Katai i Jojić (© Star sport)
Katai i Jojić (© Star sport)

Zvezdaši veruju u Pavkova i Ivanića, partizanovci u Holendera i Stanojevića

Vreme čitanja: 4min | uto. 06.04.21. | 10:05

Reč imaju bivši fudbaleri dva najveća srpska kluba

Nije za titulu, ali bi mogao da bude. Razlika je velika i ništa se ne rešava na travi stadiona „Rajko Mitić“, međutim, ishod 164. večitog derbija značajno će odrediti završnicu Superlige. U slučaju pobede Crvene zvezde prvenstvo bi suštinski bilo rešeno, jer bi lider stekao 12 bodova viška osam kola pre kraja, dok bi slavlje donelo Partizanu nadu da može da u foto-finišu uradi nešto slično kao proleća 2017. kad je nadoknadio veliku prednost komšija i osvojio titulu.

I jedni i drugi izlaze na megdan posle 17 vezanih ligaških slavlja, što prema rečima bivših fudbalera – a među njima odzvanjaju reči Ivana Vukomanovića – nije odraz kvalitetnog rada u klubovima, već slabog takmičenja. Isti stav deli i Milan Dudić, nekadašnji defanzivac crveno-belih.

Izabrane vesti

To je zato što je naša liga slaba i 90 odsto ekipa ne može ni blizu da priđe Zvezdi i Partizanu. Ne znam ko još u Evropi može da se pohvali sličnim serijama. Voleo bih da neki rani gol „otvori“ meč i da gledamo lepršav duel, međutim, realnije je da rivali budu oprezni, da utakmica bude tvrda i oprezna, da se strpljivo čeka greška protivnika. Iako ima devet bodova više, Zvezda je pod pritiskom što nije dugo pobedila, Partizanu je pobeda bitna za prestiž, satisfakciju za dobar rad trenera Stanojevića koji je uneo disciplinu i približio se Crvenoj zvezdi“, obrazlaže Dudić na stanicama Večernjih novosti.

Milan Dudić (© MN Press)Milan Dudić (© MN Press)

Kako se po okočanju igračke karijere otisnuo u menadžerske vode, bivši reprezentativac pozvan je i da prokomentariše ko bi učinkom u derbiju eventualno mogao da preporuči sebe inostranim poslodavcima.

U Zvezdi su Ivanić i Katai dvojica igrača koji prave razliku u šampionatu, pa i Evropi. Na tržištu su uvek interesantni mladi igrači, izdvojio bih i Veljka Nikolića od koga bi Zvezda morala da zaradi lep novac. U Partizanu, Marković i Zdjelar imaju kvalitet da igraju u jakim ligama“, ocenio je Dudić.

Superliga Srbije, sreda 18 časova: (2,55) Crvena zvezda (3,20) Partizan (2,85)

Starija garda, u liku legendarnog napadača Dušana Savića, nada se da bi domaćin derbija mogao da profitira od prolećne forme Milana Pavkova, iako snažnog špica malo ko pominje u najavi okršaja u sredu od 18 časova.

Za mene su merila kvaliteta jednog tima Evropa i derbi. Zvezda ima odličnu ekipu i njena prednost mogu da budu prekidi. Partizan u derbiju nema šta da izgubi, može samo da dobije. Ima izražen timski duh i tu se vidi trenerska ruka. U Zvezdi bi Milan Pavkov mogao da bude 'iks faktor', naravno, ako bude igrao. Partizan, takođe, ima fudbalere koji znaju kako se igraju derbiji, posebno povratnike iz inostranstva, Jojića i Obradovića, ali i mlade, željne afirmacije. Suma je nepredvidiva, Zvezdi može da napravi ozbiljan problem“, ističe Savić na stranicama Kurira.

Na suprotnoj strani Topčiderskog brda sve oči uprte su u Aleksandra Stanojevića. Kako zbog njegovog bilansa sa večitim rivalom, tako i zbog očiglednih pokazatelja da je ekipu učinio boljom nego što je bila s početka sezone.

Saletovim dolaskom na Partizanovu klupu se mnogo toga promenilo. Takmičarski igramo mnogo bolje i to je upravo ono što sam znajući njega i očekivao. Ne sumnjam da će taktički odlično pripremiti ekipu za derbi. Po mom mišljenju, deca Partizana su uvek znala da se dobro pripreme za velike utakmice, zato sam miran i siguran da će Stanojević to i sada učiniti“, ističe Albert Nađ, nekadašnji kapiten Parnog valjka, sada trener Teleoptika, u razgovoru za Novosti. „Očekujem i sada tvrdu, takmičarsku utakmicu. Zvezda nema opterećenje moranja zbog velike prednosti koju ima na tabeli, dok Partizan sigurno razmišlja o tome da bi prilaskom na šest bodova zaostatka mogao da vreba kikseve rivala u nastavku prvenstva. Kako god da bude, rezultat u derbiju je uvek važan, bez obzira na to da li se igra za titulu ili je stvar prestiža. Titula se ipak gubi i osvaja u manjim utakmicama.“

Albert Nađ (© Star sport)Albert Nađ (© Star sport)

Nekadašnji vezista u prvi plan ističe Partizanovog špica, a hvali i Stanojevićevog kolegu na suprotnoj klupi, Dejana Stankovića.

Kada su u pitanju pojedinci, izdvojio bih Holendera, mnogo mi se sviđaju njegove kretnje, otvaranja, uopšte uticaj na igru Partizana. Uz to i defanzivno mnogo doprinosi ekipi. Deki Stanković i ja smo počeli u istom klubu, kasnije bili i saigrači u reprezentaciji. Radi odličan posao i trenutno ima veći fond igrača u odnosu na Partizan. Kod Zvezde se praktično i ne oseti kada neko od startera izađe, pošto često izmene donesu više. Zvezda zaslužuje sve čestitke za igre u Evropi, po mom mišljenju su ispali od slabije ekipe u tom trenutku, nadigrali su Milan na San Siru“ , smatra Nađ.

Njegov saigrač iz vremena kad je Partizan igrao Ligu šampiona, kasnije i trener crno-belih, Ljubinko Drulović, proširio je lepezu fudbalera od kojih očekuje konkretizaciju.

„Stanojević ima više iskustva kao trener, ali Stanković ima ambiciju i svestan je da Zvezda ne sme da igra defanzivno, kao u prošlom derbiju. Katai je glavna snaga Zvezde, uz njega Ben, Ivanić i Falčineli. U Partizanu Suma uvek ima inspiraciju u derbiju, pravi razliku. Asano igra odlično, Holender takođe, Marković i Jojić. Tu je snaga crno-belih“, uveren je Drulović u izjavi za Kurir.

A u uključenju za TV Prva iz Londona, Aleksandar Mitrović je poslao u etar poruku koja bi mogla da smiri razbuktale navijačke strasti.

Zna se, ne treba tu mnogo da se priča. Neko sam ko mnogo voli Partizan, ali i ko baš poštuje Crvenu zvezdu i njenu istoriju. Poštujem je kao velikog rivala. Nadam pobedi Partizana i dobroj utakmici“, zaključio je centarfor reprezentacije Srbije.


tagovi

milan dudicDušan SavićAlbert NađLjubinko DrulovićDejan StankovićAleksandar StanojevićAleksandar KataiMilan PavkovMirko IvanićFilip HolenderSejduba Suma

Obaveštavaj me

FK Partizan
FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara