenita. Naređao je srpski šampion četiri poraza u prijateljskim odmeravanjima snage sa dominantnim timom Rusije, ali je vrlo dobrim izdanjem izvojevao pobedu u Sankt Peterburgu i temperaturu među navijačima doveo do usijanja – 2:1. Crveno-beli su trijumfom počeli President Kup u Rusiji, i postali prvi favoriti turnira, s obzirom da ih čekaju dueli sa Nefčijem i Fenerbahčeom.

Lagan kao perce bio je Žan Filip Kraso u 87. minutu i jedanesterac pretvorio u Zvezdinu pobedu, ali biće to samo jedna od pozitivnih stvari za Baraka Bahara. Kao nekad Milan Borjan branio je novi golman crveno-belih Omri Glazer, sa dve bravure sprečio je već viđene golove, dok je Piter Olajinka pokazao da bi mogao da bude evropska zmija. Sve je u kretanjima Nigerijaca tako školski i tako lepo, još kada nadođe sa novim timom može da postane jedna od najboljih kupovina srpskog šampiona u poslednjih nekoliko godina. Zvezda je igrala u dva sistema, promenila veliki broj igrača, ali je 70 od 90 minuta bila maksimalno organizovana. Nije to mala stvbar za ovaj deo priprema i posebno protiv ovakvog rivala, koji je sasvim sigurno na nivo Lige šampiona. Blistao je kao centralni bek Mijailović, Stamenić doneo fiziku i atletiku u vezni red. Na kraju je i Kraso pokazao klasu, a mladi Šljivić i Nedeljković da su snage u koje treba uložiti. Nisu brenovali veliku tržišnu vrednost i klasu igrača Zenita, pto se videlo u akciji kod penala za pobedu Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Morao je Barak Bahar, usled nepotpunog kadra i personalnih rešenja, da izvede šampionu Rusije vrlo čudan tim, u formaciji sa trojicom štopera i Stefanom Mitrovićem kao ving bekom. Možda je to bila najbolja moguća proba za Ligu šampiona, gde se očekuje da Crvena zvezda u većini mečeva bude u podređenom položaju, i vreba šansu iz kontri. I da su crveno-beli imali pet golova zaostatka na poluvremenu ne bi bilo razloga za preterani strah, kao što nema razloga za totalnu euforiju, posle spoznaje da je Mirko Ivanić na asistenciju Mitrovića pogodio za vođstvo crveno-belih.

Međutim, navijačima, upravi i stručnom štabu Crvene zvezde sigurno je dozu optimizma raspaljivala činjenica: srpski šampion je protiv legije stranaca iz Sankt Peterburga delovao vrlo organizovano. Dobro je raspodelio karte Barak Bahar, i uspeo da sputa energiju Zenitovih majsotra u prvom poluvremenu. Kada se Malkom zaleteo na nepostavljeno odbranu Crvene zvezde u ranoj fazi meča, a Klaudinjo i Mantuan odigrali dupli pas sa brazilske plaže, delovalo je da će srpski šampion biti u velikom problemu. Brzo se Zvezda stabilizovala, igrala prilično hrabro, sa ne baš previše ofanzivnih izleta. Ali oopet ponavljamo: sve je to delovalo vrlo organizovano, sa jasnim principima igre i mnogo više fizike nego ranijih godina. Veliki posao obavljao je Marko Stamenić na sredini terena, onaj nevidljiv golim okom, Kanga je u prepoznatljivom stilu igrao od sjaja do očaja.

Upravo je greška Gabonca u 24. minutu dovela do stopostotne šanse Zenita, kada je Omri Glauzer bravurom zaustavio udarac Matea Kasijere. Izraelac je ostavio više nego dobar utisak. Uspeo je da skine i nezgodanšut Malkoma, i što je za Baraka Bahra vrlo važno – nije paničio prilikom presinga domaćina. Fino je odigravao nogom ka Piteru Olajinki ili na bokove, gde su delovali Kosta Nedeljković i Stefan Mitrović. Nedostajala je prava spojnica Piteru Olajinki sa mladim Mijatovićem, ali se videlo prilikom brojnih kontakata sa loptom da Nigerijac može da bude prava zmija, ili bomba za protivničke štopere. Tačno je znao kako i gde da se kreće, kako da otvara prostor, kako da skrati prostor štoperima Zenita za miran pas. Vrao je Olajinka i kretanjima i telom. Za početak više nego dobro. Na kraju je Olajinka iznudio faul za penal Kasijere, ali je on poništen posle VAR provere i malog ofsajda.

Zenit je bio bolji na početku i finišu prvog poluvremena. Ostalo je pripalo crveno-belima koji nisu paničili kod presinga rivala. Videli smo i dva specijala Baraka Bahara kod prekida, međutim malo je nedostajalo da prođu. Jeste akcija iz 39. minuta kada je Olajinka odigrao na stranu, Mitrović perfektno centrirao, a Ivanić glavom pogodio gol.

Slična utakmica viđena je u drugom poluvremenu. Jeste u pitanju bio prijateljski meč, ali videlo se i po reakcijama Baraka Bahara da mu je stalo da dođe do pozitivnog rezultata. Terao je igrače u presing, pokazivao da budu agresivni, što je jako iritiralo igrače Zenita. Prava je šteta što izlet Koste Nedeljkovića nije završen pogotkom. Malo je nedostajalo mladom levom beku da proturi loptu do zahuhtalog Stamenića.

Brojne izmene u oba tima više su pogodovale igračima Zenita. Bio je ruski šampion jači na lopti, što se videlo prilikom izjednačenja. Veliki posao odradio je Mantuan,a Keiros u 64. minutu ostavio bez mogućnosti Glazeru da reaguje.

Zvezda se na kraju sabrala. I imala dovoljno talenta da dođe do trijumfa. Sve su iskreirali Lučić i otresiti Šljivić. Fauliran je Kangva, a penal je u gol pretvorio Kraso.

 

ZENIT – CRVENA ZVEZDA 1:2 (0:1)

/ Keiros 64 - Ivanić 38, Kraso 87 penal/

Sankt Peterburg

Stadion: Zenit Arena

Gledalaca: 18.000

Sudija: Aleksej Amalin

ZENIT (4-5-1): Keržakov – Karavaev, Čistjakov, Renan, Santos – Kerioš, Vasiljev- Klaudinjo, Malkom, Mantuan – Kasijera.

CRVENA ZVEZDA (3-4-1-2): Glacer – Eraković (od 73. Spajić), Mijailović, Dragović – Nedeljković (od 75. Milunović), Stamenić (od 78. Kangva), Kanga (od 64. Ado), Mitrović – Ivanić (od 64. Šljivić) – Mijatović (od 64. Kraso), Olajinka (od 46. Lučić).

 


tagovi

Žan Filip KrasoBarak BaharMirko Ivanić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara