Zvezdan Terzić (©star Sport)
Zvezdan Terzić (©star Sport)

Zvezdan Terzić: Najvažnija sezona u istoriji Srbije; nismo želeli da plačemo kao Partizan

Vreme čitanja: 5min | uto. 15.11.22. | 15:17

“Da Partizan nije imao pomoć bilo bi +20”, kaže generalni direktor Zvezde

Sigurnim korakom Crvena zvezda je prešla jesenji deo puta ka šestoj uzastopnoj tituli i na odmor posle turbulentne polusezone otišla sa deset bodova prednosti u odnosu na večitog rivala.

Pauza posle perioda koji su obeležili nastavak dominacije crveno-belih na domaćoj sceni, ali i kraj evropskog puta u novembru, bila je povod da Zvezdan Terzić, generalni direktor branioca duple krune, sumirao je utiske.

Izabrane vesti

"Ušli smo u sezonu sa velikim ambicijama. Cilj je bio ulazak u Ligu šampiona, prethodnih sezona izborili smo se da imamo povlašćeni put, što je značilo da imamo slabije rivale od nas, pojačali smo se, imali smo velika očekivanja... Nismo mi, već javnost je proglasila da imamo najbolji tim posle Barija, uz to smo i dobro počeli sezonu. Postizali smo po 4-5 golova protiv rivala, Imali smo protiv Makabija iz Haife po 2:1, i kada se to sabere imali smo prednost 4:2, ali nismo uspeli da prođemo u grupnu fazu Lige šampiona i samim tim nismo zadovoljni. Uprkos kvalitetu rivala smatram da smo bolji od Izraelaca. Usledilo je emotivno pražnjenje i odlazak Dejana Stankovića. Uprkos tome, završili smo na dobar način prvi deo sezone koja je možda i najvažnija u istoriji Srbije jer se šampion plasira direktno u Ligu šampiona. Šampionska trka međutim nije gotova, daleko od toga. Protivnik je najopasniji kada ga potcenite. Partizan je u Evropi pokazao da ima dobar tim i dobrog trenera. Nećemo se opuštati i ubeđen sam da ćemo osvojiti titulu. Pred nama je 18 utakmica do kraja, dobre pripreme i angažman pojačanja. Svesni smo šta nam nedostaje, i nova energija, i mlađi igrači, atletski sposobni da odgovore naporima", kazao je Terzić uz detaljniji osvrt na Evropu:

"Rivali su nam u Ligi Evrope bili šampioni država, Ferencvaroš i Trabzon, kao i Monako, najkvalitetniji tim u grupi. Nismo nezadovoljni sa šest bodova, ali sam izuzetno nezadovoljan utakmicama u Trabzonu i Monaku. Zvezda ne sme da izgleda kao u ta dva duela pa makar i da igra sa Realom ili Bajernom. Svesni smo gde smo pogrešili i da smo naivno ušli u utakmicu u Monaku. Znali smo da ulazimo u ring sa jačim rivalom, a u tim situacijama se ne ide spuštenog garda, da ga potcenite. Svesni smo da imamo igrače koji su tu 5-6 godina, koji su mnogo doneli klubu i da je realno da dođe do zasićenosti i energetskog pada kada ste toliko dugo u jednoj sredini. Čujemo sve te kritike, a i da ne čujemo profesionalci smo i znamo šta nam je činiti".

Generalni direktor crveno-belih istakao je značaj aktuelne šampionske trke.

"Nalazimo se u sezoni koja je najvažnija u istoriji kluba i pitanje je da li će se ponoviti ovakva sezona. U njoj dominiramo i imamo idealnu priliku za restart. Imali smo do pre dva dana pakao i utakmice na tri dana. Tempo sreda-nedelja je bila pakao za sve, a pre svega igrače koji će posle utakmice sa Zenitom otići na odmor, a mi nastavljamo sa pripremama za nastavak sezone. Ne znam da li je Zvezda ikada završila polusezonu sa 17 pobeda i dve nerešene. Eventualno sa Grofom Božovićem na klupi. Razmazili smo javnost i očekuje se da svakome moramo da damo pet golova. Posle poraza kakav je bio od Haife bilo potrebno da se oporavimo. Kopenhagen je sezonama bio u problemu posle eliminacije. Teško je posle takvih udaraca zadržati brod u mirnom moru".

Prolećni deo Mozzart Bet Superlige doneće crveno-belima komfor u vidu deset bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Partizan.

"Kad god govorimo o Partizanu moramo da govorimo s poštovanjem. Govorio sam da imaju vetar u leđa i pomoć sudija. Istakli smo gde im je pomagano. Penal u derbiju, to je sramno, niko osim onog naučnika iz VAR sobe ga nije video. Da nisu imali pomoć bilo bi 20 bodova razlike, ali su u Evropi u nekoliko utakmica pokazali da mogu da odigraju dobro. Petrić odlično vodi tim. Sa druge strane, mi smo bili dobro upakovani i nismo dozvolili sebi kiks".

Upravo suđenje je postalo tema broj jedan na obe strane Topčiderskog brda u završnici jeseni.

"Kako se delegiraju sudije? Posebno one u VAR sobi gde je važnije nego na terenu... Jako pokvareno od strane sudijske organizacije. Jovanović je dobar sudija, ali ima lošu nameru protiv Zvezde, a sa autoritetom koji ima kada zovne iz VAR sobe teško će sudija na terenu odbiti asistenciju. Takođe, Partizanu sudi arbitar čiji je brat u redovima crno-belih, i šta mi da kažemo? Bravo Filipoviću? Tražili smo bilo koga od sudija osim Jovanovića, a protiv Čukaričkog nam je delegiran baš on. Mnogo puta smo prećutali jer smo bolji i kvalitetniji, nismo želeli da budemo kao oni plači***ke. Ali smo morali da reagujemo posle tri saopštenja Partizana u jednom danu".

Tema polusezonskog rezimea bio je i Miloš Milojević, šef stručnog štaba crveno-belih koji je u avgustu preuzeo kormilo posle odlaska Dejana Stankovića.

"Miloš Milojević je jedan od najtalentovanijih i najperspektivnijih srpskih trenera, ali smo svi svesni da nije lako raditi u Zvezdi. Preuzeo je tim na plus sedam, a sada je plus 10. Naravno, zadovoljni smo utakmicama poput duela sa Ferencvarošem u Beogradu gde je pokazao trenerski potencijal, dok isto tako nismo zadovoljni sa pomenute dve utakmice. Zadovoljni smo njime, ali u ovom klubu sve zavisi od rezultata. Od rezultata zavisi čak i Zvezdan Terzić. Uvek smo u raskoraku velikih želja i malih mogućnosti, ali to narod ne interesuje. Da kažem da smo po budžetu 150, a po rezultatima 34. narod to ne interesuje. Stalno se vraćam na period kada smo stigli u klub, kada je Zvezda bila 209. i imala za rivala Partizan koji dominira. Da smo tada rekli da će za 3-4 godine Zvezda biti u Ligi šampiona narod bi pomislio da smo ludi".

Pitanje finansija i danas je aktuelna tema.

"Zvezda redovno ispunjava svoje obaveze, isplaćujemo plate prvog u mesecu. Monitoring UEFA je na svaka tri mesea ne predstavlja problem. Jedan od problema su prihodi od TV Prava. TV prava su iznosila dva posto u strukturi naših prihoda, dok je svuda u ozbiljnim klubovima to veći priliv. Dok se to ne promeni mi ćemo biti limitirani i moći ćemo da platimo igračima 600.000 evra, dok naši rivali mogu da plate 1.500.000. Kvalitetni igrači koštaju. Ben Jeder iz Monaka vredi 30.000.000 evra", istakao je Terzić.



tagovi

Zvezdan TerzićFK Crvena zvezdaMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara