Foto: AFP
Foto: AFP

Zvezdano veče Komora i El Fardua Bena, Rajevac zakucan za dno (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.01.22. | 21:51

Ričmond Boaći najavio povratak Gane, Gelor Kanga se sa Gabonom plasirao u narednu fazu

Slavlje na Komorskim Ostrvima, njihovi ljubimci upisali su istorijsku, prvu pobedu na Afričkom kupu nacija. U trećem kolu Grupe C, selekcija Amira Abdija savladala je u jednom od efikasnijih i zanimljivijih utakmica na takmičenju savladala Ganu, a zlatnim slovima u istorijske knjige reprezentacije Komora upisao se fudblaer Crvene zvezde El Fardu Ben kao prvi strelac ove zemlje na kontinentalnom takmičenju - 3:2 (1:0). Ipak, pobeda Komorima ne garantuje da će proći dalje, jer će zavisiti od rezultata iz drugih grupa, konkretno od utakmica Sijera Leone - Ekvatorijalna Gvineja, odnosno Nigerija - Gvineja Bisao.

Ono što je za Komore bilo istorijsko veče, za Ganu je apsolutni debakl. U nadi da će ponoviti ogromne uspehe iz 2010. godine, fudbalski savez je nakon više od decenije u septembru prošle godine vratio Milovana Rajevca na klupu, ali su popularne Crne zvezde u potpunosti podbacile na Afričkom kupu nacija. Poraz od Komora znači da Gana završava takmičenje već u grupnoj fazi, i to kao poslednjeplasirana selekcija, sa samo jednim bodom.

Izabrane vesti

Sve je išlo na vodenicu Komora od samog starta. U četvrtom minutu stigli su do vođstva, Ben je ispratio kontru koju je otvorio Ibroihim Jusuf i udarcem iz prve najavio zvezdano veče svoje selekcije. I dok je kapiten Komora delovao tokom čitavog meča delovao kao pravi vođa - Ben na kraju dobio nagradu za igrača utakmice - kapiten Gane Andre Aju zakazao je večeras u liderskoj ulozi. Oštro je napadač Al Sada startovao na golmana Komora, zaradio direktan crveni karton sredinom prvog poluvremena i ostavio svoje saigrače na cedilu više gotovo čitav sat.

Komori su brojčanu prednost iskoristili na isteku sat vremena igre, kada je Ahmed Mogni promešao odbranu Gane (pre svih Tomasa Partija) i sa ivice šesnaesterca pogodio dalji ugao. Rajevac nije imao šta da čeka, te je reagovao ofanzivnim izmenama, među kojima je bilo i uvođenje Ričmonda Boaćija, a bivši napadač Crvene zvezde odmah doneo promenu. Loše se golman Komora sporazumeo sa saigračem iz odbrane, nije uspeo da očisti loptu posle kornera, pa je Boaći surovo kaznio nesporazum protivničke odbrane i glavom najavio povratak Gane. Kompletirao ga je Aleksander Điku petnaestak minuta kasnije, takođe posle centaršuta iz ugla.

Pohitale su Crne zvezde ka trećem golu i pobedi, sa četiri boda bile bi u igri za prolaz dalje, ipak, previše su se zaletele i potpuno zaboravile na odbranu, što je pet minuta pre kraja kaznio Mogni i svojim drugim golom doneo Komorima istorijsku prvu pobedu na Afričkom kupu nacija.

Za razliku od Bena, njegov saigrač iz Crvene zvezde prošao je u narednu rundu sa svojim Gabonom kao drugoplasirani tim grupe. Mogao je i sa liderske pozicije, dva puta je vodio protiv Maroka, ali je reprezentacija sa severa afričkog kontinenta na krilima ponajboljih igrača Sofijana Bufala i Ašrafa Hakimija oba puta uspela da se vrati i sačuva prvo mesto u grupi - 2:2 (0:1).

GRUPA C

Utorak

Gabon - Maroko 2:2 (1:0)

/Alevina 21, Oger 81ag - Bufal 73, Hakimi 84/

Gana - Komorska Ostrva 2:3 (0:1)

/Boaći 64, Điku 77 - El Fardu Ben 4, Mogni 62, 85/



tagovi

El Fardu BenGelor KangaAfrički kup nacijaRičmond BoaćiMilovan Rajevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara